Петък, 27 Януари 2023
19
ноем
8
 

Д-р Димитър Русинов за случая с починалото дете:

Няма забавяне, няма и разкарване между болници

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова случаят незабавно трябва да бъде прехвърлен към прокуратурата

Вторник, 19 Ноември 2019 | 10:39:48
8

Докато не са излезли резултатите от аутопсията всякакви коментари биха били спекулация. Така директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести  (СБАЛДБ) „Проф. Иван Митев“ д-р Димитър Русинов коментира в ефира

Докато не са излезли резултатите от аутопсията всякакви коментари биха били спекулация. Така директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести  (СБАЛДБ) „Проф. Иван Митев“ д-р Димитър Русинов коментира в ефира на Нова телевизия трагичният случай с 3-годишното дете, което почина в София в петък, след като обиколи 3 болници.

Директорът на Детската болница д-р Димитър Русинов бе категоричен, че забавяне няма от момента на влизането на детето в приемния кабинет на болницата. „То е регистрирано в 12,20 ч, я кръвната картина е взета в 12,36 ч.“, поясни той и поясни, че има сериозно разминаване между твърденията на родителите и реалните обстоятелства.  

Директорът на болницата заяви, че детето е било прието, независимо, че болницата е била пълна и се е наложила разместване на други деца, някои от които също в тежко състояние. Той обясни, че втора рентгенова снимка е била направена след 4 часа, тъй като състоянието на момченцето действително се е влошило и снимката наистина е показала тревожна динамика на болестния процес. Тогава се е взело и решението за превеждането му в „Пирогов“, където възможностите за реанимация са много по-добри.

„Няма забавяне, няма и разкарване между болници. Изпращането му в „Пирогов”  е преценено, тъй като там има по-добри условия за такава реанимация. Това беше в негов интерес”, каза още той.  Д-р Русинов подчерта, че е благодарен на колегите си от „Пирогов“, с които имат утвърдено много добро сътрудничество. „И в този случай дойде колега от „Пирогов“, който придружи детето“. Директорът на Детската болница обясни обаче, че има наистина има състояния, при които медицината е безсилна, а при децата влошаване може да настъпи изключително бързо, както е било в този случай.

Д-р Русинов каза, че в момента тече вътрешна проверка, заедно с тази, която провежда здравното министерство чрез Агенция „Медицински надзор“.     

„Аз съм е лекарят, който за съвсем кратко в интервал от половин час оцени състоянието на детето и уважи желанието на родителите то да бъде лекувано в нашата клиника, организирах приемането му и започнах лечението му“, заяви педиатърът д-р Елена Георгиева, която е приела детето при второто, според родителите, идване в лечебното заведение.

Д-р Георгиева обясни, че е назначила незабавно изследване на кръвна картина и рентгенова снимка и е приела детето, като се е запознала преди това с назначенията на личния лекар от предния ден за антибиотична терапия ,която детето е приело 3 пъти. Тя бе категорична, че е научила от медиите за посещението на детето в болница „Лозенец“ и родителите не са я информирали за такова. Също така д-р Георгиева подчерта, че не е била уведомявана за първо посещение на детето сутринта в Детската болница, от което няма регистриран преглед, а само твърдение на родителите. „Това мога да кажа на този етап. Повече информация ще дам, след като излязат окончателните резултати от проверката”, заяви д-р Елена Георгиева.

Поканена да коментира случая беше и адвокатът по медицинско право Мария Петрова, която бе категорична, че в случая има системен проблем, като подчерта, че законът изисква максимално добра колаборация между лечебните заведения особено при спешни състояния, а медицинското обслужване на децата в такива случаи е ясен приоритет.

Според юриста това, че детето не е било регистрирано в Детската болница при първото посещение, според родителите, не означава, че то не е било там.

По думите на адв. Петрова на места липсва медицинска документация, проблем е и липсата у нас на утвърден стандарт за воденето й. Тя посочи, че е абсолютно несъстоятелно да се говори в такива случаи за липса на легла, за запазени легла и т.н. Би следвало и да има алгоритъм за преместването на пациентите от едно лечебно заведение в друго. Адвокатът се спря и на трудностите, които срещат родителите на деца от провинцията, които идват в столицата и са принудени да се лутат между лечебните заведения, а децата са в риск от забавяне на лечението.

Адв. Петрова обясни, че в момента, за съжаление, се водят много дела за починали деца в лечебни заведения. В заключение адвокатът коментира, че е абсолютно необходимо случаят да бъде пренесен към прокуратурата, да се изземе цялата налична документация, в това число и рентгеновите снимки (преди да изчезнат, вметна тя) и да бъдат назначени съответните експертизи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qYr5

999 19.11.2019 13:47:12

На вниманието на адвокат Петрова: Пациентът и неговите близки са единствено отговорни за избора на времето, в което да потърсят лекарска помощ, както и за избора на място. Късно потърсената помощ предпоставя и нежелани резултати не по вина на лекарите. Почти същото се отнася и до избора на място. И при търсенето на медицинска помощ има значение принципът, че незнанието не оневинява. Не може знаещия да е винаги виновен само защото знае, а незнаещият да е невинен, защото не се е информирал. От всичко писано по случая не може да се разбере защо родителите са потърсили първична помощ в болница, а не там където трябва - ЦСМП или ОПЛ. Движението на пациентите между лечебните заведения си е тяхна отговорност, ако не са конкретно насочени. Свободата и изборът са право, но и отговорност. Не всички свободни избори дават добри резултати, но животът е такъв. Неистовото търсене на вина при нежелан резултат не подобрява нищо, не връща загубите, но силно влошава средата за работа и повишава риска от грешки и пропуски поради прекомерна предпазливост. Моите аргументи не правни, но и Вашите не са.

Гост 19.11.2019 20:17:26

Ало, не видяхте ли написаното - д-р Георгиева се е запознала с терапията, назначена от личния лекар на детето предния ден - черно на бяло е написано, че то е приело назначения антабиотик 3 пъти.

999 20.11.2019 07:38:58

Кой все пак е насочил детето към болницата и защо?

На Елфчето батко му 19.11.2019 12:03:33

ПАЦИЕНТЪТ Е БЕЗСМЪРТЕН. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЛЕКАРСКА ГРЕШКА. д-р Хаус

Гост 19.11.2019 11:20:15

Значи излиза,че 3 болници са се БОРИЛИ за живота на детето,а не че е било разкарвано.Каквито клеветнически твърдения се тиражират.

гост 19.11.2019 12:35:34

нищо не излиза още. дума срещу дума. утре е проверката, дано поне там стане ясно. иначе в една от тези три болници май нищо не се е правило

Гост 19.11.2019 12:38:28

Аз вярвам твърдо на колегите.

+ 19.11.2019 14:41:36

+


Всичко за коронавируса
Още новини
Планират 33 резервни екипа за Спешна помощ с парамедици
27.01.2023 10:22:45

Планират 33 резервни екипа за Спешна помощ с парамедици

Определеният необходим брой мобилни екипи на национално ниво е 352 екипа, само с 5 по-малък от на ...

FDA спря употребата на коктейл антитела, одобрен през 2021 г.
27.01.2023 09:36:35

FDA спря употребата на коктейл антитела, одобрен през 2021 г.

Коктейлът с антитела Evusheld срещу COVID-19 на AstraZeneca вече не е разрешен за спешна употреба ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...