Четвъртък, 06 Май 2021
19
ноем
8
 

Д-р Димитър Русинов за случая с починалото дете:

Няма забавяне, няма и разкарване между болници

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова случаят незабавно трябва да бъде прехвърлен към прокуратурата

Вторник, 19 Ноември 2019 | 10:39:48
8

Докато не са излезли резултатите от аутопсията всякакви коментари биха били спекулация. Така директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести  (СБАЛДБ) „Проф. Иван Митев“ д-р Димитър Русинов коментира в ефира

Докато не са излезли резултатите от аутопсията всякакви коментари биха били спекулация. Така директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести  (СБАЛДБ) „Проф. Иван Митев“ д-р Димитър Русинов коментира в ефира на Нова телевизия трагичният случай с 3-годишното дете, което почина в София в петък, след като обиколи 3 болници.

Директорът на Детската болница д-р Димитър Русинов бе категоричен, че забавяне няма от момента на влизането на детето в приемния кабинет на болницата. „То е регистрирано в 12,20 ч, я кръвната картина е взета в 12,36 ч.“, поясни той и поясни, че има сериозно разминаване между твърденията на родителите и реалните обстоятелства.  

Директорът на болницата заяви, че детето е било прието, независимо, че болницата е била пълна и се е наложила разместване на други деца, някои от които също в тежко състояние. Той обясни, че втора рентгенова снимка е била направена след 4 часа, тъй като състоянието на момченцето действително се е влошило и снимката наистина е показала тревожна динамика на болестния процес. Тогава се е взело и решението за превеждането му в „Пирогов“, където възможностите за реанимация са много по-добри.

„Няма забавяне, няма и разкарване между болници. Изпращането му в „Пирогов”  е преценено, тъй като там има по-добри условия за такава реанимация. Това беше в негов интерес”, каза още той.  Д-р Русинов подчерта, че е благодарен на колегите си от „Пирогов“, с които имат утвърдено много добро сътрудничество. „И в този случай дойде колега от „Пирогов“, който придружи детето“. Директорът на Детската болница обясни обаче, че има наистина има състояния, при които медицината е безсилна, а при децата влошаване може да настъпи изключително бързо, както е било в този случай.

Д-р Русинов каза, че в момента тече вътрешна проверка, заедно с тази, която провежда здравното министерство чрез Агенция „Медицински надзор“.     

„Аз съм е лекарят, който за съвсем кратко в интервал от половин час оцени състоянието на детето и уважи желанието на родителите то да бъде лекувано в нашата клиника, организирах приемането му и започнах лечението му“, заяви педиатърът д-р Елена Георгиева, която е приела детето при второто, според родителите, идване в лечебното заведение.

Д-р Георгиева обясни, че е назначила незабавно изследване на кръвна картина и рентгенова снимка и е приела детето, като се е запознала преди това с назначенията на личния лекар от предния ден за антибиотична терапия ,която детето е приело 3 пъти. Тя бе категорична, че е научила от медиите за посещението на детето в болница „Лозенец“ и родителите не са я информирали за такова. Също така д-р Георгиева подчерта, че не е била уведомявана за първо посещение на детето сутринта в Детската болница, от което няма регистриран преглед, а само твърдение на родителите. „Това мога да кажа на този етап. Повече информация ще дам, след като излязат окончателните резултати от проверката”, заяви д-р Елена Георгиева.

Поканена да коментира случая беше и адвокатът по медицинско право Мария Петрова, която бе категорична, че в случая има системен проблем, като подчерта, че законът изисква максимално добра колаборация между лечебните заведения особено при спешни състояния, а медицинското обслужване на децата в такива случаи е ясен приоритет.

Според юриста това, че детето не е било регистрирано в Детската болница при първото посещение, според родителите, не означава, че то не е било там.

По думите на адв. Петрова на места липсва медицинска документация, проблем е и липсата у нас на утвърден стандарт за воденето й. Тя посочи, че е абсолютно несъстоятелно да се говори в такива случаи за липса на легла, за запазени легла и т.н. Би следвало и да има алгоритъм за преместването на пациентите от едно лечебно заведение в друго. Адвокатът се спря и на трудностите, които срещат родителите на деца от провинцията, които идват в столицата и са принудени да се лутат между лечебните заведения, а децата са в риск от забавяне на лечението.

Адв. Петрова обясни, че в момента, за съжаление, се водят много дела за починали деца в лечебни заведения. В заключение адвокатът коментира, че е абсолютно необходимо случаят да бъде пренесен към прокуратурата, да се изземе цялата налична документация, в това число и рентгеновите снимки (преди да изчезнат, вметна тя) и да бъдат назначени съответните експертизи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NyQq

999 19.11.2019 13:47:12

На вниманието на адвокат Петрова: Пациентът и неговите близки са единствено отговорни за избора на времето, в което да потърсят лекарска помощ, както и за избора на място. Късно потърсената помощ предпоставя и нежелани резултати не по вина на лекарите. Почти същото се отнася и до избора на място. И при търсенето на медицинска помощ има значение принципът, че незнанието не оневинява. Не може знаещия да е винаги виновен само защото знае, а незнаещият да е невинен, защото не се е информирал. От всичко писано по случая не може да се разбере защо родителите са потърсили първична помощ в болница, а не там където трябва - ЦСМП или ОПЛ. Движението на пациентите между лечебните заведения си е тяхна отговорност, ако не са конкретно насочени. Свободата и изборът са право, но и отговорност. Не всички свободни избори дават добри резултати, но животът е такъв. Неистовото търсене на вина при нежелан резултат не подобрява нищо, не връща загубите, но силно влошава средата за работа и повишава риска от грешки и пропуски поради прекомерна предпазливост. Моите аргументи не правни, но и Вашите не са.

Гост 19.11.2019 20:17:26

Ало, не видяхте ли написаното - д-р Георгиева се е запознала с терапията, назначена от личния лекар на детето предния ден - черно на бяло е написано, че то е приело назначения антабиотик 3 пъти.

999 20.11.2019 07:38:58

Кой все пак е насочил детето към болницата и защо?

На Елфчето батко му 19.11.2019 12:03:33

ПАЦИЕНТЪТ Е БЕЗСМЪРТЕН. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЛЕКАРСКА ГРЕШКА. д-р Хаус

Гост 19.11.2019 11:20:15

Значи излиза,че 3 болници са се БОРИЛИ за живота на детето,а не че е било разкарвано.Каквито клеветнически твърдения се тиражират.

гост 19.11.2019 12:35:34

нищо не излиза още. дума срещу дума. утре е проверката, дано поне там стане ясно. иначе в една от тези три болници май нищо не се е правило

Гост 19.11.2019 12:38:28

Аз вярвам твърдо на колегите.

+ 19.11.2019 14:41:36

+


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда
06.05.2021 11:29:06

Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

В ЕС днес всяка секунда 30 души получават ваксина против ковид, съобщи председателят на Европейск ...

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните
06.05.2021 10:56:01

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните

Трайна е тенденцията за намаляване на хоспитализираните с коронавирус у нас. Това заяви здравният ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...