!
Петък, 08 Декември 2023
12
ян
16
 

На изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване

Обвиниха проф. Салчев в липса на диалогичност, той отрече

Четвъртък, 12 Януари 2023 | 22:22:32 Ирина Пекарева
16

Вземане на решения без предварително съгласуване с БЛС, липса на диалогичност, отсъствие на всякакъв диалог – тези по същество идентични обвинения към управителя на НЗОК проф. Петко Салчев разгледа днес Комисията по здравеопазване в Народното съб

Вземане на решения без предварително съгласуване с БЛС, липса на диалогичност, отсъствие на всякакъв диалог – тези по същество идентични обвинения към управителя на НЗОК проф. Петко Салчев разгледа днес Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

На заседание, започнало в 19:30 ч, депутатите от Комисията изслушаха управителя на Здравната каса във връзка с писмо от Българския лекарски съюз, което по думите им на няколко десетки страници с конкретни примери, базирани на текстове от нормативната уредба, показва отказа на проф. Салчев от диалог с договорния партньор БЛС по въпроси, императивно изискващи такъв. Според съсловната организация всичко, описано в писмото, дава основание за предсрочно прекратяване на мандата на управителя.

Обвиненията

Ролята на „водещ разпита“ пое депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който зададе редица въпроси на проф. Салчев, свързани с писмото от Лекарския съюз. Всички те се свеждаха накратко до един: защо управителят на НЗОК е извършвал действия, несъгласувани със съсловната организация на лекарите, но изискващи подобно съгласуване по нормативна уредба.

Въпросите засягаха различни времеви периоди, като най-старото „обвинение“ датираше от 22 октомври 2021 г., а най-новото – от 25 октомври 2022 г.

От въпросите на проф. Ангелов и думите на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров, както и последвалите отговори от страна на проф. Петко Салчев, се изясни едно основно разминаване: според БЛС предложенията трябва да се съгласуват с тях преди внасянето им в Надзорния съвет на Касата, а според управителя на фонда – след като са гласувани от Надзора.

До консенсус така и не се стигна, но и двамата активно участващи в задаването на въпроси към проф. Салчев депутати – проф. Ангелов и председателят на Комисията доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, видяха проблем в работата на управителя на Касата.

„От законова гледна точка наш дълг е да защитаваме интереса на всички български граждани. Когато има нарушена комуникация, неизпълнение на законови норми, липса на договорен процес и неглижиране на основния договорен партньор, считам, че това нарушава интересите на българските граждани, на пациентите, на лекарите и на лечебните заведения, на всички институции, които се финансират от НЗОК“, коментира проф. Ангелов и заяви, че според него интересът на лекарите, представлявани от БЛС, не е защитен.

Доц. Тонев пък от своя страна неколкократно подчерта, че всички примери, дадени в писмото на Лекарския съюз, говорят за липса на диалогичност. „Диалогичността я виждате само със законовите органи, но не и с партньорите като БЛС. Четейки писмото, или сте надскочил, или недовършил по някакъв начин вашата работа“, обърна се той към проф. Салчев.

Като проблем той посочи и отбелязаните в писмото на лекарската организация непълни стенограми от заседанията на Надзора на Касата, които са споменати като пример за липса на прозрачност в работата на фонда.

Към всичко това председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров добави и други примери за липса на диалог с ръководството на НЗОК: липсата на съвместни указания на Лекарския съюз и Касата. „За цялата ни съвместна работа имаме едно или най-много две, при молби от множество лечебни заведения да изясним даден проблем съвместно. Нещо повече – наместо такива указания се спускат заповеди от управителя на НЗОК към лечебните заведения, без да има право, тъй като те са договорни партньори“, посочи д-р Маджаров. Той заяви още, че лечебните заведения са се справили с COVID кризата не заради, а въпреки ръководството на Касата. „Изключително трудно беше да се опитваме да работим в интерес на лекарите и пациентите в условия, в които месеци наред не се разрешаваше на лечебните заведения да сключват договори за COVID легла заради ръководството на Касата“, коментира той.

Отговорът

На всички въпроси проф. Петко Салчев отговори спрямо своите задължения по нормативна уредба като управител на НЗОК. Той припомни, че договорният процес се организира от управителя и в качеството си на такъв е предоставил материали преди повече от месец какво е свършено, а самото договаряне се извършва между Управителния съвет на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК. „За този период от 2 години и 10 месеца до момента са сключени 14 анекса с БЛС и също толкова с БЗС, и четири договора с БФС. Всичко това е минавало през преговори. Всичко това е договаряно. Така че смятам, че ролята ми като управител е доказана с всичките тези анекси“, коментира той.

Проф. Салчев заяви още, че управителят не може да договаря каквото и да е без санкцията на Надзорния съвет (НС) на Касата. „Той внася материалите в НС и след това тези материали се изпращат на съответните съсловни организации. Предварителни разговори по това може да се водят, водят се между експертите“, каза проф. Салчев.

На обвиненията за системни нарушения той реагира така: „При системни нарушения, които съм допускал, както се говори, защо и до момента няма оплакване на нито едно лечебно заведение, че не е получило средства, които е изработило? И два пъти имам одит от Сметната палата без забележки, всички отчети откакто съм управител са приети от Надзорния съвет, изпратени са в МЗ и съответно в парламента – отчета за дейността и за бюджета на НЗОК. До момента няма забележки по тези отчети“.

В заключение управителят на НЗОК заяви: „Безгрешен човек няма и който не работи, той не греши. Пред всички вас заявявам, че съм отворен за диалог за сключването на НРД с БЛС, стига да пожелаят да подадат ръка“. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M7nK

Гост 13.01.2023 18:34:29

Лекарският съюз на Тиков си разчиства сметките със Салчев, защото не им играе по гайдата!

Гост 13.01.2023 17:12:32

А Дана ? До кога ще кадрува и плете интриги ?

гост 13.01.2023 12:26:01

където се е намесил костадин всичко се е сринало, той си гони само личния интерес и жаждата му за сплетни и хаос е неутолима. ако герб ще разчита само на неговия управленски капацитет в здравеопазването ще загубят зле.

Кака Костадинка 13.01.2023 10:41:13

Където е цъфнал гербер в здравеопазването следва тотален погром, кражби и продажби! Точно по времето на Коцето смъртността от Ковид е най-високата в Европа има едно от първите в света! Да не говорим в какво състояние остави Медицинска академия този липов професор, че сега да бърза да урежда и кадрува още. Той си е за затвора отвсякъде!!

Гост 13.01.2023 09:49:17

Салчев е прав и мястото на подобни панаири не е в комисията на НС. Популизъм който за съжаление увлече и Тонев. Много елементарно, дори просташко. Ако в парламента така се бяха загрижили и за отношенията с Газпром? Хаос и панаири начело с перуката Костадинка

Гост 13.01.2023 09:25:25

Нищопртавците от УС на БЛС се борят с нисши чиновници ,а не с гнусната система Семашко. Всичко това е бутафория, защото слугуват на политическата класа комуняги ,а не реално да правят европейски реформи в сектора. УС Нна БЛС не желае такива реформи, защото държи лекарите си на задължителния членски внос, който ги храни. А пролетарската сган пък краде лекарския труд и плюска здравни услуги без да плаща реалната цена. С две думи УС на БЛС и смрадливия пролетариат имат еднакви цели да държат лекарите в калта зависими. А след чиновника Салчев ще дойде утре друг тъпанар който ще седи и управлява същата гнусна система Семашко и НЗОК и нещата ще са си същите.

Гост 13.01.2023 08:53:46

Крадливата Костадинка Ангелова два часа се изживяваше на Вишински. Странното е, че останалите от дружинката на тиквоча, както и дружките им ДС, опс ДПС, си траеха. Но пък много активен го даваше логореята Тонев. А пък мишлето Маджаров стоеше все едно току-що Салчев го е нашамарил. Беше много жалка картина. Тази здравна комисия бие дъно отвсякъде.

Гост 13.01.2023 08:45:25

Клоуни. Какъв диалог?!?! Бюджетът на НЗОК се спуска от скапаняците в парламента,след това НЗОК разпределя мизерните средства чрез Надзорния Съявет. КЪДЕ Е ДИАЛОГА А?!?!? КЪДЕ СА ДОГОВОРЕНОСТИТЕ? Няма такова нещо .Глупаците от УС на БЛС са само едни плиткоумни чички ,които легитимират с подписите си произвола на парламента и НЗОК над българския лекар. Никой не може да договори честни условия при факта ,е са му хвърлени параметрите на заплащането И ТО Е НЕПРОМЕНЯЕМО и така се получават някакви мизерни суми на преглед и стотици хиляди проведени прегледи на личните лекари без пукната стотинка някой да плаща. Това ле е договорния процес?!! МРЪСНИЦИ. Лекарите свършват и ще пукате всички от тъпото племе тарикати и ползвачи.

Гост 13.01.2023 06:58:54

Коцето драпа да инсталира Иванка Кръстева-Динева

Бай Петко 13.01.2023 00:49:36

Ни лук ял, ни го мириса! Все друг му е виновен, като госпожичка дето си го врътка и после друг и е виновен. Как пък имахте търпение да го слушате ТОАААА?!?!?!?!

Светият синод 13.01.2023 00:14:50

Господ ще раздаде правосъдие! Юда 1:11 – "Горко им, защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда, и погиват в Кореевото упорство". Матей, 5 глава - "Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят". "Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога". Всички смъртни сме грешни, но смъртен сторил злина и причинил страдание бива наказан!

Гост 12.01.2023 23:09:51

В нормална държава нито Салчев с купената диплома,нито Маджаров с депесарския гръб ще заемат тези позиции.А Перуката ще отвори гейбар.

Гост 12.01.2023 23:08:26

Ще видим кой кого. Да не се окаже сготвен някой друг...

Гост 12.01.2023 23:02:56

Битката за парите на касата е жестока и кална.

Гост 12.01.2023 23:01:58

Костадин Ангелов и Иван Маджаров (М. Тиков) сготвиха Петко Салчев. Идеята е да го отсвирят и да инсталират на неговото место И. Динева. Тя ще изпълни щенията им.

Гост 12.01.2023 22:50:03

Кой сготви Петко предизборно!


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...