!
Сряда, 24 Юли 2024
10
апр
 

Обещават ваксини срещу рак и сърдечносъдови болести до 2030 г.

Понеделник, 10 Април 2023 | 12:59:35


До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови, автоимунни заболявания, съобщи американска фармацевтична компания „Модерна”, цитирана от bTV. Главният медицински директор на компанията д-р Пол Бъртън каза, че компанията ще може да пре

До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови, автоимунни заболявания, съобщи американска фармацевтична компания „Модерна”, цитирана от bTV. Главният медицински директор на компанията д-р Пол Бъртън каза, че компанията ще може да предложи ваксини срещу „всички видове болести“ само след пет години. "Ние ще имаме тази ваксина и тя ще бъде много ефективна и ще спаси стотици хиляди, ако не и милиони животи. Мисля, че ще можем да предложим на хората по света персонализирани ваксини срещу множество различни видове тумори", каза Бъртън.

Той подчерта, че множество респираторни инфекции биха могли да бъдат обхванати от една инжекция, което ще позволи на уязвимите хора да бъдат защитени срещу COVID, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), а иРНК терапиите биха могли да бъдат достъпни за редки заболявания. Терапиите, базирани на иРНК, действат, като учат клетките как да произвеждат протеин, който задейства имунния отговор на организма срещу болестта.

"Мисля, че след 10 години ще се приближим до свят, в който наистина ще можем да идентифицираме генетичната причина за дадено заболяване и с относителна лекота д я редактираме и поправим с помощта на технология, базирана на иРНК", каза още Бъртън.

Как ще действат ваксините?

Молекулата на иРНК инструктира клетките да произвеждат протеини. Чрез инжектиране на синтетична форма клетките могат да изпомпват протеини, които искаме имунната ни система да порази. Една ваксина срещу рак на базата на иРНК би предупредила имунната система за рака, който вече се развива в тялото на пациента, така че тя да може да го атакува и унищожи, без да унищожава здрави клетки. Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите клетки, които не присъстват върху здравите клетки - и които най-вероятно ще предизвикат имунен отговор - и след това създаване на части от иРНК, които ще инструктират организма как да ги произвежда.

Първоначално лекарите вземат биопсия от тумора на пациента и го изпращат в лаборатория, където генетичният му материал се секвенира, за да се идентифицират мутации, които не присъстват в здравите клетки. След това алгоритъм за машинно обучение определя кои от тези мутации са отговорни за растежа на рака. С течение на времето той научава и кои части от анормалните протеини, които тези мутации кодират, е най-вероятно да предизвикат имунен отговор. След това се произвеждат иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина.

През януари компанията обяви резултати от късен етап на проучване на експерименталната си иРНК ваксина за RSV, според които тя е 83,7% ефективна при предотвратяването на поне два симптома, като кашлица и температура, при възрастни на възраст над 60 години. Въз основа на тези данни Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предостави на ваксината обозначението "пробивна терапия", което означава, че регулаторният ѝ преглед ще бъде ускорен. През февруари FDA предостави същото обозначение на персонализираната ваксина срещу рак на "Модерна" въз основа на последните резултати при пациенти с рак на кожата - меланом.

От компанията „Пфайзер“ също започна набирането на кандидати за късен етап на клинично изпитване на ваксина срещу грип, базирана на иРНК, и в сътрудничество с „Бионтех“ е насочила вниманието си към други инфекциозни заболявания, включително херпес. 

Говорител на "Пфайзер" заяви, че изводите от процеса на разработване на ваксината COVID-19 повлияха на цялостния подход към изследванията и разработките на иРНК. „Само за една година придобихме научни знания на стойност десетилетие“, добави той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j4dr


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...