Сряда, 16 Октомври 2019
20
юни
3
 

Облекчават процедурата за лечение на деца у нас (обновена)

Болница ИСУЛ е анулирала фактурата към майката на 6-годишната Мария

Четвъртък, 20 Юни 2019 | 17:51:21 Надежда Ненова
3

Фактурата за 14 000 лв., издадена на майката на 6-годишната Мими, за лечението й в ИСУЛ е била анулирана. Това съобщи началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Добрин Кон

Фактурата за 14 000 лв., издадена на майката на 6-годишната Мими, за лечението й в ИСУЛ е била анулирана. Това съобщи началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Добрин Константинов  по време на днешното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Депутатите изслушаха министъра на здравеопзването Кирил Ананиев, заместника му и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, директора на ИА „Медицински надзор“ Росен Иванов, директора на ИСУЛ проф. Бойко Коруков и проф. Константинов за административните неуредици около лечението и смъртта на болното от левкемия дете.

„При налична набирателна сметка за лечение на дете се прави фактурата за съответното плащане от банката. По този механизъм е действано и сега, защото майката е декларирала пред Касата, че има такава сметка. След развитието на събитията от последните дни,

тази фактура беше анулирана и беше издадена нова към НЗОК“,

уточни той.

Проф. Константинов каза, че лекарства за лечението на малката Мария не са липсвали в нито един момент. Имало е известни административни процедури, които са били забавени, но те са се отнасяли за един по-късен етап по реимбурсирането им. „Ние сме изпълнили лечението в пълен обем лечението, специфично за злокачественото заболяване, но за съжаление поради настъпване на усложнение в развитието на заболяването, се наложи да го прекъснем, за да превключим на интензивно лечение, което също беше осъществено в пълен обем. Съжалявам, че ви информирам за един от несполучливите в крайна сметка случаи, но мога да гарантирам, че всичко, което е трябвало да се направи по международните стандарти, е било сторено“, каза той.

„По отношение на тиражираните твърдения в медиите, че има зависимост между издаваните от мен заповеди и провеждането на лечението на въпросното дете, искам категорично да заявя, че между двете неща няма никаква връзка. Терапията е провеждана както трябва, а по отношение на процедурата по издаването на заповед ви уверявам, че са спазени всички нормативно изискуеми параметри на заповедта. Известно забавяне имаше на базата на това, че

документите, с които кандидатства майката, не бяха в пълния си вид

След като бяха набавени, такава заповед беше издадена“. Това каза д-р Дечев в отговор на въпрос на председателя на комисията д-р Даниела Дариткова спазени ли са сроковете в случая и има ли необходимост от нормативна промяна, която да облекчи работата на администрацията, която се занимава с този вид случаи.

Министър Ананиев заяви, че се обмисля облекчаване на процедурата при лечението на деца.

 „МЗ работи за промяна на нормативната уредба, така че болниците да могат да правят заявки за лекарства, които не се предлагат в България, за по-продължителен период от време, а не за конкретен пациент, на базата на анализ за преминалите болни от предходни периоди. Когато възникнат извънредни случаи да не се тръгва тепърва да се търси този медикамент, а след това изписването по протокол ще става индивидуално за всяко едно дете“, каза министърът.  

Д-р Дариткова припомни, че вече е приета законодателна промяна, която освобождава лечебните заведения от необходимостта да правят обществени поръчки за лекарства, които не са налични на територията на България. Ако има още нормативни пречки, сме готови да реагираме толкова бързо, колкото и към предишната промяна.

„Протоколът, който се издава персонално на лицето, утежнява наистина процедурата и това, което трябва да стане е вместо да се издават ен-брой протоколи за единични дози, болницата като възложител да поръча по-големи количества. Това е логичното“, каза и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

„Заявленията за лечение на деца трябва да се подават от лечебното заведение,

а не всеки родител да попълва тази документация“,

допълни Жени Начева.

Д-р Дечев уточни, че броят на разгледаните молби за месец и половина от прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в НЗОК, е 360, от които 164 са били прехвърлени от Фонда. „Такъв обем молби Фондът разглеждаше за период от три месеца. Една от най-често срещаните причини за бавене са офертите, които трябва да бъдат получени от болници в чужбина. Другият вариант е да се работи по метода, по който работеше фонда досега. Да се издават заповеди, в които липсват мотиви, липсват оферти понякога с шестцифрени суми, липсват становища от консултанти. Аз обаче

не съм човек, който ще подпише такава заповед

Отново казвам – издаването на заповед в никакъв случай не вреди на провеждането на терапия на даден пациент. Това са отношения между болниците, имаме какво да подобряваме в тях, както и в този случай, но мисля, че срещите, които проведохме в последните дни са в правилната посока и тези неща ще бъдат коригирани“, каза д-р Дечев.

Снимка: Надежда Ненова

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sxD#

Гост 20.06.2019 22:10:03

Харесва ми статията: в заглавието е "облекчава реда". В съдържанието е "обмисля да облекчи". Почти едно и също.

Гост 20.06.2019 19:52:01

Наcирането на НЗОК замествайки ЦФЛД беше предсказано отдавна. Киро, Дариткова ,Дечо, яко сте нааакани и тепърва бай Ставри ще ви чака заедно с Пепи Левия гьон за пъклените ви дела

Гост 20.06.2019 23:41:10

Насирането на Надзора - одитът в един кюп с трансплантациите, също беше предсказано отдавна. Там все още не се е развоняло толкова, но и този момент не е далеч.


Още новини
НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия
15.10.2019 17:35:17 Надежда Ненова

НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия

НЗОК е направила съществени корекции в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за условият ...

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година
15.10.2019 17:07:15

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година

11 778 хора с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до кра ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...