Четвъртък, 15 Април 2021
26
февр
 

Обнародваха Анекса към НРД 2020-2022

И в лабораториите за PCR-тестове ще получават допълнително заплащане за работа на първа линия

Петък, 26 Февруари 2021 | 17:14:10


Анексът към НРД 2020-2022, с който се гарантират допълнително сумите за неблагоприятни условия за работа при обявено извънредно положение, съответно извънредна епидемична обстановка, вече е обнародван в Държавен вестник. Самият анекс обаче влиза в сила

Анексът към НРД 2020-2022, с който се гарантират допълнително сумите за неблагоприятни условия за работа при обявено извънредно положение, съответно извънредна епидемична обстановка, вече е обнародван в Държавен вестник. Самият анекс обаче влиза в сила със задна дата, от 1 януари 2021 г.

С него се уточнява, че тези средства, както и средствата за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, могат да се осигуряват и чрез допълнителен трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването. Регламентирано е подробно и изплащането на средствата за имунизации. В Анекса се казва, че изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ (МЦ/ДКЦ) и болнична медицинска помощ, определени със заповед на министъра на здравеопазването, получават сума в размер на 10 лв. за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19.  Дейността се извършва по реда на Наредба № 15 за имунизациите в и се подава в Националната здравно-информационна система (НЗИС).

„Общопрактикуващите лекари не могат да отказват препоръчителна ваксина срещу COVID-19 на желаещи да се имунизират лица, вписани в техните регистри, при отсъствие на противопоказания за прилагане на съответната ваксина“, пише в Анекса.

НЗОК заплаща брой поставени дози на препоръчителна ваксина срещу COVID-19 на базата на вписаните в НЗИС поставени дози и изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето. Документът за информирано съгласие се съхранява в съответното лечебно заведение и се предоставя на контролните органи на НЗОК за последващ контрол.

Здравната каса извършва плащането след окончателната обработка в информационната система на НЗОК на месечните електронни отчети и с цел осъществяване на предварителен контрол извършва сравнение между постъпилите в НЗИС данни и данните от месечните електронни отчети при установено съответствие.

В Анекса е записано още, лабораториите, че които правят PCR-тестове за  доказване на COVID-19, имат право на заплащане за работа при неблагоприятни условия при обявена извънредна епидемична обстановка. Заплащане не се дължи на лаборатория, само ако тя изрично е заявила, че не желае да получава такова заплащане.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VP*u


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ
15.04.2021 13:30:56

МБАЛ "Света София" с безплатни прегледи за макулна дегенерация

Клиниката по очни болести при МБАЛ „Света София“ стартира кампания за безплатни прегл ...

Едва 10 медици в новото Народно събрание
15.04.2021 12:52:23 Надежда Ненова, Ирина Пекарева

Едва 10 медици в новото Народно събрание

Днес новото 45-то Народно събрание провежда първото си заседание. Председател на заседанието по т ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...