!
Понеделник, 17 Юни 2024
01
март
14
 

Обсъжда се идеята част от амбулаторния лист да се използва като извинителна бележка в училище

Четвъртък, 01 Март 2018 | 18:17:48 Полина Тодорова
14

Обсъжда се идеята част от амбулаторния лист да бъде използвана като извинителна медицинска бележка за учениците. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в ресорната комисия. Той съобщи още, че и

Обсъжда се идеята част от амбулаторния лист да бъде използвана като извинителна медицинска бележка за учениците. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в ресорната комисия.

Той съобщи още, че извинителната бележка няма да бъде включена в основния пакет дейности, поеман от Здравната каса. Идеята на здравните власти е в бъдеще да бъде разработен механизъм, чрез който автоматично и по електронен път част от амбулаторния лист да бъде представян, за да се извинят отсъствията на децата от училище.

Здравният министър коментира и част от исканията на общопрактикуващите лекари, които станаха и повод за днешния им протест. Относно настояването им всички здравноосигурени да плащат пълната потребителска такса, а освободилите ги от това задължение институции да им възстановяват средствата, той обясни, че това е въпрос на бюджетна процедура и всъщност водеща е ролята на Министерство на финансите. Към момента по думите му това би утежнило сериозно бюджета и подобна идея би могла да се обмисли най-рано при обсъждането на бюджета за 2019 г.

Относно искането за заплащане на потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата, т.е. към момента 5,10 лв., Ананиев коментира, че това е непосилен ресурс за българските пациенти. Той изтъкна, че и при настоящия й размер от 2,90 лв. тя има възпиращ ефект. „Общопрактикуващите лекари получиха 14 млн. лв. допълнително с новия НРД. Освен това ние знаем, че те си получават и своите капитации, както и ресурс за извършената от тях дейност. Мисля си как едно дете ще отиде на такъв преглед и ще му вземат петте лева”, коментира здравният министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BvDE

Д-р 04.03.2018 17:56:15

Ние искаме въобще да не издаваме мед.бележки. Да си ги пишат родителите. За всяка бележка лекаря носи административна и наказателна отговорност. Административна дейност обслужваща образователното министерство няма да изпълняваме под никаква форма!

Golemia chep 02.03.2018 20:24:11

Цитат от Блиц - Медицинските бележките за извиняване на отсъствията на учениците отново стават безплатни. Информацията вече няма да се попълва от лекарите, а ще се отразява автоматично на амбулаторния лист. Родителите са недоволни от таксата за извинителна бележка – не защото е скъпо, а защото не е справедливо. Старите бележки ще бъдат заменени от отрязък от амбулаторния лист. Общопрактикуващите лекари обаче смятат писането на извинителни бележки за допълнително административна работа и израз на това, че трудът им не се уважава. Здравното министерство разработва софтуер, с който информацията да се отразява автоматично в амбулаторния лист. Министерството ще се опита да въведе новата организация от средата на годината. Така според ведомството няма да се налага родителите да плащат. Дотогава джипитата ще имат право да взимат такса, съобщава bTV. Е нема такъв СМЕХ!!! Поне 3 закона са нарушени с това изябление!

Dr_Doolittle 03.03.2018 13:24:23

Здравното министерство разработва софтуер, с който информацията да се отразява автоматично в амбулаторния лист Тези галфони от МЗ си мислят,че робот преглежда пациента. Защото няма такова нещо като автоматично , когато ти лично пишеш на клавиатурата и въвеждаш ти лично данните. Което пак е писане, което пак е труд, който труд пак трябва да се заплаща. Тоест бележките ще се плащат въпреки ненаучно фантастичните видения на чиновниците в МЗ. Автоматична е само пералнята им и евентуално автоматичното пускане на чистачките им при дъжд от сензора на предното стъкло на автомобила . Всичко друго е предимно РЪЧНО. А израза отрязъка от амбулаторния лист е толкова смешен както да кажеш ,че с отрязъка от вестник Стандарт примерно , може да ти извинят отсъствията в работата. А и показва ,че чиновниците в МЗ никога не са виждали как изглежда този амбулаторен лист и че там няма и 4 кв сантиметра за отрязък, нито има вече място и за други данни ,че и с отрязък . Да не говорим за нелепата картина доктор с ножица реже отрязък Ха-ха-ха. АМА НИЕ ЩЕ ВКЛЮЧИМ ОЩЕ 5 лева и а рязане на отрязък бе другарки и другари от МЗ , ХА_ХА_ХА_ХА......! Не могат да прецакат лекаря, крайната победа е бъде наша, докато ние осигуряваме с нашите ръце здравеопазването и то се крепи единствено на лекарската гилдия.

Гост 02.03.2018 15:57:55

Dr Doolittle, звучите като човек, който предимно мрази, както пациентите си били те и деца, така и живота си. Предлагам ви да се оттеглите в заслужен отпуск или просто сменете професията. Има и други добре платени професии, мисля че това е водещото при вас

Dr_Doolittle 03.03.2018 13:02:37

Цитат Има и добре платени професии . ДА БЕ ДРУГАРЮ, ТАЗИ ДОБРЕ ПЛАТЕНА ПРОФЕСИЯ Е ТАЗИ ЗА КОЯТО ИМАМ ДИПЛОМА-ЛЕКАРСКАТА. Както навсякъде в Западния свят. Така,че ние ще си упражняваме точно тази добре платенa професия. А вие ]е сте длъжни да я заплащате както трябва. Едва ли германският лекар мрази пациентите си и работи за 7000 евро месечно, нито британското GP със заплата 12 000 паунда месечно. След като обвързвате заплащането с любов или омраза. САМО ВИЕ ТЪПИТЕ КОМУНЕТА ,сте тези които интерпретират фактите така превратно ,че да не заплащате тази уважавана , високо-квалифицирана и отговорна затова и високоплатена по света професия. Колко удобно ама колко невалиден аргумент . Като циганин взимащ чужд велосипед щото не му се работи, не му се плаща, ама му се кара колело.

03.03.2018 11:25:05

Другарю Гост, Чепът ви го каза много хубаво! Научете се, че този свещен труд - на лекаря - има ЦЕНА! По същия начин, както плащате на фризьорката за къдрене и боядисване, но тя не ви извършва и подстригване за същата цена! Съжалявам, че ви го казвам твърде образно, но явно бетонни, чугунени национал-комунистически тикви като вашите само от това разбират! И последно - бъдете поне малко благодарни, че все пак , все още са останали тук български лекари да ви лекуват! Като техният труд е десетократно по-зле оценен от труда на колегите им на Запад.

Golemia chep 02.03.2018 20:28:03

Що бе, вие деца не храните ли? А може и да нямате...Ама нашите деца ядат храна, носят дрехи и искат подаръци. А ТЕ СТРУВАТ ПАРИ, КОИТО НИЕ ТРЯБВА ДА ИЗКАРАМЕ! Когато описаните дейности станат безплатни, то тогава и дейностите при лекаря ще са без пари. Дотогава ПЛАЩАТЕ!!!! т

СУДЖУЦИТЕ 01.03.2018 20:50:39

Ами Онаниев, като ти се виждат много 5 лева за бележка, остойностете труда на лекаря бе, кадесар червен! Може ли технически преглед на 30 годишна трошка да е 40 лева, а преглед на дете - мизерни левчета??

Гост 01.03.2018 19:44:57

Киро червендалестият е завършен комунистически десарски идиот!

Dr_Doolittle 01.03.2018 18:45:11

Ама тези са уникални идиоти. Значи от дребния формат А8 ученическа бележка измисляме какво ? отрязък от Амбулаторния лист А4 ,коя част ? , второ копие на формат А4 ? флашка с PDF амбулаторен лист за класната? Телефонно позвъняване на ОПЛ до класната ? Вестоносец с амбулаторен лист бележка, куриерска пратка с бележка наложен платеж? Обнародване на бележката в Държавен вестник, платено каре в Труд на бележката или раздел от Здраве.нет в който да ги публикуваме ? Татуировка на детето с амбулаторен номер и холографско изображение като на R2D2? ? КАКВО ? АЛООО ? Пълна административна ерекционна дисфункция цари при тези пенЦионери в МЗ и НЗОК.....

GP 01.03.2018 18:26:17

Господин министъра е притеснен не от факта , че за едно дете е се плати от родителите 5 лева, а от факта че той и неговия ресор заедно със Соцминистерството трябва да платят за популизма си . Не те ли е срам г-н Министре, че лекарите ти и останалия медицински персонал работят без нормално заплащане на труда. Явно не те е срам. И мен не ме е срам да използвам неуважителната форма ТИ.Една кутия цигари е 5.30 лв, от долнопробните.

Dr_Doolittle 01.03.2018 18:52:08

Киро Тефтера жали като в пролетарска поезия тип Смирненски детето , което ще му вземат последните 5 лева гадните капиталисти ОПЛ. А откакто сме въвели плащания за тази бележка за отсъствия, броят на болните деца е намалял с поне 40% . Няма такъв друг фактор освен ваксините и антибиотиците които така чудотворно да са намалили заболеваемостта. Ха-ха-ха. Това потвърждава наблюденията на повечето от нас, че голяма част от бележките са за - Детето се успа , да отидем да му вземем бележка ,че е болно - Ще ходим в мола ,я да вземем и детето, пък ще вземем бележка ,че нещо е било болно - Детето каза ,че нищо не е научило ,а утре има контролно. Я го води при личния ,кажи там ,че е имало температура да вземем една бележка да не ходи,че пак ще изкара 2 -Детето се шляе и бяга от училище, ама сме свършили вече възможностите с бележка от родителя ,я да вземем бележка от джипито все едно го е боляло корема - Имаме резервация за почивка, ама е в учебно време. Ходи вземи някаква медицинска бележка за детето - Класната каза ,че детето отсъствало преди 5 дни, ама да донесе бележка ,че е било болно. Иначе неизвинени отсъствия. После същите деца ще са същите тарикати или нещастници , които утре ще се редят да получат и фалшиви болнични листове....

Гост 02.03.2018 09:51:11

Ама dr Doolittle вие тези деца не ги ли преглеждате или като си платят им давате бележки без оглед състоянието им. Звучиш като измамник от Магурата, а не като човек практикуващ най хуманната професия.

Dr_Doolittle 02.03.2018 12:04:07

Троле, ти не разбра ли че се провежда медицински преглед, попълва се амбулаторен лист и се издава медицинска бележка с вписан този номер на амб лист . Личният лекар не отговаря, ако ти лъжеш ,че детето ти е болно , повръщало е , има коремни болки и го водиш за бележка за посочените неболестни състояния. Ние сме длъжни да го прегледаме ВЪПРЕКИ ЛЪЖИТЕ ТИ. И ако усетя ,че ме размотават пускам пълни клинични изследвания и давам ЕДИН ДЕН в тази бележка, когато всичко е наред. А лъжците си губят един ден по лаборатории. И за вас комунистическите тролове професията лекар е хуманна само когато не ви искат заплащане . Иначе не е хуманна. Колко удобно а?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: Хората с психична болест се нуждаят не от дамгосване, а от грижа
17.06.2024 11:13:06

Д-р Гълъбова: Хората с психична болест се нуждаят не от дамгосване, а от грижа

„Въпросът защо хората с психична болест и агресивно поведение са сред нас е неправилен, той ...

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив
17.06.2024 10:30:43

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив

Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни. Затова заболяването се ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...