!
Четвъртък, 18 Април 2024
16
февр
 

Обучават медицински сестри и техни колеги как до борят бърнаут синдрома

Вторник, 16 Февруари 2021 | 16:45:23


Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира кампания „Да работим в хармония“.  Първата инициатива на кампанията е провеждането на онлайн семинар на тема „Професионално изпепеляване и управление на

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира кампания „Да работим в хармония“.

 Първата инициатива на кампанията е провеждането на онлайн семинар на тема „Професионално изпепеляване и управление на персонала в условията на коронакриза: Ръководство за професионалисти по здравни грижи“ с основен лектор професорът по психиатрия и медицинска психология акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, както и д-р Кристина Стоянова, асистент в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и член на изследователски екип към Медицински университет – Пловдив.

Идеята за този семинар е на Райна Бояджиева – председател на Регионална колегия на БАПЗГ-Варна. Обучението се провежда в две поредни съботи, за да се даде възможност на повече медицински специалисти да се включат в него, информират от БАЗПГ.

За участие в първия семинар, проведен на 13 февруари, са се записали 98 професионалисти по здравни грижи от цялата страна. Преди старта на обучението те получиха по пощата безплатен учебник „Личност, психоклимат и синдром на професионалното изпепеляване. Ръководство за диагностика и превенция на Бърнаут синдрома при здравни професионалисти“ под редакцията на акад. Дроздстой Стоянов.

Той е представил трите феномена на Бърнаут – „Емоционално изтощение“, „Деперсонализация“ и „Намалени постижения в работата“. Акад. Стоянов е представил и данни от изследване за Синдрома на прегарянето сред различни групи медицински специалисти и учители, направено преди две години. Според проучването огромна част от работещите медицински специалисти в онкологията, палиативните грижи, интензивните отделения и спешната помощ страдат от някаква степен на професионално прегаряне. Причините са много – критични ситуации, изискващи бързи решения и реакции с огромна отговорност, голямо натоварване заради кадровия недостиг, невъзможност да помогнеш на някои пациенти с тежки заболявания, преумора, неудовлетвореност и други. В някои случаи преместването от едно лечебно звено в друго помага на специалиста да намери нужното равновесие. В условията на пандемия обаче опасността от появата на Бърнаут синдрома се увеличава заради по-напрегнатото работно ежедневие. Затова усилията в посока на превенцията на такива състояния трябва да се увеличат.

Д-р Кристина Стоянова е представила опасността от енергийния дисбаланс, който може да отключи Бърнаут и значението на емоционалната интелигентност. Тя се е спряла на факторите, предизвикващи стрес, които имат потенциал да дадат тласък за прегаряне в професионален и семеен план, отбелязват от БАЗПГ.

Тя  е представила и Салутогенезата (от лат. Salutogenesis – наука за създаването и поддържането на здравето), създадена през 70-те години на миналия век от медицинския социолог Аарон Антоновски. Според това виждане всеки човек има в себе си вродени механизми, които могат да го предпазват в трудни ситуации – например чувство за съгласуваност, свързаност, здравомислие, социална и емоционална интелигентност, културен капитал, научена находчивост, свързаност,  научен оптимизъм, чувство за хумор.

По време на обучението участниците са получавали определени задачи, имали са възможност да задават въпроси и да споделят свой личен опит.

Втората част на семинара ще се проведе на 20 февруари 2021.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%MzZ


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутатите приеха „с отвращение“ промените в ЗЗ за защита правата на психичноболните
18.04.2024 12:19:55 Ирина Пекарева

Депутатите приеха „с отвращение“ промените в ЗЗ за защита правата на психичноболните

След дълъг дебат изцяло по същество народните представители приеха на първо четене промените в За ...

НЦЗПБ: Ръст на случаите на коклюш и лаймска болест
18.04.2024 11:46:41

НЦЗПБ: Ръст на случаите на коклюш и лаймска болест

През изминалата седмица у нас са регистрирани 59 случая на коклюш, което е с 27 случая повече в с ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...