!
Вторник, 16 Април 2024
31
март
 

Община Севлиево обучи всички деца да спасяват близките си при инсулт

Това е първата община в България, приела предизвикателството да обучи деца от 6 до 9 години да разпознават симптомите на заболяването

Четвъртък, 31 Март 2022 | 17:16:20


Община Севлиево е първата община в България, която се ангажира и подпомогна реализирането на Здравната програма за реакция при инсулт „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ във всички детски градини и общински училища, съобщиха от там. Децата на възраст

Община Севлиево е първата община в България, която се ангажира и подпомогна реализирането на Здравната програма за реакция при инсулт „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ във всички детски градини и общински училища, съобщиха от там.

Децата на възраст от 6 до 9 г. бяха обучени как да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност. Програмата разчита на детския ентусиазъм за учене и споделяне на животоспасяващи знания вътре в семейството. С подкрепата на общината 600 комплекта и помагала бяха предоставени на децата.

Всички директори и преподаватели също бяха ангажирани с каузата и работиха с огромен ентусиазъм, за да обучат възпитаниците си в рамките на програмата, създадена от Световната организация по инсулт, с подкрепата на инициатива Аngels и фондация „Сърце до сърце за България“. Значимостта на инициативата е особено голяма, защото европейската статистика сочи, България е на първо място като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на близки хора.

Целта на програмата е да бъде образовано цялото семейство за основните симптоми на инсулт и как да действа всеки от членовете му в случай на спешна нужда. А според експертите най-въздействащият и сигурен начин за предаване на знанието вътре в семейството е чрез децата. Доказано е, че когато децата учат за здравословен начин на живот, те успешно прехвърлят знанията си и могат да повлияят на начина на живот на своите близки. Едно дете реално може да сподели знание и да обучи 6 възрастни (майка, татко и четирима баби и дядовци). Ето защо децата бяха обучени как да разпознават основните симптоми на инсулт и получиха „мисията” да предадат знанието си вътре в семейството си. А това реално спасява човешки живот!

Така, чрез обучението на 600 деца, които участваха в програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ на територията на община Севлиево към този момент реално са обучени над 3600 души (всички родители, баби и дядовци), плюс семейните приятели, учители и съседи. Семействата на децата – участници в програмата вече знаят как безпогрешно да разпознават 3-те симптома на инсулт и какви мерки и действия да предприемат ако някой от техните близки пострада.

Инсултът е лечим, но трябва да се реагира бързо – ако в рамките на 3 часа бъде предприета медицинска интервенция, шансовете да няма последици от него са над 90%, припомнят специалистите.

Подкрепата и ангажираността на всеки един член на обществото ни за промяна на здравната култура и насърчаване на здравното образование от ранна детска възраст в училище ще бъде от полза не само за самите деца, но и за техните семейства, връстници и цялото общество, посочват от Община Севлиево.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f*xz


Всичко за коронавируса
Още новини
Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей
16.04.2024 12:30:27

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората ...

ИАМН проверява специализант хирург, опитвал се да прави гинекологични прегледи
16.04.2024 11:43:34

ИАМН проверява специализант хирург, опитвал се да прави гинекологични прегледи

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор" (ИАМН) Иванка Динева назначи извънредна п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...