!
Вторник, 05 Март 2024
26
ноем
31
 

Д-р Дечо Дечев:

Общинските болници и детското здравеопазване трябва да бъдат извадени от пазарния модел

Който докаже в съда, че му се дължи надлимитна дейност, ще му бъде изплатена

Вторник, 26 Ноември 2019 | 09:50:21
31

Причината за ескалирането на напрежението в здравеопазването е, че в предишните години всеки екип на министерството замиташе проблемите и ги прехвърляше на следващия екип. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред Нова телевизия. „Идва мо

Причината за ескалирането на напрежението в здравеопазването е, че в предишните години всеки екип на министерството замиташе проблемите и ги прехвърляше на следващия екип. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред Нова телевизия. „Идва момент, в който това напрежение нараства. То се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите не са доволни от това, което им се заплаща, а потребителят на услугата има проблеми с качеството, което получава“, каза той.

По думите му повишаването на парите категорично няма да промени качеството на системата. „Призивите да се обичаме са популистки послания, които до нищо няма да доведат. Нашият здравноосигурителен модел е пазарен, в най-дясната му форма защото се гледа само приходът по определена дейност. Някои от участниците в този модел категорично нямат място в него. В този модел така и не успяха да се впишат общинските болници, в него няма място и детското и майчино здравеопзаване. За пореден път сме свидетели на забавяне на промяната на модела и това води след себе си все повече негативи. Никой обаче не прави предложения  тези участници в системата да бъдат извадени“, каза д-р Дечев. Той уточни, че според проекта за бюджет на НЗОК за 2020 г. половината от предложеното увеличение от 200 млн. лв. отива за болнична помощ, 19 млн. лв. за първичната доболнична помощ, а около 130 млн. за нови лекарства и повишаването на нивото на реимбурсираните към момента.

Д-р Дечев заяви, че ако средствата, които се дават за здравеопазване у нас, бъдат разпределени на по-малък брой участници на пазара, ще бъдат напълно достатъчни. Другата част от решението на проблема е допускането на участниците в допълнителното осигуряване.

 По отношение на контрола, д-р Дечев коментира, че експертният персонал в НЗОК не е достатъчен, за да контролира медицинските дейности. „Те не могат да влязат в детайли и да  преценят дали на един пациент трябва да му се сложат един, два или три стента. Затова се проверява дали документацията отговаря на определени условия, а записите от манипулациите се предоставя на експерти“, каза той. По отоношение на съмненията, че в МБАЛ-Пазарджик са били извършвани излишни процедури на пациенти, за да могат да се вземат повече пари, управителят на Касата заяви, че болницата е била проверявана по същия начин. „На практика така беше постъпено и в случая в Пазарджик. Проверките там продължават, но това, което се видя е, че действително е имало едно залитане. Нашето мнение от касата е категорично, че има голяма доза истина, в това, което беше изнесено“,  каза той.

„Този начин на контрол работи. Проблемът е, че обективните доказателства дали нещо е изпълнено или не, дали има разлика между това, което е написано и това, което е получено като помощ, в огромна част от случаите зависят от участието на самия потребител на тази услуга. Затова се препоръчва и второ, и трето мнение за тези, които могат да си го позволят“, допълни д-р Дечев.

Според управителя на Касата най-големият проблем в системата е нарушената връзка в този крайно десен модел между болничната и доболничната помощ, като илюстрира думите си с трагедията с починалото тригодишно дете. „Най-краткият път в такава ситуация е личният лекар-педиатърът. Вместо това, родителите за първи преглед отиват на най-високото място в йерархията – Педиатричната болница, която пък не е окомплектована напълно. Детската болница е едно от лечебните заведения, за което всеки път се прави изключение, че не отговаря на изискванията. Но какво би променило наличието на Национална детска болница, за какво трябва да се дадат още едни 100 млн. лв., след като и сега в тази болница, за коментирания период, 30% от леглата са били свободни? Капацитетът на тази не се изпълнява, за да мислим за по-голяма болница“, каза д-р Дечо Дечев.

 По отношение на 5-те млн. лв., които НЗОК плаща на НАП за събирането на здравните вноски, управителят на Касата заяви, че Надзорният съвет е гласувал с 5 на 4 гласа да не се плащат повече. Реално обаче това може да се случи само, ако има законодателна промяна. „От действията на политиците зависи. Въпросът е защо Касата е единствената институция, която плаща за събирането на тези вноски. Ние искаме равно отношение с другите клиенти на НАП, да има еднакво отношение към всички“, каза управителят на НЗОК. За надлимитната дейност той уточни, че който докаже в съда, че му се дължи, ще му бъде изплатена.  

Той коментира и липсващите лекарства у нас, някои от които са от жизненоважна необходимост за клиентите. „Решението дали едно лекарство ще се продава у нас или не, е на търговеца. НЗОК работи с над 170 производители, бюджетът за лекарства за 2020 г. е 1,3 млрд. лева и който иска да участва е добре дошъл. Някои от производителите обаче изтеглят продуктите си от нашия пазар, за да не влияе той при определянето на цените им на други пазари и по-ниската стойност тук, да свали цената и на големите пазари. Същевременно обаче има една група лекарства – евтини и много употребявани, които трябва да бъдат защитени в този процес и това е работа на министерството на здравеопазването“, каза д-р Дечев.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PQNE

А тоя е усвоил "пазарния модел" максимално 01.12.2019 08:12:54

Къщата за гости на Александър Манолев се оказа и в списъка на ДФ „ Земеделие“ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева. Бившият зам.-министър е обвинен в подбудителство и умишлено склоняване за извършване на престъпление. Чрез 25 годишната Ана Димитрова, която е формален собственик и вносител на проекта, на ДФ Земеделие са представени фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания, с които всъщност Александър Манолев си е построил луксозна къща за гости, която никога не е работела по предназначение. Заради това той и съучастничката му не просто ще трябва да върнат европейските пари, но и са обвинени в извършване на умишлено престъпление.

Лекар 28.11.2019 12:16:08

По - голяма глупост от това педиатрията да се финансира извън здравното осигуряване не съм чувал скоро

Той 27.11.2019 11:21:29

Тъжно,тъжно и пак тъжно.Колега,спри да се излагаш.След време ще те е срам,ама много!

БЛС-Въоръжено Крило 26.11.2019 19:51:25

Езика да му изсъхне на всеки ,който казва надлимитна дейност за работата на лекаря ,тоест ,че е извършил работа ,която не е трябвало да извършва. Това как кореспондира със злостната кампания на простата пролетарска паплач обвиняваща лекарите ,че не са извърпшили достатъчно действия за да спасят едно дете (при което на всичко отгоре не е било възможно спасяването)? Значи ,когато е за плащане на труда на лекаря този труд е обявяван за не необходим за гнусната НЗОК, а когато е за възкресение и чудеса тогава лекарите са виновни ,че не , не е била достатъчна надлимитната им дейност а ?

Гост 27.11.2019 10:39:33

На оружие братья !!!

Petrov 27.11.2019 09:34:16

Кой е дал оръжие на този дебел и луд тъпан наричащ се лекар ???

Гост 26.11.2019 20:32:21

А ето и мнението на румънската принцеса Маргарета: "Преди няколко месеца Румъния си подаде ръце с Полша и Балтийските страни на 80-тата годишнина от подписването на Пакта Рибентроп-Молотов - един омразен договор, подписан от кървавите диктатури на 20-ти век. Също така, подкрепяме от все сърце настоящите усилия на НАТО да стимулира отбраната на нашите балтийски съюзници; тяхната сигурност остава и наша сигурност. Приветствам и приноса на нашите съюзници за отбраната на Румъния. Но се питам само дали правим достатъчно, като се имат предвид проблемите, с които се сблъскваме в Украйна и около Черно море. Позволете ми да ви напомня: всички атаки на Русия срещу нашата сигурност - от атаката срещу Грузия през 2008 г., до атаката срещу Украйна през 2014 г. и руската военна намеса в Близкия изток през 2015 г. - се случиха в нашата част на света, около това, което обикновено наричаме "южния фланг" на НАТО" Кога ще ги стигнем румънците бе, сикаджийски мутри, проклети? Румъния, дето беше 2 обиколки зад нас, по време и след "омразния" ви Костов!

Гост 26.11.2019 20:46:29

Мамалигарите май забравиха колко бой ядоха 1942-1943 г., та чак останаха без армия. И днес го играят барабар Петко с мъжете.

Гост 26.11.2019 20:31:20

Огромната част от така наречената "надлимитна дейност" са хоспитализации на хартия и това е общоизвестен факт. Основно е извършена от определени частни структури. Защо не са санкционирани? Защото не им е дошло времето, а и едва ли ще дойде.

Истината 26.11.2019 20:00:23

Ето в това е заложена шизофренността на ситуацията, заложена така от мръсната мутро-комунистическо-сикаджийска пасмина! Отмъщението на мръсната измет за разветите сини знамена навремето от линейки, поликлиники и болници,,,Отмъщението на гадовете за мечтите и пропиления живот на цели две поколения! ПовЕрвали, че могат с почтеност и труд да осигурят достойно препитание за себе си и смействата си...

Гост 26.11.2019 20:26:56

Александър Йорданов гордо вее и днес синьото знаме, само че при тиквопитеците.

Гост 26.11.2019 20:28:06

И Гърневски - също... Жалко.

Гост 26.11.2019 17:11:34

Дечко

Доктора 26.11.2019 14:53:21

В Холандия,като всички са на пазара,как е?

Гост 26.11.2019 14:45:08

Прави изключително добро впечатление коментара на Явор Дачков. За разлика от Хекимянчето...

Гост 26.11.2019 14:36:03

Дечо не е в час.

Гост 26.11.2019 14:31:51

Много добробинтервю на колега педиатър за проблемите на детското здравеопазване и случаят с починалото дете в сайта Glasove.com.Опитах се да дам линк,но не се получава

До Гост 28.11.2019 15:29:50

С копи/ пейст се отваря - много добро интервю! но какво от това?!? Все ще ни демонизират...

Гост 26.11.2019 19:44:35

Благодаря Ви, г-н Дачков! Добре, че има и журналисти като Вас, да измият очите на гилдията, лакейски засилена и заслепена да изпълнява Повелята за масово охулване, очерняне и демонизиране на лекарите!

Гост 26.11.2019 14:33:16

Аз дадох линк - лесно се отваря - директно в ютуб. Предаването е "Гласове" с Явор Дачков.

Гост 26.11.2019 14:33:35

https://www.youtube.com/watch?v=D1xulLBtIUQ&feature=emb_logo

Гост 26.11.2019 14:28:10

https://www.youtube.com/watch?v=D1xulLBtIUQ&feature=emb_logo

Гост 26.11.2019 14:20:17

http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fglasove.com%2Fcategories%2Fna-fokus%2Fnews%2Fd-r-kameliya-bachovska-kolegite-nyamat-vina-za-tragediyata-s-pochinaloto-dete-otstranyavaneto-na-direktorite-na-bolnici-syzdava-haos&h=AT2mC-S3Cntlz6oHoQtzNWUomP6_n6173OtPQDRpKd_Ky7Bpa1uF3TicgF1Z3XWZB7jiDRUhtZ6CgNL7Omn03CYMx6Sd1weHgk8Dp9HpQIE6mGStjtv6wOh_6jNv_PkJOjk&s=1

Недоуменко 26.11.2019 13:20:25

Този на мафиот ли се превъплъщава или е обикновен смотаняк !?

За доброто 26.11.2019 12:57:07

https://www.peticiq.com/244936?fbclid=IwAR2Xe2BBbxS2_XY6HglC_WSFIA0eqEQWVXBb128B5bkRbxvoQjkisCVWYTQ#sign

Гост 26.11.2019 12:39:50

Дечо реформатора така обикна вехтите бабиери в НЗОК, че и грам желание няма да се раздели с тях. Сега им подготвя ново щатно, та да им вдигне още заплатите. Браво, рефоматоре, браво, мениджъре!

surg 26.11.2019 12:16:56

Хмм, тогава типовият хляб и евтините коли и те да бъдат извадени от пазара, аба какви са тия глупости бре.......хем има пазар хем да го избиколим, а що не осигурите пари просто бре жалки смешници....

Гост 26.11.2019 14:26:36

да

Гост 26.11.2019 14:36:35

И като ги "извадите от пазара", какво мислите, че ще стане с и без това мизерните заплати на персонала? Ще станат още по-мизерни, или ще останат СЪЩИТЕ!

До Гост 28.11.2019 11:12:43

Ще станат още по-мизерни, разбира се! Но и ние много мълчим - робски душички се оказахме...

Минаващ 26.11.2019 11:21:31

Всичките приказки са в стил - АЛА-БАЛА-ПОРТОКАЛА... Реално нищо не се прави - при вече 30 години от така наречения преход...


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Околийски: Връзката със здравословния начин на живот се къса в пубертета
05.03.2024 11:45:40

Доц. Околийски: Връзката със здравословния начин на живот се къса в пубертета

7 на 1000 деца от 0 до 6 години страдат от затлъстяване и наднормено тегло. Във възрастовата груп ...

Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания
05.03.2024 11:09:02

Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания

„Всяка година у нас се раждат или еднакъв, или по-малък брой бебета, и това е устойчива тен ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...