!
Понеделник, 15 Април 2024
09
ян
20
 

Общинските болници на протест на 15 януари (обновена)

Исканията им - изплащане на надлимитната дейност, 30 млн. лв. субсидия и увеличаване цените на клиничните пътеки

Вторник, 09 Януари 2018 | 16:17:15 Полина Тодорова
20

Общинските болници излизат на протест на 15-ти януари. Решение за това е взето по време на проведената днес среща на ръководството на Националното сдружение на общинските болници, информира за Zdrave.net неговият председател д-р Неделчо Тотев.

Общинските болници излизат на протест на 15-ти януари. Решение за това е взето по време на проведената днес среща на ръководството на Националното сдружение на общинските болници, информира за Zdrave.net неговият председател д-р Неделчо Тотев.

Протестът ще е символичен и ще се проведе между 12 и 13 часа, като в зависимост от решенията по места медиците ще излязат пред лечебните заведения или пред други общински структури. Причина за протестната акция е тежкото финансово положение на общинските лечебни заведения и като цяло проблемите в сектора.

Протестът се прави с цел да предупредим управляващите и да изразим опасенията си, че цялата система рухва, не само общинското здравеопазване – за него е ясно, че ще си отиде с тези темпове и с това нежелание на управляващите да ни се даде това, което искаме. Ние си отиваме, но с нас си отива и системата. Няма изградена алтернатива и кой да запълни вакуума“, коментира д-р Тотев.

Исканията на общинските болници са три. На първо място от там настояват за целева субсидия в размер на 30 милиона лева, която да е насочена към стабилизиране на общинските лечебни заведения извън големите населени места. От сдружението се обявяват и за изплащане на надлимитната дейност, която за много от болниците формира около 30% от просрочените и неплатени дългове към доставчиците, обясни той. Сдружението иска и спешна актуализация на цените на клиничните пътеки, които не са променяни от 2006 година. Не на последно място ръководителите на общинските болници настояват за експертен дебат за българското здравеопазване. „Не искаме да решаваме нещата на парче, имаме готов модел, искаме да го предложим на дебат, както и да изслушаме и останалите визии за решаване на проблемите“, изтъкна д-р Тотев.

Българският лекарски съюз, чиито председател д-р Венцислав Грозев е присъствал на срещата, застава зад исканията на общинските болници, посочи още той.

По думите на д-р Тотев отчетите на болниците показват „драматично влошаване на състоянието“.“Голяма част от болниците от дълго време не изплащат заплати в пълен размер, друга част са задлъжнели толкова много, че са им спрени определени доставки, а на трети фондът за трудовите разходи е по-висок от т. нар. лимит или делегиран бюджет, който касата дава“, поясни той. Общият размер на дълговете на общинските болници към октомври е 24 милиона лева. Неразплатената надлимитна дейност на болниците от сдружението възлиза на 5 милиона лева. „Това е изразходван финансов и кадрови ресурс и дейност, която е отчетена, но не е заплатената“, посочи той.

Д-р Тотев коментира и казаното по-рано днес от здравния министър Кирил Ананиев, който съобщи, че МЗ ще подпомогне общинските болници с 6 милиона лева и заяви, че част от тях може да се преструктурират в ДКЦ. „Години наред ние получаваме тези суми – те обаче се дават само на онези болници, които обслужват рисков регион. И те не са целева субсидия, платена с цел моментно стабилизиране, а се дават, за да се даде глътка въздух на общинските болници“, обясни той, като допълни, че тази помощ се „разхвърля по месеците“ и не решава проблемите. „Това са същите онези пари, които Сдружението на общините беше осигурило през Министерство на финансите преди няколко години по наше настояване“, заяви той.

Идеята за преструктуриране на болници в ДКЦ д-р Тотев определи като „измъкване от ситуацията“. Той обясни, че едно ДКЦ няма нищо общо с дейността на болницата. „ДКЦ и болницата имат коренно различни дейности. Когато един човек има нужда от спешна животоспасяваща хоспитализация, ДКЦ-то няма да му реши проблема“, категоричен бе той. „Когато си с тежка пневмония, когато си с инфаркт или асматичен пристъп, когато тръгнеш да раждаш, няма да отидеш в ДЦК-то“, коментира той, като поясни, че този тип здравни заведения са с до 10 легла за наблюдение и по никакъв начин не биха могли да задоволят здравните потребности на населението в дадения регион. По думите му тази идея на практика означава закриване на болниците. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kz3U

бг 25.01.2018 08:50:35

Специално за Чирпанската болница не виждам защо трябва да се спасява.То там освен да отидеш да умреш,за друго не става.Всеки знае,че за малко по-сложен случай, не те приемат и те пращат или в Пловдив,или в Стара Загора.А относно ражданията ,вече освен циганките не виждам кой ще ходи да ражда там.Така ,че в този им вид те са абсолютно излишни.Има нужда от една добре развита Бърза помощ и повече линейки и който има нужда да бъде транспортиран до Пловдив или Стара Загора,където се предполага ,че ще му се окаже по-адекватна помощ.

Николов 13.01.2018 09:52:06

Точхо така!

мислещ 11.01.2018 17:29:05

Какво би станало ако се ликвидират бордовете на директорите на отделните болници, които никой не знае и до които никой от служителите им няма достъп, и в управата останат само директор, зам директор и икономически директор със съразмерно на служителите им заплащане? Преди години нали така си функционираха болниците и то добре, а сега много вожд, малко индианец, като последният системно работи по 250 часа месечно в дадена болница заради ограничен щат и комичното заплащане, което е грубо нарушение на КТ.

Патриот-майтапчия 11.01.2018 17:50:55

И какво ще работят след това тия хора от бордовете? Да не мислиш, че ще хванат скалпела, слушалките, кочана с рецепти и ще се потопят ежедневно сред гной, кръв, урина, пот, екскременти, миризми...ругатни, заплахи и агресия, срещу мизерно заплащане?? Тука кораб минава ли?

Николов 13.01.2018 09:51:17

Не ме интересува!За тях ли да мисля какво ще работят,горките!

Истината 11.01.2018 12:15:56

"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов." 11-01-2018 г

Гост 10.01.2018 11:41:28

Символичните протести са глупости. както е глупост да правиш едни и същи (неефективни) неща и да очакваш различен резултат. Само спиране на работа за една седмица минимум може да има резултат . Властта просто ви се хили и подиграва всеки път на символичните протести,защото изглеждате и сте БЕЗПОМОЩНИ , НАИВНИ, БЕЗСИЛНИ, ХЛЕНЧЕЩИ (при условие ,че сме свободна професия) и явно и сред вас някой не иска РЕАЛНИ промени , а само имитации на протести. За това се организират и кухи неща от които на повечето от нас , които ни е писнало ни се и гади вече. Или съсловието да се дига или да се свива в мишата дупка (пак)

doctor 10.01.2018 08:56:25

Усещате ли колко гадно съсловие сме?! Колко сме разединени и как няма никаква градивна мисъл у нас!

Гост 10.01.2018 01:10:51

Тотев, вземи се обръсни за протеста!

Гост 09.01.2018 20:52:37

всякакви протести преди въвеждане на електронна здравно карта са безсмислени

Гост 10.01.2018 11:32:55

В смисъл ? Каква глупост искашe да кажеш....?

Гост 09.01.2018 19:56:55

Много болници в Пловдив, също много в Стара Загора. На половин час от Чирпан. Кое е онова състояние, при което пациент ще бъде спасен в Чирпан? Троболиза при инсулт или стентиране при инфарткт ще направят, или някоя спешна операция? Лежат възрастни хора с измислени пневмонии, сърдечна недостатъчност, болки в кръста. В мизерни условия при това. Кому е нужно това? В Плевен има 6 болници. И общински в Ч Бряг, Гулянци, Левски, Никопол? Свикнали сме в последните 70 години да лежат пациенти за щяло и нещяло и докога ще я караме така? Има много малко места, като например Сандански, Гоце Делчев, Белоградчик където силни болници са наистина необходими, защото областните градове са относително далече, а и районите са големи.

az 09.01.2018 19:35:35

На 11.01. излизат на протест полицаите.Също така противниците и привържениците на лифта в Банско.Ако искате да бъдете чути присъединете се към тях. На 15.01. да протестира само мрънкащият Неделчо!

Гост 09.01.2018 19:13:02

Всички директори са за затвора.

глист 09.01.2018 17:56:24

Общинските коптори за по интересно наречени болници и за ДКЦ не стават . Само едни спешни центрове могат да останат от тях , колкото да се каже че пациента е умрял със здравна помощ , а не сам в къщи . това е . Всичко друго , реване за още пари , че каква работа вършат , че са много нужни е вятър и мъгла. Да се закриват бързо и безкомпромисно . Безмислено даване на пари е тяхното . Да протестират и ако щат въобще да напуснат и да не работят . Отстоянията на болници една от друга в провинцията са от 30 до 60 км. Така и така нямат нито капацитета нито перспектива в тях . Направо да ги закриват , какво е това реване и стеняне , само пари , пари и пари , а за нищо не стават .

Истината 12.01.2018 13:25:47

Ха ха, точно! Пепи "Левото" !

Гост 10.01.2018 11:46:44

Само левият педал на Комунистическия Интернационал известен още като Пешко наричаше болниците коптори . Здравей Московец, дали така ще говориш, ако катастрофираш край някой малък град (като край Ловеч) и чакаш да ти помогнат.... Хей боклуци , не си ритайте здравната книжка и не предизвиквайте съдбата

Гост 09.01.2018 16:53:37

Изхвърлете частните болници на ДПС и комунягите от хранилката НЗОК!

Гост 09.01.2018 19:49:45

Кой да ги изхвърли, като масово лапат от тях.

Гост 09.01.2018 16:43:48

От тъй нареченият "символичен" протест нищо няма да произтече. Символизмът не дава реални резултати...


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...