!
Петък, 08 Декември 2023
21
дек
14
 

Ако не бъдат взети мерки за стабилизирането им

Общинските болници на протест през януари

Четвъртък, 21 Декември 2017 | 15:17:06 Надежда Ненова
14

„Чест прави на медиците в Ловеч. Така трябва да се процедира. Ние, лекарите, отдавна сме загубили идентичност. Приемаме всичко, само и само да не скършим нечий хатър или да не бъде засегнат прекия ни интерес. Ако работя в някакъв си кабинет и изк

„Чест прави на медиците в Ловеч. Така трябва да се процедира. Ние, лекарите, отдавна сме загубили идентичност. Приемаме всичко, само и само да не скършим нечий хатър или да не бъде засегнат прекия ни интерес. Ако работя в някакъв си кабинет и изкарвам някакъв мизерен приход, който ме кара да имам някакво що-годе читаво житие-битие и заради това няма да се мръдна нищо да направя“. Това каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод изявлението на медиците от ловешката болница, че ако не получат заплатите си, утре на обяд до един ще си подадат оставките.

„Ако тази летаргия не бъде нарушена и ние не се събудим, ще трябва да стягаме куфарите и да си ходим. Май примиренческия дух е стигнал до там, че някои хора и това ги мързи да го направят. Тази незаинтересованост ме плаши много. И тя е за мен основната причина да сме стигнали до тук“, допълни още той.

Д-р Тотев обаче обяви, че Сдружението на общинските болници също организира протест, който ще се състои на 15 януари, ако не бъдат взети спешните мерки, за които се говори от три-четири месеца. „Това е нещото, което вече говори за общество, което е гражданско, което има отношение и го изразява по начина, по който трябва. Държа да подчертая, че ние никога не сме били деструктивни, винаги сме търсили диалогичния тон и сме искали да се случат нещата не на принципа на принудата и силата, а на доводите. Нещата обаче не стават. Или не знаем да се изказваме, или те не са склонни да отстъпват. На Ловеч стискаме палци, изцяло сме с тях и ги подкрепяме. Не можеш да работиш в среда, в която първо нямаш ресурса, с който да работиш и заради факта, че не можеш да работиш нормално, може да причиниш страдание или да навредиш на нечий живот“, каза още д-р Тотев.

По отношение на отмяната на мораториума върху иновативните лекарства, но запазването на този върху новите медицински дейности, д-р Тотев заяви, че нещата преди да се афишират, трябва да се премислят. Той обаче беше категоричен, че главният проблем е липсата на решение за съдбата на общинските болници и съответно за достъпа на населението до медицинска грижа.

„Да се решават проблемите на парче, ще се мисли за всяка болница поотделно – това не ви ли избива на шуробаджанащина? Ами онези хора, които например се намират в болница, която няма да бъде обсъдена позитивно, те каква ръка хора са? Ние тук не говорим за някакви търговски субекти, чиято работа може да бъде свършена и от някой друг. Все едно е магазин за хляб и ако го закриеш, хората ще могат да си купуват хляб от следващата пресечка. Не стават нещата така, тук говорим за конституционни права. Единствено в това право на хората е сложено определение отпред – достъпна грижа“, заяви д-р Тотев.

„Административно няма да го направят, защото някой ще трябва да носи отговорност. Правят го по по-гадния начин. На принципа на обезкървяването, на принципа на икономическия натиск. Не плащаш една дейност адекватно, умишлено принуждаваш търговските субекти да затъват и накрая казваш – те не работят, имат натрупани задължения. Ако това е целта – постигната е. Във всичките тези години назад във времето това се правеше“, допълни д-р Тотев.

Председателят на Сдружението на общинските болници коментира и думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, според когото една от основните причини за невъзможността на общинските болници да се разплатят с кредиторите си е неизплатената надлимитна дейност от НЗОК. „Надлимитната дейност е само върха на айсберга, това е видимата част. Всичко останало, за което говорим, за „невидимите“ механизми, пациентите не ги интересува. Пациентите не се интересуват от това, че клиничните пътеки не са пипани в последните 11 години. По-скоро са пипани, но с цел да бъдат намалени. 17 пътеки бяха намалени значително за нас. Някой ще каже какво са 20, 30, 50 лева, но когато това ти е основният източник на доходи? За нас, а и за областните болници основните източници на доходи са т.нар. популярни, масови, най-ниско платени клинични пътеки. Малко областни болници останаха да поддържат целия асортимент от медицински дейности. В един момент ще се окаже, че българите ще могат да намерят достъпна медицинска помощ в пълния смисъл на думата, само в близките до нас държави. Много областни болници също са пред фалит, но те не се афишират, защото колегите няма как да говорят. Там като говориш и си отиваш“, коментира д-р Неделчо Тотев.

„Въртейки обороти на едно нерентабилно занимание ти все повече затъваш. Колкото повече работиш, толкова повече затъваш. Това е поантата на този нормативен парадокс. От една страна ти вдигат непрекъснато задължителните разходи, от друга страна не ти плащат адекватно“, допълни още той.

Д-р Тотев заяви, че управителите на лечебните заведения тънат в абсолютна неизвестност за обозримото бъдеще. „Един мениджър трябва да планира дейността си, а аз не мога да планирам утре какво ще правя! Като управител не знам дали утре ще заредят лекарствата, дали ще заредят консумативите. След като знае, че няма да му бъде платено в срок, доставчикът на болницата трябва да е с изчерпан разсъдък, за да реши да зарежда. Много странна ситуация се създаде. Щеше да е много смешно, ако не беше толкова трагично всичко, защото се касае в крайна сметка за здравето“, завърши д-р Тотев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
et@L

Лекар 22.12.2017 22:43:48

А дали си представя някой от творящите преструктурирането що е то бърза помощ без общинските болници !? Ами то вероятно лаборатория , образни изследвания , специалисти и т.н. и т. н. ще ги търсят на 30-50км от фелдшерските филиали !? Нашите управленци се държат с нас като че хиляди излишни лекари и сестри си търсят работа като армия безработни

Гост 21.12.2017 22:27:23

Общинските болници лекуват и здравнонеосигурени пациенти и такива, върнати от областни и частни-съгласно пътеките. Друг е въпросът кои общински пказват спещност 24 часа

Гост надупен 21.12.2017 19:52:31

А не, тука не бройте Дупница, тя се сдоби с Уникална прокУристка и виден меринджей херург и ще просперират та знае ли се, гледайте и се учете!!!!!

Гост 21.12.2017 19:42:14

Неделчо спри работа от утре до Ивановден,Тогава ще си истински протестиращ! Иначи си пу..Ю

Гост 21.12.2017 18:21:41

Общинските болници са едни с опори които освен да умря някоя баба за друго не стават.Но иначе в кражбите ги бива доста

Гост 21.12.2017 16:46:06

Неделчо е напълно прав. Но, какво от това?

Гост 21.12.2017 16:34:16

Нищо хубаво не мога да кажа за общинските болници , докато не си публикуват броя на административния персонал .

Гост 21.12.2017 19:04:31

Първо поискайте Касата, Одита, МЗ и всички техни подопечни структури - малки и големи, да си публикуват броя на административния персонал и тогава ругайте общинските болници. Защото каквито и да са, лекарите в тях спасяват живот. Което не може да се каже за стотиците чиновници - многознайковци в гореизброените институции.

Гост 21.12.2017 19:57:53

Така си мислиш ти! Общинските болници в провинцията съществуват благодарение на корумпираните чиновници на здравната каса, които опъват чадър над тях срещу някой друг лев. Лекарите там получават по големи заплати от нас, които работим в областните болници.

Гост 21.12.2017 22:19:21

Глупости. Да не би да си само санитар в областна болница ?

Стан 21.12.2017 16:32:25

Общинските болници имат напълно адекватна компетентност. Осигуряват здравното обслужване на населението по места.С ресурса и финансирането, което имат, го правят учудващо добре.Някои хора обаче искат от тях медицина на космическо ниво, без да им осигуряват също космическо финансиране.

Гост 21.12.2017 15:48:45

Общинските болници особено малките отдавна не са болници те по-скоро вредят

Гост 21.12.2017 22:13:46

Тъпако, като катастрофираш край някой малък град ще се молиш да има някой да дойде от близката болничка , който да ти спре кървенето на бедрената артерия. Ама трябва да мрете като мухи за да вденат поне близките ви какво значи здравеопазване и колко зависите от всеки останал тук още лекар....

Гост 21.12.2017 15:34:08

Чест прави на медиците в Ловеч, САМО ДАНО НЕ БЛЪФИРАТ!


Всичко за коронавируса
Още новини
9,5% положителни проби, четирима починали
08.12.2023 08:53:00

9,5% положителни проби, четирима починали

178 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 1871 теста, което прави 9,51% п ...

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...