!
Понеделник, 26 Февруари 2024
05
февр
18
 

Д-р Иван Кокалов:

Общинските болници не трябва да са търговски дружества

Вторник, 05 Февруари 2019 | 12:34:48
18

По отношение на Общинското здравеопазване се върви в неправилна посока. Това заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов пред БНР. По думите му синдикати

По отношение на Общинското здравеопазване се върви в неправилна посока. Това заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов пред БНР. По думите му синдикатите от над 20 години твърдят, че е погрешна регистрацията на лечебните заведения като търговски дружества, особено на тези, които са собственост на държавата и общините.

"Първото, което трябва да се направи, е тези болници да не бъдат търговски дружества. Второ, без помощта на държавата и на общината тези болници няма как да оцелеят по простата причина, че начинът на финансиране е от дейности, заплащани от НЗОК“, каза той и добави, че трябва да се намери начин за тази помощ.

Д-р Кокалов смята, че „сме в плен на догми и административни пречки“ и те трябва да бъдат преодолявани. Според него тези заведения са в омагьосан кръг – малки приходи заради ограничения брой клинични пътеки поради липса на специалисти, ниски заплати, персоналът напуска, средна възраст на сестрите над 60 години.

Проблемът е в целия сектор "Общинско здравеопазване". Става въпрос за 2 млн. български граждани, които получават лечение от там. Общинските болници са буферът, който компенсира всичките слабости на извънболничната помощ и поемат в голяма степен работата й, коментира д-р Кокалов.

"Почти всички общински съвети отделят средства за болниците, но стигаме до един парадокс, тъй като общинските болници са търговски дружества, а ние нямаме законово основание да отделяме средства за издръжката им, защото става дума за държавна помощ, а това е забранено от закона. Ангажиментът ни е да поддържаме сградния фонд - нещо, което правим“, коментира Донка Михайлова, кмет на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините.

„От 1 февруари отново се връща проблем, който миналата година договорихме с ръководството на НЗОК… Въведено бе изискване, че хоспитализираните лица за всяко отделение, за всеки един ден, не може да надвишават броя легла, които се финансират от Здравната каса“, каза тя. И обясни, че ако отделението е пълно, а трябва да бъде настанен нов пациент – например с грип, законът задължава приемането на спешни случаи, но престоят му няма да бъде финансиран от НЗОК, защото ще е в друго отделение.

„Посоченият казус не е верен, защото не касае грипните епидемии. Решението е взето, защото се отчитат като хоспитализирани лица, които едва ли не са лекувани в коридора на болницата“, отговори д-р Иван Кокалов. „Всяка болница е длъжна да обяви леглата, които ползва. Тя може да има и повече легла и да каже, че няколко легла от друго отделение ще бъдат ползвани за спешни случаи. Тогава те са резерв. Касата е взела решение, за да не се краде, образно казано, от средствата“, допълни още д-р Кокалов.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
W73k

staо 12.02.2019 12:54:10

Тази мека китка няма ли да се махне от касата и медиите!

Гост 07.02.2019 15:40:54

И това го фъфли великия надзорник....Що беззакония (от лобизъм) сътворихте с колегите си надзорници,че ако бяхме нормална държава за толкова престъпления срещу човечеството отдавна да са ви застреляли

само за протокола 06.02.2019 10:27:26

Д-р Дечо Дечев, шефът на НЗОК: Не може в държавна болница да има частен център или клиника за печалба (ВИДЕО) Тази практика започва да се разраства в размери, които стават опасни, обяви той в "Беновска пита" 19:20 | 03 Февруари 2019 г. Снимка: Канал 3 ОЩЕ ПО ТЕМАТА Д-р Дечо Дечев оглави НЗОК, обеща 2019 - без дефицит 11:24 | 20 Юли 2018 г. Д-р Дечо Дечев: Спрените турски ваксини са 2000% по-токсични от допустимото 10:25 | 15 Февруари 2017 г. Предприеха се действия някои порочни дейности да се прекратят - не може на територията на държавната болница да фигурира център или болница, които да са частни. Защото при такива партньорства всички негативи са за общинската болница, а всички позитиви и ползи - за частната, показа го практиката. Това заяви в "Беновска пита" д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. "В близките дни имаше един възмутен от мое изказване собственик на частна болница, разкрил в голяма университетска болница частна клиника по онкология. Така придоби всички позитиви, а болницата затъна още повече с дългове", даде пример д-р Дечев. Той изтъкна, че неговата позиция по това съжителство е "едно към едно към европейската". "Те имат една позиция, аз моя - моята е едно към едно към европейската: тоест не може болници, които не са non profit, да работят с обществен ресурс. Тя може да е частна или да не е частна. Тази практика не само се настанява, но започва да се разраства в размери, които стават опасни", предупреди управителят на НЗОК. Д-р Дечев разкри, че е отправил официално запитване до Световната здравна организация по казуса на симбиозата държавна - частна болница. "Първото нещо е да поговорим с политиците, да им предоставим факти. Имам статистика - на Евростат, сега съм запитал официално Световната здрава организация (СЗО), които ще дадат конкретни данни има ли изобщо в ЕС държава, чийто обществен фонд заплаща суми на болници, които са създадени за печалба. Ако има такива, лично аз ще бъда изненадан", обяви д-р Дечев. По думите му досега този спор досега не се е водил "по някакви причини". "Тази тема може би е била табу, но може би е дошло време да се говори", категоричен е управителят на НЗОК. Какво каза още д-р Дечо Дечев в "Беновска пита" - във видеото:

Анонимен 05.02.2019 21:45:29

Вече връщаме деца!???? Заети са ни леглата...Това ли е здравеопазването 21 век????

? 06.02.2019 10:04:34

Колега, защо ги връщате?? Пращайте ги да ги лекуват Тиквите, въвели тия уродливи лимити!

Гост 06.02.2019 08:44:58

Има листа на чакащите.

Ж 05.02.2019 19:14:39

Синдикатите да се закрият, само вредят.

?!? 05.02.2019 17:50:02

Четейки новите правила на касата се питам, дали бройката на леглата в новите анекси на болниците ще е съгласно договореното с БЛС, т.е по Правилник, или ще си останат както досега - според редуцираните съобразно здр. карта от 2016?!

Лекар 05.02.2019 16:02:49

И как да обясни нощният дежурен лекар на 31вия пациент в спешно състояние, че няма да бъде хоспитализиран? Или през деня ще го върне за утре? Ами ако умре? Ще четем по вестниците за "лекарите убийци". Да го върне НЗОК. При липсата на условия за нормална работа, дори да не мислим за заплати, ще има все по-малко лекари в болниците.

05.02.2019 17:25:35

Да им дава телефона на НЗОК - да питат близките ТАМ защо има ЛИМИТЕ! Аз така процедирам! Лошото е, че отива много време за обяснение на глупостите, сътворени от чантаджийската паплач!

Хм 05.02.2019 15:45:57

Значи и тоз велик член-надзорник си признава чистосърдечно, че дефакто системата принуждава болниците да "крадат", за да оцеляват. Но вместо подобните му да се стремят дюре да подобрят системата, така че да не е нужно да се "краде", за да се оцелява, те най-нагло и коравосърдечно въвеждат административни санкции за това предизвикано от тях "крадене". Умно, мнооого умно и логично - типично за подобни членове!

само за протокола 05.02.2019 14:50:03

Проблемът е че всички болници изобщо не трябва да бъдат търговски дружества. Това с най-много се отнася за частните болници, които не само не трябва да бъдат търговски дружества, но не трябва да имат право да формират печалба след като са сключили договор с НЗОК.

Гост 05.02.2019 17:24:01

Само за протокола предлагам и всички автосервизи, сервизи на перални, телевизори, бойлери, фаянсаджийски услуги също да нямат право да формират печалба! Аз лично ще им дам моята месечна лекарска заплата, след 24 години трудов стаж и блъскане ден и нощ! ХАЛАЛ да им е! Давам им я!

Гост 05.02.2019 15:08:07

Имат право да формират загуба,а муньо.Ти у вас на загуба ли си.

Гост 05.02.2019 14:46:11

Синдикатите трябва немедлено да се забранят! Те са доказано вредни и то най-много за членовете си.

Патриот-майтапчия 05.02.2019 14:35:27

Искаме да се лекуваме като германци, ама с 30 пъти по-малки здравни осигуровки! Залповете на Аврора думкат в главите ни, Винцеремос, дрогари! Да живей!

БЛС-Въоръжено Крило 05.02.2019 14:28:53

Комунистическите профсъюзи отчаяно се мъчат да гипсират Семашко ,ако може да е безплатно ползването на болниците. Разчекнали са се в жалейките, та чак е смешно. Хем жалят персонала ,че бил с ниски заплати, хем пролетариата ,че трябвало да плаща на онези първите жалени все пак заплати. Аланколууу както и да наречеш болницата , какъвто и да е икономическия субект, пак трябва финансиране. Една болница трябва да може да се издържа със своята дейност не с външно финансиране и да печели за да има средства да инвестира в персонал и нови технологии. Ама как като не е направено остойностяване 19 години на лекарския и сестрински труд а , бе Кокал? А общините на много места изобщо не могат да финансират едно толкова скъпо мероприятие като да имаш болница. Смешен комунистически плач за това което сами са си докарали с пролетарските простотии да се ползва нещо без някой да плаща реалните финансови разходи. Хем да го има ,хем никой да не плаща. Да, ама не ,нЕма такива филми другари, дори при Бондарчук

Гост 05.02.2019 13:45:49

Тоя Кокалов до кога ще се изказва по въпроси, със същността на които не е запознат? Сега ли се сети той, че начинът на финансиране е от дейности, заплащани от НЗОК, че това важи не само за общинските, но и за другите лечебни заведения и че цените на клиничните пътеки, по които работят общинските болници са под стойността на разходите за тяхното извършване. Проблемът не е в това, че са търговски дружества, а че държавата ограничава обемът им на дейност и по непазарен път определя цените.


Всичко за коронавируса
Още новини
Въпреки забраната за износ проблемът с липсата на инсулин се задълбочава
26.02.2024 10:19:12

Въпреки забраната за износ проблемът с липсата на инсулин се задълбочава

Проблемът с инсулините не само не е решен със забраната за износа им, а се задълбочава. Това посо ...

Диспечерката от Сливен наказана с „последно предупреждение за уволнение“
26.02.2024 09:27:29

Диспечерката от Сливен наказана с „последно предупреждение за уволнение“

Диспечерката, приела обаждането на близките и отказала линейка за жена от Сливен, която ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...