Петък, 03 Април 2020
13
февр
13
 

Общинските болници се стягат за нови протести

Няма движение по исканията ни, обявиха от сдружението

Вторник, 13 Февруари 2018 | 14:16:58 Полина Тодорова
13

Към момента няма никакво движение по исканията, които поставихме. Това обяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който заедно с представители на Центъра за защита правата в здравеопазването и Българ

Към момента няма никакво движение по исканията, които поставихме. Това обяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който заедно с представители на Центъра за защита правата в здравеопазването и Българската стопанска камара даде пресконференция под надслов „Общинските болници – между живота и смъртта“. От сдружението на общинските болници не изключиха възможността за нови протести, като обясниха, че в момента се събират подписи от населението по места в подкрепа на този тип лечебни заведения. 

По думите на д-р Тотев в момента се спекулира с понятията преструктуриране и лош мениджмънт, а целта е да оправдаят действията на управляващите.

Припомняме, преди месеци от сдружението представиха конкретния искания, с които да се стабилизират общинските болници, като впоследствие организираха протести, а малко по-късно бяха проведени и редица срещи с представители на НЗОК, здравната комисия в парламента и Министерство на здравеопазването. „Много срещи от протеста до момента успяхме да реализираме, много разговори се проведоха, но резултат няма“, заяви д-р Тотев. Той изрази и известни притеснения спрямо изявената готовност от здравния министър за създаване на нов модел на здравеопазване. „Ако така се препуска за нещо толкова важно, неизвършено в последните 15 години, има риск от една страна да се направи по-голяма грешка, а от друга – времето от 3 месеца за нас е решаващо, ние просто няма можем да го дочакаме“, заяви той.

От своя страна председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров заяви, че общинските болници са целенасочено убивани в продължение на десетилетия. „Днес сме все по-близо  до края на общинското здравеопазване“, категоричен бе той. По думите му унищожаването на общинските лечебни заведения се случва чрез три „инструмента“, а именно – налаганите лимити на болниците, националната здравна карта и медицинските стандарти, и проблемите в тях са именно резултат от тази политика.

Според него общинските болници са дискриминирани спрямо държавните лечебни заведения и тези със смесена държавна собственост, които са привилегировани. Той заяви още, че обявените от МЗ 30 милиона лева субсидия за общинските болници на практика е за дейност, която те така или иначе заработват. „Стотинка не е получена до момента, а трябваше да ни преведат траншове за първите месеци за пари, които ние сме се заработили“, заяви и д-р Тотев.

От сдружението предупредиха, че най-вероятно цените на клиничните пътеки, по които работят общинските болници, няма да бъдат променяни. „Цените към момента нито има сигнал, че ще бъдат променени, нито е ясно, ако това изобщо се случи, кои пътеки ще засегне и в какъв обем“, разясни д-р Тотев в отговор на въпрос на Zdrave.net. Той припомни и неколкократния ръст на минималната работна заплата и инфлацията, които също се отразяват в посока намаление на приходите на болниците. „Може и да ги вдигнат, но не знаем кога“, заяви още той по темата за цените на клиничните пътеки. „Това е причината да не приемаме коментара за лош мениджмънт“, отбеляза той.

По темата за медицинските стандарти д-р Тотев коментира, че публикувани в последните седмици от МЗ нови стандарти на практика не са променяни и не са направени никакви отстъпки и облекчения.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков също изрази подкрепа за общинските болници и заяви, че са нужни бързи решения за покриване на текущите им дефицити, като посочи, че 10-15 от тях са в критично състояние. Сред основните проблеми, които по думите му са довели до колапс общинските болници, са неостойностените клинични пътеки и неразплатената надлимитна дейност. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6dFT

Бай онзи 13.02.2018 19:27:28

Гледайте от частните клиники. Они що не протестират. И не само това, а още няколко ще се наредят на погачата в Софето.

Гост 13.02.2018 18:39:15

Неделчоо, Тотееев. Спрете с тези заплахи за 'протести' и ПРОСТО СПРЕТЕ РАБОТА .Никой не ви взима насериозно от тиквениците във властта . Просто спрете работа и покажете ,че сте мъже , а не някакъв скимтящ пети пол. Нямате вече други реални възможности за въздействие освен това. Мотивирайте спирането си на работа ,че липсата на фиансиране ВЕЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА УПРАЖНЯВАТЕ ПРОФЕСИЯТА ЛЕКАР В БЕЗОПАСНИ ЗА ПАЦИЕНТА УСЛОВИЯ .Което е факт. Уведомете ,СЗО,ЕС, отидете пред НДК ,запознайте чужденците с практиките на съветските кретени управляващи тук здравната сфера. Всичко друго е непродуктивно и ви гледат с насмешка през прозорците на МЗ докато пърдят в кожената си гарнитура там на 3тия им етаж

О,да! 13.02.2018 22:17:41

Коментарът рязко разбуди латентното ми чувство за хумор!Много ми хареса,право куме-в очи!Действия трябват,стига приказки!

Гост 13.02.2018 19:32:22

Bravo!

Гост 13.02.2018 20:40:23

А,дано , да спрат работа и да се ликвидират че са само срам за медицината ,а за пациентите са вредни.СПРЕТЕ РАБОТА БЕ ТОТЕВ СТИГА СЕ ЛИГАВИХТЕ, ПОНЕ УМРЕТЕ ДОСТОЙНО И ОСТАВЕТЕ ВСИЧКИ ДА СИ РАБОТЯТ НА СПОКОЙСТВИЕ.Излишни сте бе Тотев ,излишни ,ако спрете работа туко някоя баба да има шанс да преживее още 3-4-5 години.Стигра лъжи в здравеопазванието Общинските болници не са болници а центрове са концентриране на умрели баби.Нямат шанс с вас. КОЙ И ОТ КАКВО МОЖЕТЕ ДА ЛЕКУВАТЕ ФЕЛДШЕРИ НЕЩАСТНИ?

Осведомен 13.02.2018 22:33:16

Излишни ли?Ами може и така да си мислиш,седейки си на топло в някоя софийска велика болница.Че и близките ти са покрай теб-проблеми няма,ако им потрябва медицинска помощ.А дали нямаше друга песен да запееш,ако живееше в дълбоката провинция и най-близката болница е на километри?Мисли!!!Слез малко на земята, София не е България!

Компетентен 13.02.2018 15:50:33

Болниците пропадат поради негодността на ГЕРБ които от девет години управляват без ясна визия за здравеопазването и ту той ту оня министър оторизират да прави реформи, собствените им тикви са бзидейни

Гост 13.02.2018 18:22:36

Мда тиквите от ГЕРБ са същите кратуни като твоите червени тикви

Гост 13.02.2018 14:32:23

Ако аз съм здравен министър , ще искам да бъде уволнен директора на общинската болница ,да представят точен разчет къде ще отидат парите и тогава бих им платил .sVYb

Гост 13.02.2018 18:30:42

Куха лейке, ще отидат за заплащане на незаплатения с месеци медицински персонал. Няма да отидат за цветя, бонбони и погачи да посрещат Тиквата ти . Ама с такива тъпотии пък ставаш за здравен министър, ъхъ. Отиди само на някой кръстопът така както си си гол, бос и по долни гащи. Тиквата идва за теб да те вземе...

Куха лейка 13.02.2018 20:32:42

Има да чакам на опашка докато се назобат и накрадат директори и община ри. Пари им трета за злоупотреба.К.р за Тотев п.та за докторята,смрт за пациентите.

СУДЖУЦИТЕ 13.02.2018 15:02:53

Къде ще отидат парите ли? Искаш ли да ти кажа къде?

Лаком 13.02.2018 15:13:07

Ще ги лапнат като топъл лебец ,че и за Кацаров ще има суджуцец .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Даниела Дариткова е с положителна проба за COVID-19
02.04.2020 19:04:59

Д-р Даниела Дариткова е с положителна проба за COVID-19

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова е с п ...

Подписан е договора за изграждане на детската болница
02.04.2020 18:44:51

Подписан е договора за изграждане на детската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение  ДЗЗД „ДЕТСК ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...