Петък, 27 Януари 2023
13
февр
13
 

Общинските болници се стягат за нови протести

Няма движение по исканията ни, обявиха от сдружението

Вторник, 13 Февруари 2018 | 14:16:58 Полина Тодорова
13

Към момента няма никакво движение по исканията, които поставихме. Това обяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който заедно с представители на Центъра за защита правата в здравеопазването и Българ

Към момента няма никакво движение по исканията, които поставихме. Това обяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който заедно с представители на Центъра за защита правата в здравеопазването и Българската стопанска камара даде пресконференция под надслов „Общинските болници – между живота и смъртта“. От сдружението на общинските болници не изключиха възможността за нови протести, като обясниха, че в момента се събират подписи от населението по места в подкрепа на този тип лечебни заведения. 

По думите на д-р Тотев в момента се спекулира с понятията преструктуриране и лош мениджмънт, а целта е да оправдаят действията на управляващите.

Припомняме, преди месеци от сдружението представиха конкретния искания, с които да се стабилизират общинските болници, като впоследствие организираха протести, а малко по-късно бяха проведени и редица срещи с представители на НЗОК, здравната комисия в парламента и Министерство на здравеопазването. „Много срещи от протеста до момента успяхме да реализираме, много разговори се проведоха, но резултат няма“, заяви д-р Тотев. Той изрази и известни притеснения спрямо изявената готовност от здравния министър за създаване на нов модел на здравеопазване. „Ако така се препуска за нещо толкова важно, неизвършено в последните 15 години, има риск от една страна да се направи по-голяма грешка, а от друга – времето от 3 месеца за нас е решаващо, ние просто няма можем да го дочакаме“, заяви той.

От своя страна председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров заяви, че общинските болници са целенасочено убивани в продължение на десетилетия. „Днес сме все по-близо  до края на общинското здравеопазване“, категоричен бе той. По думите му унищожаването на общинските лечебни заведения се случва чрез три „инструмента“, а именно – налаганите лимити на болниците, националната здравна карта и медицинските стандарти, и проблемите в тях са именно резултат от тази политика.

Според него общинските болници са дискриминирани спрямо държавните лечебни заведения и тези със смесена държавна собственост, които са привилегировани. Той заяви още, че обявените от МЗ 30 милиона лева субсидия за общинските болници на практика е за дейност, която те така или иначе заработват. „Стотинка не е получена до момента, а трябваше да ни преведат траншове за първите месеци за пари, които ние сме се заработили“, заяви и д-р Тотев.

От сдружението предупредиха, че най-вероятно цените на клиничните пътеки, по които работят общинските болници, няма да бъдат променяни. „Цените към момента нито има сигнал, че ще бъдат променени, нито е ясно, ако това изобщо се случи, кои пътеки ще засегне и в какъв обем“, разясни д-р Тотев в отговор на въпрос на Zdrave.net. Той припомни и неколкократния ръст на минималната работна заплата и инфлацията, които също се отразяват в посока намаление на приходите на болниците. „Може и да ги вдигнат, но не знаем кога“, заяви още той по темата за цените на клиничните пътеки. „Това е причината да не приемаме коментара за лош мениджмънт“, отбеляза той.

По темата за медицинските стандарти д-р Тотев коментира, че публикувани в последните седмици от МЗ нови стандарти на практика не са променяни и не са направени никакви отстъпки и облекчения.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков също изрази подкрепа за общинските болници и заяви, че са нужни бързи решения за покриване на текущите им дефицити, като посочи, че 10-15 от тях са в критично състояние. Сред основните проблеми, които по думите му са довели до колапс общинските болници, са неостойностените клинични пътеки и неразплатената надлимитна дейност. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$2mP

Бай онзи 13.02.2018 19:27:28

Гледайте от частните клиники. Они що не протестират. И не само това, а още няколко ще се наредят на погачата в Софето.

Гост 13.02.2018 18:39:15

Неделчоо, Тотееев. Спрете с тези заплахи за 'протести' и ПРОСТО СПРЕТЕ РАБОТА .Никой не ви взима насериозно от тиквениците във властта . Просто спрете работа и покажете ,че сте мъже , а не някакъв скимтящ пети пол. Нямате вече други реални възможности за въздействие освен това. Мотивирайте спирането си на работа ,че липсата на фиансиране ВЕЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА УПРАЖНЯВАТЕ ПРОФЕСИЯТА ЛЕКАР В БЕЗОПАСНИ ЗА ПАЦИЕНТА УСЛОВИЯ .Което е факт. Уведомете ,СЗО,ЕС, отидете пред НДК ,запознайте чужденците с практиките на съветските кретени управляващи тук здравната сфера. Всичко друго е непродуктивно и ви гледат с насмешка през прозорците на МЗ докато пърдят в кожената си гарнитура там на 3тия им етаж

О,да! 13.02.2018 22:17:41

Коментарът рязко разбуди латентното ми чувство за хумор!Много ми хареса,право куме-в очи!Действия трябват,стига приказки!

Гост 13.02.2018 19:32:22

Bravo!

Гост 13.02.2018 20:40:23

А,дано , да спрат работа и да се ликвидират че са само срам за медицината ,а за пациентите са вредни.СПРЕТЕ РАБОТА БЕ ТОТЕВ СТИГА СЕ ЛИГАВИХТЕ, ПОНЕ УМРЕТЕ ДОСТОЙНО И ОСТАВЕТЕ ВСИЧКИ ДА СИ РАБОТЯТ НА СПОКОЙСТВИЕ.Излишни сте бе Тотев ,излишни ,ако спрете работа туко някоя баба да има шанс да преживее още 3-4-5 години.Стигра лъжи в здравеопазванието Общинските болници не са болници а центрове са концентриране на умрели баби.Нямат шанс с вас. КОЙ И ОТ КАКВО МОЖЕТЕ ДА ЛЕКУВАТЕ ФЕЛДШЕРИ НЕЩАСТНИ?

Осведомен 13.02.2018 22:33:16

Излишни ли?Ами може и така да си мислиш,седейки си на топло в някоя софийска велика болница.Че и близките ти са покрай теб-проблеми няма,ако им потрябва медицинска помощ.А дали нямаше друга песен да запееш,ако живееше в дълбоката провинция и най-близката болница е на километри?Мисли!!!Слез малко на земята, София не е България!

Компетентен 13.02.2018 15:50:33

Болниците пропадат поради негодността на ГЕРБ които от девет години управляват без ясна визия за здравеопазването и ту той ту оня министър оторизират да прави реформи, собствените им тикви са бзидейни

Гост 13.02.2018 18:22:36

Мда тиквите от ГЕРБ са същите кратуни като твоите червени тикви

Гост 13.02.2018 14:32:23

Ако аз съм здравен министър , ще искам да бъде уволнен директора на общинската болница ,да представят точен разчет къде ще отидат парите и тогава бих им платил .sVYb

Гост 13.02.2018 18:30:42

Куха лейке, ще отидат за заплащане на незаплатения с месеци медицински персонал. Няма да отидат за цветя, бонбони и погачи да посрещат Тиквата ти . Ама с такива тъпотии пък ставаш за здравен министър, ъхъ. Отиди само на някой кръстопът така както си си гол, бос и по долни гащи. Тиквата идва за теб да те вземе...

Куха лейка 13.02.2018 20:32:42

Има да чакам на опашка докато се назобат и накрадат директори и община ри. Пари им трета за злоупотреба.К.р за Тотев п.та за докторята,смрт за пациентите.

СУДЖУЦИТЕ 13.02.2018 15:02:53

Къде ще отидат парите ли? Искаш ли да ти кажа къде?

Лаком 13.02.2018 15:13:07

Ще ги лапнат като топъл лебец ,че и за Кацаров ще има суджуцец .


Всичко за коронавируса
Още новини
Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна
27.01.2023 12:48:34

Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна

„Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но именно тук е и спорният мом ...

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри
27.01.2023 11:59:08 Невена Попова

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...