!
Събота, 27 Юли 2024
10
февр
5
 

Общопрактикуващите лекари харесаха бюджета за ПИМП с едно изключение

Искат промяна в текст, засягащ работата на професионалисти по здравни грижи

Четвъртък, 10 Февруари 2022 | 15:12:35
5

„Предложеният бюджет за ПИМП е реалистичен и съобразен с трудната ситуация, в която се намира страната ни в момента предвид развитието на инфлацията, високите и нарастващи цени на електроенергия, горива и др., което неминуемо рефлектира в повишав

„Предложеният бюджет за ПИМП е реалистичен и съобразен с трудната ситуация, в която се намира страната ни в момента предвид развитието на инфлацията, високите и нарастващи цени на електроенергия, горива и др., което неминуемо рефлектира в повишаване на цените във всяка една сфера на човешката дейност“. Това посочват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в свое писмо до председателя на здравната комисия в парламента и нейните членове.

Припомняме, бюджетът на НЗОК за 2022 г. беше приет вчера на първо четене от Народното събрание. Предстои и разглеждането му с предложени промени на второ четене.

„Важно е, че бюджетът за ПИМП е израз на проявено разбиране, че осигурява цялостната дейност на нашите малки „предприятия за здраве“, а не е просто „фонд работна заплата“, отбелязват от Сдружението.

Според тях обаче поради обективни причини, породени от настоящата ситуация, бюджетът може да изпълнява преобладаващо компенсаторна и превантивна функция. „Дори само COVID кризата постави на истинско изпитание всички и особено лекарите на първа линия, каквито сме ние ОПЛ. И въпреки напрежението, както и минимален брой недобри практики (каквито има навсякъде), ОПЛ изнесоха и продължават грижата за огромен брой засегнати от инфекцията пациенти“, коментират от НСОПЛБ.

Според тях положително качество на бюджет ПИМП 2022 г., както и за извънболнична помощ като цяло, е, че чрез по-значимо увеличение на средствата се поставя началото на тенденция към хармонизиране на съотношенията между отделните бюджети в системата на здравеопазването в съответствие с препоръките и съществуващите модели в ЕС.

Общопрактикуващите лекари изразяват несъгласие само с един от текстовете на документа, според който „Със средствата за ПИМП се предвижда да се осигури финансирането на здравните дейности по пакета по чл. 2, ал. 1 от ЗЗО съгласно Приложение № 1а към Наредба № 9 от 10 декември 2019 г. – „Здравни грижи, осъществявани в дома от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти“. От Сдружението отбелязват, че съобразно нормативната база това е част от пакета дейности на ОПЛ.

„Ако се приеме тази дейност да бъде изпълнявана от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, следва предвидените средства да бъдат изведени в отделно перо и да съществува отделен ред на финансиране, изпълнение и отчетност, но да не са част от бюджета на ПИМП“, посочват общопрактикуващите лекари.

Те предлагат текстът да се промени така: „Дейностите, включени в Приложение № 1а към Наредба № 9 от 10 декември 2019 г., които са част от пакета дейности за ПИМП, могат да се изпълняват и от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, ако практиката за ПИМП има такива със съответната квалификация“, а останалото да отпадне. „Разпределението на бюджета вътре в ПИМП е също важен елемент, за което сме представили проект в БЛС“, подчертават от там.

„В заключение, подкрепяме предложения проект за бюджет на НЗОК за 2022 в частта ПИМП с изключение на посочения в мотивите текст и оценяваме силно положително неговите актуални функции и заложени тенденции“, завършват писмото си от Сдружението.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uyNY

А? 11.02.2022 13:04:06

Къде е тоз бюджет да го видим, да знаем какво харесваме?

Гост 13.02.2022 14:03:14

Пак са ни продали за жълти стотинки, а сътрудниците на комунистите са доволни от името на всички,,,,

ЗОЛ 10.02.2022 15:23:10

Въх леле, доживахме джипитата да си харесат бюджета ! Представям си, какво лапане е предвидено !

Гост 10.02.2022 16:15:27

Глупости. Харесали са го едни мазни самодоволни чички имащи наглостта да говорят от името на своите колеги без да са ги питали . УС на НСОПЛБ са същите нещастници ,които искаха да не приличат на БСЛ и в крайна сметка станаха като две капки вода глупави,наведени,раболепни, примирени воайори нямащи си представа от това как се плаща лекарската дейност в развития бял западен свят. Смачкани роби на пролетарската сган. Доволни ,че им хвърлят трохи под масата . Нито дума за унизително ниската потребителска такса, липсата на възстановяванията и за освободените лица, 24 часовите разположения и ненормиран труд , нито пък колегите им знаят параметрите на този жалък бюджет където получават само 5% от общия . С такава организация не ти трябват врагове мутрокомунисти . Те изпълняват същата функция

Гост 10.02.2022 16:31:00

И пролетарската сган сега говори за лапане Ето резултата от самодоволните пуйки от управлението на НСОПЛБ. Пролетарските галоши си мислят и говорят за лапане за едни висококвалифициран лекарски труд за който не биха могли да се класират с дипломата си от началното образование дадено им по милост от другарката да не развалят успеха на класа. Всеки ден с действия и бездействия тези от жалките организацийки , някои за принудително членство увреждат престижа на лекарската професия и дават повод на пролетарската сган да прави злобни коментарчета по заплащането на лекаря, с цел да избегне плащания и да експлоатира лекаря като тоалетна хартия.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...