!
Сряда, 17 Април 2024
13
февр
25
 

Общопрактикуващ лекар извикан на домашно посещение заради болно прасе

Вторник, 13 Февруари 2018 | 13:49:30
25

Домашно посещение за преглед на прасе. Това е част от професионалния опит на общопрактикуващия лекар от столицата д-р Гергана Николова, стана ясно от думите й пред Нова телевизия днес. „Преди време получавам повикване за домашно посещение

Домашно посещение за преглед на прасе. Това е част от професионалния опит на общопрактикуващия лекар от столицата д-р Гергана Николова, стана ясно от думите й пред Нова телевизия днес.

„Преди време получавам повикване за домашно посещение, отивам – в близката ромска махала, оказва се, че съм извикана, за да прегледам прасето на семейството“, разказа тя. На въпроса защо не са извикали ветеринар, тя получила отговор -  на него трябва да му платим.

„Това е системата на общопрактикуващите лекари в България“, илюстрира ситуацията д-р Николова и констатира: „Дотук се стига, когато има освободени от потребителска такса, дотук се стига, когато ти си абсолютно безплатен, дотук се стига, когато ти си безнаказан в нещата, които вършиш“.

Общопрактикуващите лекари искат отпадане на 24-часовото разположение, повишаване на капитацията, както и отпадане на новото изискване, въведено от началото на тази година, за описване на касовите бележки от прегледите на пенсионерите. Заради увеличаващата се бумащина лекарите обмислят и протест.

„Говорим, че личните лекари намаляват, че сме спаднали с 1400 лекари, откакто е започнала системата, а поне половината са си отишли, докато са преглеждали в кабинетите си“, коментира д-р Николова и отбеляза, че в системата нито лекарите са доволни, нито пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mG8f

Озадачен 09.03.2018 15:52:07

Току-що се срещнах със здравната система. Извиках личната лекарка на 90-годишната си майка и - за мое учудване - тя доде на другия ден (по принцип, викам частни лекари). След като НЕ прегледа майка ми, личната лекарка написа рецепта и ми каза, че домашните посещения струват 15 лева. Естествено, платих (от частните клиники вземат по 60), но се съмнявам, че има такова правило. Та съм смаяна, че джипитата имат оплаквания, те са едни от най-високо платените лекари, но и най-ниско квалифицираните. Много са алчни!

Аман 17.02.2018 10:35:30

Аман др. Николова , напоследък с Вас почва деня- с участие в сутрешния блок и завършва с интервю във вечерните новини. Сутрин разказвате за грипа , вечер за неволите на ОПЛ. Лично на мен ми писна да слушам всеобхватните и нескопосни медийни изявления. Снощи искаше болните да не ги лекувате по телефона и с е мейл , днеска искате да отпадне отпадане на 24 разположение и повишаване на капитацията ????И защо да ви повишат капитацията др.Николова , като искате да работите с работно време ? Честно, Киров излагаш се !Извади някой по адекватен представител на обърканото ОПЛ съсловие.Патриотката др. Николова съвсем изпуши.

относно прасетата и хората 15.02.2018 09:38:02

От всичко, което изчетох по темата, стигнах до извода, че по тия земи живота и здравето на прасетата са по-ценни от тези на хората и ветеринарят това добре го знае. Не разбирам само защо хората си изкарват агресията върху тези, които се опитват да ги лекуват, а не върху причинителите на страданията им. Растат цените на вода, ток, стоки и услуги. Никой не протестира, но като се вдигне таксата за преглед вече е драма. Едно подстригване при фризьор е 10 лв минимум и никой не се пазари. Странна психика има туй българина.

Идея 14.02.2018 22:34:41

Ами през последните 3 месеца много от пациентите са с вирусни инфекции,та може и прасето да е било болно от свински грип!

ОПЛ 14.02.2018 11:42:28

Пропагандата непрекъснато внушава на тълпата и " ПАЦИЕНТ" ,че имат чудесна здравна система, където всичко е изобилно ,бързо, безплатно , осигурено и комфортно без да признават ,че всъщност имат една утрепана комунистическа нереформирана здравна система с мизерно бюджетно финансиране и тотален дефицит на средства, лекари ,медсестри, екипи, както и медикаменти, консумативи и организация. Обаче пролетарския чугун свикнал на безплатното някой ден отива на лекар и среща реалността – такава каквато никой от политическата класа не му е обрисувал. И къде излива злобата си …..срещу лекаря / виж коментарите по- долу/, а пропагандата наново излива помии в опита си да внуши,че илюзиите не се сбъдват само защото ….лекарите не работят, крадат и те са виновните. Всъщност всички ние работещите лекари сме принудени да бъдем гадното лице на фалшивите реформи на такива некадърници и въжеиграчи в управлението на системата и всеки удар по лекар всъщност е удар върху мутрата на лъжеците и измислените им ‘реформи’. Това се налага да търпим- да отговаряме за действията или бездействията на едни държавни ......... лъжещи всички. Лекарското съсловие днес е човешкият щит зад който се крият политическите отрепки в МЗ и правителството доказано неспособни на никакви европейски реформи, които да доведат до една нормална здравна система.

GP 14.02.2018 11:31:47

Другарю "Пациент" от тълпата черени потници сигурен съм ,че сред критикарите плямпаджии сред вас няма хора със социално значима професия в която се носи отговорност за живота на много хора. Сигурен съм ,че няма коментиращи злобари от вас които да са летци, авио и жп диспечери, авиомеханици, оператори на ядрени централи,капитани на кораби, машинисти, командири на взводове реално участвали във военни действия, архитекти на мостове и сгради, огнеборци и естествено лекари. Всички тези професии от които зависи животът пряко на други хора .Затова лесно коментирате с вашата ниско отговорна професия от типа ‘шефа ми каза да взема това и да го занеса ей там’ или ‘да напиша ей това’ или ‘да кажа ей онова’ или ‘да свърша работа каквато шефа каза’. Лошо е, че не сте станали лекари. Щото сега щяхме да имаме особено ценни колеги от които да се учим , а населението щеше да има абсолютно безплатна, безсребърна, денонощна квалифицирана здравна помощ и то от безгрешни хора, които няма да имат семейство и почивка, щото ще са 24 часа себеотрицателно в служба на народа без при това и най-малката грешка да допуснат , камо ли да искат заплащане.Май обаче ставате само за това което сте (вие си знаете). Сигурен съм,че не сте взимали по сложни решения от това кухнята дали да е в цвят резеда или охра. Щото ако ви донесат бебе за преглед едва дишащо ще се наакате преди него и ще си забравите и граматиката и анатомията . А ние всеки ден се срещаме с такива случаи. И се справяме трудно, а смъртността в България е 30 пъти по-висока от тази в ЕС при 30 пъти по-ниско финансиране на здравеопазването. Много се радвам за всеки лекар, вкл. и мтого колеги ОПЛ , който напуска тази страна ,защото скоро ще бъдете принудени да се лекувате сами безгрешно и уверено както уверено давате заключения и просташки квалификации. Хващайте анатомиите , ръководствата по вътрешни болести, хирургия и фармакологиите и успех в лекуването на вашите близки и в частност самолечението. Наръчниците Обдишай се сам for dummies и Автотонзилектомия for dummies може да намерите в магазинната мрежа и книжарските борси. Успех!. Поне сега дали разбра защо лекарския труд е най-високоплатения труд от масовите професии в света? И защо лечния лекар на английската кралица е GP? Защото квалификацията и отговорностите са максимално възнаградени за да бъдат реалност в практиката. Само ти- червеногъз "пациент" не желаеш да плащаш лекарския труд защото всъщност казваш директно в лицето ,че си един отпадък , който не заслужава висока отговорност и квалификация.

Гост 14.02.2018 17:06:39

Хайде да си сдържате езика: червени потници, плампаджии... Разбрахме, че няма по-велики от ОПЛ и от Киров. Добре, че си вярвате!

Истината 14.02.2018 15:59:27

Браво! 6+++

Лекарка 14.02.2018 11:19:46

До тези "хорица", които са "оскубани" със законната такса 2.90 лв: Засрамете се и не ходете на лекар, като все не сте доволни. Идете в Париж да Ви преглеждат!

ПАЦИЕНТ 14.02.2018 10:15:30

ДО "GP" и "Гост", който явно също е "Джип-с-и" /вмъквам "с"-то не случайно - дано с демонстрирания в писанията ви нисък интелект схванете иронията/. Зад анонимността на изявленията ви прозират истинските ви качества- прости, тъпи, нахални, нагли, изпълнени с омраза към пациента и системата, която незаслужено добре ви пълни гушите. Ако излезете на свободен пазар на медицинските услуги ще умрете от глад с простотията си ! И не забравяйте, че не сте безсмъртни, а долни търгаши, които също могат да се озоват в позицията на пациенти! Дано тогава не попаднете на ваши колеги с вашите алчност и желание хубаво да ви оскубят, независимо, че сте набедени за "доктори"-кавичките не са случайни!!! Тъпанари!!!

един 17.02.2018 22:06:41

вероятността джипитата да умрем от глад на свободния пазар е много по малка от тази ти да умреш при първо стълкновение с какъвто и да е лекар ,а даже и преди да стигнеш до лекар , само като си отвориш мазната уста си ясен ,а бъди сигурен ,ако случиш и на лекар с опит ,просто си си загинал от простотията си , не храни надежди ,че някой ще хукне да ти помага ,щото си много важен и велик ,такива вече ги отстрелваме от вратата ,те идват при лекарите ,не обратното ,запомни го ,важно е .

Eдин ОПЛ на 33 14.02.2018 11:46:02

То специално теб въобще не е трудно да те омразИ човек!

999 14.02.2018 09:32:06

За какво още не се е изказала д-р Николова? А кабинетът в който работи, чия отговорност е? Може ли да не влагаш нищо в дейността си, а вечно да се недоволен?

ОПЛ 13.02.2018 21:38:18

Семейните лекари не се страхуват да излязат на свободен пазар с останалите лекари но дали пациента ще бъде изслушван от специалиста по 30мин за всичките му болежки и ще си позволи ли да му заплати по50 лв за посещението си, Колко дни в месеца ще го посети за дреболии просто да се види и пак 50 лв Да не говорим за лабораторните изследвания като ти ги натряска за около 100 лв да си платиш Това е сценария ОПЛ ще си починат малко от хипохондриците,

ПАЦИЕНТ 13.02.2018 20:45:06

"...Общопрактикуващите лекари искат отпадане на 24-часовото разположение, повишаване на капитацията, както и отпадане на новото изискване, въведено от началото на тази година, за описване на касовите бележки от прегледите на пенсионерите. Заради увеличаващата се бумащина лекарите обмислят и протест...." ДЖИПИТАТА СА НАЙ-ПРОСТАТА, ТЪПА, НАХАЛНА И НАГЛА ЧАСТ ОТ МЕДИЦИНСКАТА ГИЛДИЯ! НЕПРЕКЪСНАТО ИСКАТ И ИСКАТ! А СА НАЙ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВАНАТА ПРОСЛОЙКА ОТ ДОКТОРИТЕ- СУБСИДИЯ ПОД ФОРМА НА КАПИТАЦИЯ, НЕОТЧИТАНА ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА, КОЯТО СЛАГАТ ДИРЕКТНО В ДЖОБА СИ БЕЗ КАСОВ БОН, ДАЛАВЕРИ С АПТЕКИ И ФАРМАЦЕВТИЧНИ ФИРМИ, ЗАКРЕПОСТЕНИ ПАЦИЕНТИ В ЛИСТИТЕ СИ..... ДЖИПИТАТА ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР, БЕЗ ЗАКРЕПОСТЕНИ ПАЦИЕННТИ, БЕЗ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА И КАПИТАЦИЯ, ДА СЕ КОНКУРИРАТ ПОМЕЖДУ СИ И СЪС СПЕЦИАЛИСТИТЕ ЕЖЕМИНУТНО ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ.... ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ЩО ЗА ДОКТОРИ СА! А СЕГА СА РАЗГЛЕЗЕНИ ЛИГЛЬОВЦИ С НЕПРЕКЪСНАТИ ПРЕТЕНЦИИ! НЕ СЕ НАЯДОХА!!! И НЯМА ЛИ МАНДАТНОСТ ЗА ИЗМИСЛЕНИЯ ДОЦ. КИРОВ?!

един 17.02.2018 22:09:17

малоумник ,нито можеш да накараш вече някой да ти бачка 24 часа ,нито безплатно ,малоумници като теб никой вече не приема даже за пациенти ,мреш си с кеф ,за такива като тебе има ветеринарни клиники .

Гост 14.02.2018 08:13:19

Съгласен съм само с мандатността на Киров-докога? А и тази Николова, не я ли преекспонирате!

GP 13.02.2018 23:20:38

Ти не знаеш какви са останалите от "гилдята", защото нямаш пари да си платиш , за да се доближиш до тях.... и ако на джипитата им плащат фармафирмите екскурзиите, то на специалисти им се плащат плюс това и компаньонките по масите....нещо лично. Специалистите също трябва да имат касов апарат и да ти дават касов бон, но ти, лигльо страхлив защо не си поискаш или си виждал специалист да ти дава и отчита касов бон? За такива като теб посерковци ли ще се конкурирам? За лев и 5 стотинки от касата , дето дават за теб? Лев и пет стотинки струваш и нито стотинка повече- за тези пари получаваш много, прекалено много! Те не си пациент, ти си посерко- специалист при кйто никой не влиза- и си мързелив и не искаш да станеш джипи, защото ще ти скъсат гъза пациентите....

Гост 13.02.2018 23:17:55

Айде бе, завистлив боклук, направи го и ти и вземи парите! Хайде! Ама не можеш щото си некадърен и можеш само да мрънкаш завистливо!

Гост 13.02.2018 17:37:46

НЗОК плаща за други прасета, а това е напълно извън НРД- така ,че колежке- колиш ритуално прасето с отсечен удар на скалпела и им казваш ,че пациентът е нелечим , а следващия път пак да ти се обадят за бай Мангау за преглед и лечение

Гост 13.02.2018 15:01:51

Потребителска такса поне взела ли е или е било с ТЕЛК прасето ?!

Един ОПЛ на 33 13.02.2018 15:00:10

Ма ти прочете ли тази простотия дето си я измъдрил, преди да ни залееш с нея!

аз 13.02.2018 14:22:33

Да не използва циганската наглост, мързел и беззаконие за финансово цели и на гърба на останалите пациенти, защото същата докторка едва ли ще смее да си поиска потребителската такса от тумбата цигани, но от другите хорица ще вземе! Циганите все повече ще ни заливат, така че и 2 пъти да увеличат средставата на личните лекари, пак ще я викат да преглежда прасетата им.

Гост 13.02.2018 17:45:07

Глупости бе другарю. Неосигурен циганин дошъл за преглед си плаща на часа 20 лева при мен и изобщо не ми пука. И няма аз ше ти ги донеса утре. Иначе няма рецепта,няма болничен , нищо. Ако някой ме заплаши с нещо имам едни пичове с къси подстрижки на които преглеждам децата , ако знаеш колко услужливи са тези момчета и как правят всичко за доктора. Циганите не смеят да кажат гък. Е не работя в циганските гета като Столипиново, Пазарджик ,Сливен и Ихтиман , ама няма и да работя там ако ще да има по 50 лева на мангал капитация на месец...

Golemia chep 13.02.2018 23:27:05

Колега правиш дъмпинг! Според БЛС в момента средната цена на преглед е около 40-45 лв. Моля да спазвате договорките! А относно капитация и т.н. при цена 40 лв на преглед са необходини 6-7 прегледа дневно за да се реализират сегашните максимални нива на заплащане от НЗОК към ОПЛ. Без дежурства, 24 часа разположение, каквато и да е бумащина и т.н Като се прибави възможността за допълнителни платени услуги ( ЕХО, манипулации и т.н.) нещата отлитат в мнооого високо. И отпуските ще са няколко по избор, където реша в чужбина например.


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...