Четвъртък, 01 Октомври 2020
14
авг
4
 

Обявиха проф. Димитър Камбуров за почетен гражданин на Варна

Сряда, 14 Август 2019 | 15:56:05
4

След едночасови дебати Варненският общински съвет обяви проф. Димитър Камбуров за почетен гражданин на града, съобщиха от общината. Той получи титлата заедно с актьора Мариус Куркински и композитора проф. Милко Коларов. Проф. Камбуров получава признани

След едночасови дебати Варненският общински съвет обяви проф. Димитър Камбуров за почетен гражданин на града, съобщиха от общината. Той получи титлата заедно с актьора Мариус Куркински и композитора проф. Милко Коларов. Проф. Камбуров получава признанието за постиженията му като учен и лекар специалист, както и за повишаване престижа на МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов".

Проф. д-р Димитър Камбуров, е ректор на МУ-Варна два мандата - от 26 декември 1990 до 29 ноември 1999 г. Роден на 23.IV.1938 г. във Варна. Завършва медицина в София през 1963 г. Придобива специалност по ортопедия и травматология (1978). 

Като първи демократично избран ректор води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на университета към Европа и света. Започва обновяването на инфраструктурата на университета - модернизиране на сградата на Ректората. В Университетската болница се изграждат нови клинични звена, извършва се цялостен ремонт на две интензивни отделения, разкрива се информационен център за научна и медицинска информация и център за лекарствена информация.

През септември 1995 г. се открива основно реконструираната и модернизирана Университетска библиотека. С наброяващ 180 000 тома фонд библиотеката, компютризирала първа в университета работните си процеси с електронен каталог и работа в локална мрежа, е пионер и във внедряването на електронните носители на научно-библиографска информация.

Проф. Камбуров стартира научното сътрудничество със Солунския университет „Аристотел", с ректорите на медицинските  университети в Анкара и Бурса и с представители на Министерството на здравеопазването в Турция, започва изпращането на лекари на специализация в швейцарската болница в Санкт Гален. Провежда се първата българо-швейцарска конференция между Инзелшпитал – Берн и Медицински университет-Варна. По негова идея се създава първият съвет на ректорите на медицинските университети.

Изработен е сценарий за официалната промоция на новозавършилите лекари, като за членовете на академичното ръководство на университета се въвеждат тоги, а за абсолвентите - тоги и шапки. През 1997 г. се въвежда церемонията по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза".

Проф. Камбуров има неоспорим принос за развитието на двете най-големи варненски болници – "Св. Марина" и "Св. Анна", както и за напредъка на висшето образование и здравеопазването в града. Проф. Камбуров е създател на варненската ортопедична школа. Като водещ ортопед и хирург в областта на ръката разработва и внедрява собствени диагностични и лечебни методи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j7L2

знаещ 14.08.2019 18:27:38

хвала на проф. Камбуров ! Биографията му ясно показва, че кадърните и талантливите имаха възможност за израстнат по времето на социализма . Попски син, проф. Камбуром израстна като шеф по времето на развития социализъм . После влезе в СДС , където по едно време щеше да става министър, но заяви че приема да е такъв само в правителство на Иван Костов. После СДС пропадна поради изродената си същност и това , че тези като проф. Камбуров бяха половин процент от членската им маса.

hardcore 14.08.2019 16:41:20

Заслужена почит към първия демократично избран ректор на МУ - Варна! С пожелания за здраве и дълголетие! Георги Василев студент по медицина през 1990 година и един от студентските представители в първия демократично избран Академичен съвет

В.Василева 25.02.2020 19:06:21

Ха-ха-ха... Запозната съм с избора му! Той си купи избира, с държавни пари!!!

Веска Василева 25.02.2020 19:01:12

Много добре познавам този екземпляр! За мен, той е ПОЗОР за човешкия вид !!! БЕЗКРУПОЛЕН, АРОГАНТЕН, КОРУМПИРАН И ВСИЧКО , КОЕТО Е НОСИТЕЛ НА ПОЗОРА НА ЧОВЕШКИЯТ ВИД!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината
01.10.2020 17:53:01 Надежда Ненова

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се сл ...

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...