Петък, 24 Януари 2020
14
авг
2
 

Обявиха проф. Димитър Камбуров за почетен гражданин на Варна

Сряда, 14 Август 2019 | 15:56:05
2

След едночасови дебати Варненският общински съвет обяви проф. Димитър Камбуров за почетен гражданин на града, съобщиха от общината. Той получи титлата заедно с актьора Мариус Куркински и композитора проф. Милко Коларов. Проф. Камбуров получава признани

След едночасови дебати Варненският общински съвет обяви проф. Димитър Камбуров за почетен гражданин на града, съобщиха от общината. Той получи титлата заедно с актьора Мариус Куркински и композитора проф. Милко Коларов. Проф. Камбуров получава признанието за постиженията му като учен и лекар специалист, както и за повишаване престижа на МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов".

Проф. д-р Димитър Камбуров, е ректор на МУ-Варна два мандата - от 26 декември 1990 до 29 ноември 1999 г. Роден на 23.IV.1938 г. във Варна. Завършва медицина в София през 1963 г. Придобива специалност по ортопедия и травматология (1978). 

Като първи демократично избран ректор води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на университета към Европа и света. Започва обновяването на инфраструктурата на университета - модернизиране на сградата на Ректората. В Университетската болница се изграждат нови клинични звена, извършва се цялостен ремонт на две интензивни отделения, разкрива се информационен център за научна и медицинска информация и център за лекарствена информация.

През септември 1995 г. се открива основно реконструираната и модернизирана Университетска библиотека. С наброяващ 180 000 тома фонд библиотеката, компютризирала първа в университета работните си процеси с електронен каталог и работа в локална мрежа, е пионер и във внедряването на електронните носители на научно-библиографска информация.

Проф. Камбуров стартира научното сътрудничество със Солунския университет „Аристотел", с ректорите на медицинските  университети в Анкара и Бурса и с представители на Министерството на здравеопазването в Турция, започва изпращането на лекари на специализация в швейцарската болница в Санкт Гален. Провежда се първата българо-швейцарска конференция между Инзелшпитал – Берн и Медицински университет-Варна. По негова идея се създава първият съвет на ректорите на медицинските университети.

Изработен е сценарий за официалната промоция на новозавършилите лекари, като за членовете на академичното ръководство на университета се въвеждат тоги, а за абсолвентите - тоги и шапки. През 1997 г. се въвежда церемонията по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза".

Проф. Камбуров има неоспорим принос за развитието на двете най-големи варненски болници – "Св. Марина" и "Св. Анна", както и за напредъка на висшето образование и здравеопазването в града. Проф. Камбуров е създател на варненската ортопедична школа. Като водещ ортопед и хирург в областта на ръката разработва и внедрява собствени диагностични и лечебни методи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bzDB

знаещ 14.08.2019 18:27:38

хвала на проф. Камбуров ! Биографията му ясно показва, че кадърните и талантливите имаха възможност за израстнат по времето на социализма . Попски син, проф. Камбуром израстна като шеф по времето на развития социализъм . После влезе в СДС , където по едно време щеше да става министър, но заяви че приема да е такъв само в правителство на Иван Костов. После СДС пропадна поради изродената си същност и това , че тези като проф. Камбуров бяха половин процент от членската им маса.

hardcore 14.08.2019 16:41:20

Заслужена почит към първия демократично избран ректор на МУ - Варна! С пожелания за здраве и дълголетие! Георги Василев студент по медицина през 1990 година и един от студентските представители в първия демократично избран Академичен съвет


Още новини
2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.
24.01.2020 17:22:07 Надежда Ненова

2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.

954 проверки в 602 лечебни заведения за болнична помощ, 347 лечебни заведения за извънболнична по ...

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД
24.01.2020 17:01:04 Надежда Ненова

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД

Цените на над 200 клинични пътеки са увеличени със средно 14%, а предвидените обеми за прием в бо ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...