Сряда, 15 Юли 2020
27
юни
9
 

Одобрен е годишният отчет за дейността на НЗОК

Сряда, 27 Юни 2018 | 17:27:17
9

„Осигурена е предвидима финансова среда и са създадени условия за изпълнение на финансовите ангажименти на институцията“. Това се твърди в годишния отчет за дейността на НЗОК за 2017 г., одобрен днес от правителството. Постигната е

„Осигурена е предвидима финансова среда и са създадени условия за изпълнение на финансовите ангажименти на институцията“. Това се твърди в годишния отчет за дейността на НЗОК за 2017 г., одобрен днес от правителството.

Постигната е висока надеждност и сигурност на комуникационната инфраструктура, позволяваща контролиран достъп до системите, боравещи с пациентска информация и информация за договорните партньори на НЗОК, посочва се още в отчета.

През отчетния период дейностите в областта на извънболничната медицинска и дентална помощ са осъществявани в условията на често променяща се нормативна уредба. В областта на болничната медицинска помощ дейностите са осъществявани в динамична среда, характеризираща се с многобройни промени в нормативната уредба и издаването на нови нормативни актове. Предвид промените в ЗЗО, контролната дейност в системата на НЗОК е осъществена в благоприятна правно-нормативна среда, свързана с механизмите за проверка на договорните партньори на институцията.

Акцентът на извършвания контрол в периода януари-декември 2017 г. е тематична проверка на територията на цялата страна на дейностите по онкология, хематология и лъчетерапия, съгласно нормативната уредба и разработените алгоритми за мониториране на потреблението и разхода на онко/онкохематологични лекарствени продукти от лечебните заведения. Рискът от нарастването на разходите за лечение на онкологичните заболявания беше идентифициран в предходните години. Констатираната през 2015 г. тенденция на нарастване на средствата за лечение на онкологични заболявания продължава през 2016 и 2017 г.

Разширена и обновена е номенклатурата на медицинските изделия.

Проведените преговори за отстъпки от стойността на скъпоструваща медикаментозна терапия, заплащана от НЗОК, дават възможност за възстановяване на значителни суми.

Направеният анализ на разходите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели и през отчетния период показва тенденция към нарастване на необходимия финансов ресурс.

Както и през предходния период, за настоящия отчетен период Националната здравноосигурителна каса дефинира като основни причини за нарастване на разходите увеличаването броя на лекарствените продукти, които институцията заплаща, навлизането на нови, по-скъпи лекарствени продукти, ежегодно нарастващия брой здравноосигурени лица, обърнали се към системата, демографската структура и тенденцията към увеличаване продължителността на живот.

През отчетния период продължава очерталата се през годините тенденция към увеличаване броя на здравноосигурените лица с регистрирани по няколко хронични заболявания и ползващи напълно или във висок процент заплащани от НЗОК лекарства. Тези проблеми не са преодолени през разглеждания период и са в динамичен темп на повишаване на разходите.

Годишният отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. е одобрен от Надзорния съвет на НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P#WN

Не почива бялата мафия 27.06.2018 21:50:41

От известно време пак няма достатъчно инсулин в аптеките, каза Елисавета Котова-председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Тя даде за пример няколко града, където нито в една аптека няма инсулин. Проблемът може да се реши ако бъде ограничен реекспортът. В момента ако диабетик няма инсулин търси през социалните мрежи или по телефон от някой, който се е запасил. Другият вариант е да си го купи от аптеката, ако го има, но на свободна цена. Освен това пред болните има и друга трудност-те получават определено количество инсулин,като не е ясно дали ще им стигне. Люба Костадинова, майка на двегодишно дете с диабет, разказа как много трудно в детските градини се съгласяват да приемат такива деца. Персоналът се страхува, допълни тя. Костадинова обясни, че не може да започне работа, защото няма къде да остави детето си. Освен това всеки месец трябва да ходи с него на лекар, за да получава рецепта за инсулин. Без този медикамент той може да преживее не повече от ден-два.

Гост 28.06.2018 07:42:08

Не почиват глупаците,които мислят,че лекарите изнасят инсулина.

Гост 28.06.2018 09:00:10

А кой го изписва? Да не са любимите ти вестници отново?

Гост 28.06.2018 14:45:04

Koй го изнася бе глупак

Гост 28.06.2018 12:39:05

А не разбрахте ли, че далаверата става и без физически изписващ - за справка РЗОК Пловдив?!

Гост 27.06.2018 18:23:31

Жени Начева готви секира за аптекарите – ще им иска със задна дата повече пари . Жени Начева Източник: БГНЕС Председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева е подготвила проект за промяна на Наредба 10, която касае търговските отстъпки, които прави фармаиндустрията на Касата, научи Фрогнюз. Увеличаването на отстъпките в случая касае продуктите без аналог. Жени Начева има намерение да промени отстъпките със задна дата. На всичкото отгоре тя планира да ги вдигне до 35%, което ще взриви фармацевтите. Начева вече е представила проекта си на Надзорния съвет на Касата, той обаче го е отхвърлил. Стенограмата за това обаче още не е публична, при положение че обсъждането се е състояло на 15 юни. Жени Начева разказвала на подчинените си, че в Здравната каса много се крадяло и фармацевтите трябвало да попълват дупките й. Именно за това тя се чуди как да прокара идеята си след като Надзорният съвет я е отхвърлил. По правило през септември започва процедурата по Наредба 10 и до декември се сключват годишните договори на Касата с аптекарите.

Само да ми паднете 27.06.2018 18:04:36

Нали бяхте в дефицит бе педерасти недни сега сте в излишък. Създадохте такъв правен и нормативен Хаус че трябва да ви бият с тояги като се появаите сред хората Дрисльовци прости

Гост 27.06.2018 17:52:14

А къде пише за стойността на Медицинския труд?

Доктора 27.06.2018 18:11:55

Ми той е безценен!:)


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Светла Георгиева: Радиофармацията е нужна на пациентите и ние полагаме усилия да им бъдем полезни
14.07.2020 17:35:18 Невена Попова

Доц. Светла Георгиева: Радиофармацията е нужна на пациентите и ние полагаме усилия да им бъдем полезни

Радиофармацията е една много динамична съвременна област, която развиваме успешно в болничната ап ...

СЗО: Всяка година 500 000 европейци умират поради травми или насилие
14.07.2020 16:52:31

СЗО: Всяка година 500 000 европейци умират поради травми или насилие

Нов доклад на СЗО подчертава, че нараняванията и насилието са водеща причина за смърт във всички ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...