!
Вторник, 19 Март 2024
12
окт
6
 

Озонотерапията и нейното важно място в медицината

Методи на лечение и нейното приложение

Понеделник, 12 Октомври 2020 | 11:02:06
6

Д-р Андонова, наричат озонотерапията лечението на 21 век. Какво представлява тя? Озонотерапията става все по-приложима и ефикасна терапия в днешно време. Озонът има изключителните качества да влияе върху движението и освобождав

Д-р Андонова, наричат озонотерапията лечението на 21 век. Какво представлява тя?

Озонотерапията става все по-приложима и ефикасна терапия в днешно време. Озонът има изключителните качества да влияе върху движението и освобождаването на кислорода в тъканите и регулацията на хомеостазата. За първи път озон е използван за лечение на различни медицински състояния в Германия, в началото на 1950 година. Днес, този вид терапия е широко разпространена в цяла Европа, а в Америка също добива голяма популярност през последните 25 години. Озонотерапията представлява контролирано въвеждане в организма на озон (произведен в лабораторни условия).

Кислородът, който всички ние дишаме във въздуха представлява молекула от два кислородни атома. Това е най-стабилната безцветна форма на кислорода. Озонът има син цвят и се състои от три кислородни атома.

Озонотерапията оказва силно антибактериално, антивирусно, противовъзпалително,  имуномодулиращо действие, усилва микроциркулацията и обмяната на веществата, помага при нарушено окисление на липидите и повишава активността на системата за антиоксидантната защита. Има добра поносимост и няма странични ефекти. 

При какви заболявания се прилага озонотерапията и как ги повлиява?

Озонотерапията е форма на терапия, която лекува и детоксикира организма. Тя оказва имуномодулиращо и противовъзпалително въздействие. Подобрява микроциркулацията и обмяната на веществата, помага при нарушено окисление на липидите. Озонотерапията повишава активността на системата за антиоксидантната защита. Озонът има способността да разгражда натрупаната артериална плака, участваща в развитието на атеро- и артериосклероза.
Използва се за лечение на широк спектър от заболявания, сред които:

* стомашно-чревни заболявания: колит, ентерит, проктит; язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника ;

* сърдечно-съдови заболявания: атеросклероза ;

* заболявания на опорно-двигателната система: дискова херния, артроза, артралгии;

* състояния, свързани с нарушено оросяване на крайниците ;

* при автоимунни заболявания ;

* нарушена обмяна на веществата: хиперхолестеролемия, подагра ( хиперурикемия );

* чернодробни заболявания:  остър и хроничен хепатит, чернодробна дисфункция, цироза на черния дроб, чернодробни интоксикации и други чернодробни увреждания ;

 * дерматологични заболявания: екзема, акне, псориазис и псориартичен артрит ;

*  намалена работоспособност, отпадналост и хронична умора ;

* при диабет, херпес, лаймска болест, макулна дегенерация;

* комплексна терапия при ракови заболявания ;

* в козметиката : срещу бръчки, целулит, срещу преждевременно стареене;

По какъв начин се прилага озонотерапия?

Съществуват различни начини за приложение на терапията - вътрешно приемане под формата на хранителни добавки с прецезирани дози озон, инжектиране в засегнатите места (стави, междупрешленни дискове, кожни лезии), озониране на кръвта, нанасяне върху кожата на озонирано масло, ректална или вагинална инсуфлация.

Колко време трябва да се прилага озонотерапия и има ли на българския пазар медикаменти (хранителни добавки), чрез които се прилага методиката?

Щастлива съм, че озонотерапията стана достъпна и може да се приема като хранителна добавка. Да, има такива на българския пазар - хранителни добавки, които са с проверен произход и качество.

Това са продукти от португалската марка АКТИВОЗОН като първият е ГАСТ120 – Сироп който полепва по стомашната лигавица и контролирано изпуска озон.

Използвайки свойствата на озона, като противобактерициден и болкоуспокояващ, ACTIVOZONE GAST 120 има благоприятен ефект при инфекции на стомаха(H.Pylori, гастрити, стомашни язви, бавно храносмилане); различни стомашно/чревни заболявания; болки в стомаха от неясен произход; лимфом на лимфоидна тъкан (лимфома МАЛТ); намалява абсорбирането на мазнини и тежки метали. Допринася за увеличаване на количеството и лекотата на изхвърляне на изпражненията и чревната подвижност по естествен път.

Вторият от продуктите от хранителните добавки които използвам е ПРЕМИУМ 60 за практикуване на озонотерапия чрез системна индукция на озон в ниски концентрации.

ПРЕМИУМ 60 е хранителна добавка с молекулно микрокапсулиран озон което позволява на озонираните липиди да преминат стомаха и достигайки до дванадесетопръстника, началото на тънките черва, молекулната микрокапсула да се разпадне от промяната на pH а озонираните липиди да бъдат абсорбирани и по лимфата да достигнат до кръвта. Тези продукти дават много добри резултати самостоятелно или в съчетание с познатите методи в озонотерапията като допълващи терапията.

Има ли заболявания, при които озонотерапията е противопоказана?

Има заболявания, при които озонотерапията не е показана.

  • Заболявания на кръвта (хемофилия, тромбоцитопения);
  • Тиреотоксикоза с хиперфункция на щитовидната жлеза;
  • Психически заболявания (шизофрения, епилепсия);
  • Онкологични заболявания (lll и lV степен);
  • Непоносимост към аспирин;
  • Хронична хипотония (озонотерапията понижава кръвното налягане).

Страничните ефекти на съвременната фармакология са доста и могат да бъдат обезпокоителни. Кога да изберем озонотерапията за съпътстващо лечение и кога за основно? Има ли странични ефекти при озонотерапия?

Все по-често мои пациенти се оплакват от страничните действия на медикаментозни препарати. Можем да назначим озонтерапията веднага след появата на симптоматиката, установяване на диагнозата, намиране на патогенните микроорганизми. Терапята с озон може да бъде включена като превенция и като основно лечение. Времето за озонотерапия при наличие на здравословни показания винаги е подходящо. Няма стадий, в който озонът да не повлияе добре здравословното състояние.

Озонотерапията има антиейдж ефект. Ползва ли се озонотерапията в естетичната и спортната медицина?

Кислородът е необходим за жизнената дейност на абсолютно всяка клетка, като предизвиква окислителни процеси. Заедно с това поддържа органите и тъканите в работно състояние. С възрастта, тези окислителни процеси се забавят, кожата става по-малко еластична, появяват се бръчки и мастни отлагания по тялото, т.е., налице са всички признаци на стареенето.

В съвременната козметология широко се използва медицинския озон, който има много висока биологична активност. На пазара вече има козметични серии с продукти, обогатени на озон – от крем за лице до паста за зъби.

** Озонотерапията има непрекъснато нарастващо присъствие в спорта, спортната медицина и спортната травматология. Тя въздейства за детоксикация, бързо възстановяване в период на състезание и след него, способност за достигане на върхова спортна форма за кратко време и се явява мощен фактор за поддържане и увеличаване на издръжливостта. Приливът на енергия, която чувстват спортистите след курсовете на озонотерапия, е невероятен и не представлява забранено стимулиращо средство.

   Еритроцитният механизъм на действие на медицинския озон (допълва електрони в мембраната на еритроцитите и удвоява връзките на ненаситените мастни киселини като образува къси преоксидни вериги и подобрява транспорта на кислород към периферните тъкани) засилва използването на кислород в периферията като увеличава тренировъчния капацитет.

Предизвикателство ли е за един лекар да прилага озонотерапия?

Срещата с всеки пациент е ново предизвикателство. Приложението на озонотерапията в частност също. Всеки организъм е строго индивидулен и затова е изключително важно да се подходи с достатъчно знания за здравословното състояние на пациента и докъде може да помогне озонотерапията.

Разкажете примери от Вашата практика, които говорят за положителния ефект на озонотерапията?

Да, имам съвсем скорошен показателен случай за благоприятен изход след прилагане на озонотерапия.  Мъж на 36 годишна възраст, който сякаш  бе свикнал да има стомашно неразположение, както и уриниране по 3-4 пъти на нощ. Неговото състояние беше следствие на нелекувани инфекции в пикочо-половата система и много агресивно присъствие на бактерията хеликобактер пилори в храносмилателната му система. В неговия случай приложихме венозно озонотерапия. Задължително приемаше добавката с озон за подобряване фукцията на храносмилателна система, предвид хеликобактерната инвазия. След месец и половина, той ми се похвали, че вече спи спокойно цяла нощ и беше благодарен, че си е върнал съня. След 4 месеца вече всичко беше останало в историята. Хранеше се пълноценно, а поддуването, газовете и рефлукса, които дотогава изпитваше доста често след хранене, са елиминирани напълно.

Друг случай на пациенти, при които приложих озонотерапия, беше младо семейство, които имаха репродуктивни проблеми. Мъж и жена, които искаха бебе и бяха минали през 5 неуспешни опита инвитро. Оказа се, че при мъжът има активен вирус от херпесната група, а при жената нелекувана инфекция от уреаплазма парвум. Уреаплазмозата беше причинила инфекция на маточните тръби и те бяха премахнати. Затова при това семейство, единственият начин бе инвитро зачеването. След курс венозно приложение на озонотерапия, както и съпътстващо лечение с добавки с озон всекидневно, подпомагане на функцията на черния дроб и премахване на инфекцията, сега се радват на близнаци, след една наистина спокойно протекла бременност.

Позицията на съвременния пациент трябва да бъде проактивна. Мислите ли, че скоро ще можем да коментираме с лекуващия си лекар метода на лечение на дадено заболяване и сами да избираме този метод? Защо да попитаме нашия лекар за озонотерапия?

От гледна точка на активно практикуващ терапевт бих препоръчала озонотерапията на всички пациенти, за които тя е показана. Да, определено това е новото направление в медицината, което за мен е правилно, ефикасно и щадящо пациентите. Бих препоръчала на колеги да се запознаят с ползите от озонотерапията и вместо химични препарати да предписват хранителни добавки с озон. Лично всеки лекар изгражда себе си като специалист и искрено се надявам да има все повече лични лекари, които са запознати с озонотерапията и широкоспектърното й действие.
В случай, че все повече пациенти попитат за озонотерапия личните си лекари, може да се предизвика по-голям интерес от страна на самите доктори.
Кога спокойно можем да говорим с личния лекар за озонотерапия, не мога да кажа.  Засега мога да кажа, че познавам колеги, които имат прекрасни резултати, доказани и проследени през годините. Аз се чувствам щастлива и благодарна, че успях да се запозная в детайли с хранителните добавки с озон, които после ме отведоха и до самата озонотерапия.

Визитка:

Йоанна Юриева Андонова е на 36г. от Пловдив, омъжена с едно дете. Зодия Телец.

Образование и квалификации: 

1. Отличник на випуск  в „Институт за оптимално хранене” (“ION”)- Лондон, с тримесечна специализация Куско - Перу, по магистърска програма “Nutrition and Natural medicine“

2. Пълен курс на обучение по Несистемна линейна диагностика (NLS) или биорезонансна диагностика в „Институт по Приложна психофизика”, в Санкт Петергбург - Русия, на последно поколение апаратно-програмен комплекс „ Metatron Metapathia GR Hospital”.

3. Втора година практикуващ озонотерапевт. Успешно преминат курс на обучение в гр.Нижний Новгород.

4. Холистичната медицина ми позволява да съобразя моментното състояние на пациента, фазата на протичане на заболяването, психоемоционалното му състояние, което е важния фундамент, за изготвяне на индивидуалната оздравителна програма, в която почти винаги присъства продукт на базата на озон.
Най-добри резултати постигам при пациенти с проблеми в храносмилателната система, сърдечно-съдова, половопредаваеми инфекции и проблемно забременяване, хора с наднормено тегло и проблемна кожа.

Платена публикация



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W8@1

Иванова 04.11.2020 14:55:29

Озонотерапията е нещо прекрасно, което използвах миналата година за ревматологично заболяване. Инжектираха ми в таза пет пъти през годината. Бях загубила надежда, че ще мога да ходя и да се обслужвам сама. А гледах и болна майка на легло. Нека мнения публикуват само хора, които са се убедили в ефекта на озонотерапията. А тя ми помогна и за други болести.

Мария 02.11.2020 15:52:50

Подлагам се на озонотерапия във връзка с дисковата ми херния вече от пет години. Този метод ме спаси от инак неизбежната операция за подмяна на дискове. Да не говорим от какви болки ме избави. Още първата година се почувствах новородена. Оттогава пролетно време правя профилактика с инжекции. Съпругът ми също се подложи на вливания за насищане на кръвта с озон - при него проблемът е прекарани две пневмонии и преддиабетно състояние. Миналата година не е боледувал въобще! Клиника "Кортекс" работи с озонотерапия много успешно!

Камелия 20.10.2020 14:40:43

Здравейте Г-н Лекар. Представител съм на Марката АКТИВ ОЗОН за България. С тези Хранителни Добавки се запознах и ги ИЗПРОБВАХ върху себе си през 2017 г. в Испания, когато и бяха представени за пръв път на пазара. А реално са на пазара в Португалия от 2013г. и са продукт на 7-годишно проучване в лаборатория. В момента се разпространяват в почти цяла Европа и с тях работят лекари Озонотерапевти, които за съжаление в България са все още много малко. Гарантирам Ви , че доказателства има предостатъчно и ако наистина Ви интересуват моля свържете се с нас лично. Резултатите на Д-р Андонова са доказани с Биорезонанс. Благодаря за изказаното мнение! С уважение Камелия Александрова!

Лекар 14.10.2020 23:49:42

Хайде пак реклама на алтернативни и недоказани методи не лечение. Четох до "детоксикиращия" ефект и до въздействието на всички органи и системи и спрях. Ако помолите въпросната госпожа да спомене един токсин, който озонът премахва, няма да може да ви каже.

Гешев 12.10.2020 12:58:50

Бог да прости Митьо Озоня! Сега нов озон идва, забравеното старо в условия на епидемии е нова панацея! Ей, в тази България само "cash and carry" стана здраеопазването! Но не винаги и с пари може да получиш добра здравна грижа - питайте Меджидиев! Преди години взе парите, "о-сра работата, осъдиха го и пак е като нов, даже и вожд на софийските номенклатурни докторя!

Камелия 20.10.2020 15:09:42

Здравейте Г-н Гешев! Наистина, със случая Митьо, не съм запозната, но все пак действията на определени хора не могат да опровергаята резултатите от Озонотеряпията. Благодаря за коментара! С уважение Камелия Александрова!


Всичко за коронавируса
Още новини
БЛС пита министъра как е създаден Националният съвет по онкология и кои са членовете му
19.03.2024 10:59:03

БЛС пита министъра как е създаден Националният съвет по онкология и кои са членовете му

„С изненада научихме от Националния лекарски борд по медицинска онкология към БЛС, че наско ...

Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване
19.03.2024 10:16:25

Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване

„В продължение на девет месец никой не е отпуснал една стотинка за съществуването на здравн ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...