Вторник, 21 Май 2024
18
окт
2
 

Оказването на първа помощ при сърдечен арест може да спаси 400 живота на година

Четвъртък, 18 Октомври 2018 | 17:02:12 Надежда Ненова
2

С информационна кампания и обучение на по-голям брой хора, включително от най-ранна детска възраст – в училища, университети и т.н., как се оказва първа помощ при инциденти, в които има хора в безсъзнание, могат да бъдат спасени до 400 живота пов

С информационна кампания и обучение на по-голям брой хора, включително от най-ранна детска възраст – в училища, университети и т.н., как се оказва първа помощ при инциденти, в които има хора в безсъзнание, могат да бъдат спасени до 400 живота повече на година. Това съобщи д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, по време на представянето на кампанията пред парламентарната здравна комисия днес. Поводът за кампанията беше Световния ден за рестартиране на сърцето – 16 октомври, като тя ще продължи до 21 октомври.

Внезапното спиране на сърдечната дейност (сърдечен арест) е едно от най-големите предизвикателства в съвременната медицина, тъй като всяка минута без сърдечен масаж и дефибрилация намалява с 10% шансовете за оцеляване на пациента. Независимо колко бързо се отзовават спешните екипи на повикването, което в цял свят се случва между 6-12 минути, за много от пациентите със сърдечен арест това време може да бъде фатално, ако не им бъде оказана първа помощ, бе посочено по време на заседанието на комисията.

“Сърдечният арест е едно от най-големите предизвикателства в медицината въобще, защото той ни дава най-малко време за реакция. В 80% от случаите сърдечният арест в извънболнични условия става в дома на пациента, в 20% - на обществени места. Шансовете на пациента за оцеляване намаляват с всяка една минута бездействие. Колкото и да ни модернизират и да ни осигуряват бърз санитарен транспорт и комуникации линейката не може да стигне по-бързо от 6-12 минути. Ако в тези минути не се предприемат действия, шансовете на пациента за оцеляване са между 40% и 60%. Ако обаче до пристигане на медицинския екип някой от присъстващите на мястото прави сърдечен масаж и обдишване уста в уста, пациентът да има 80% шансове да оцелее“, каза д-р Кателиева.

По думите й същото важи и за ролята на ранната дефибрилация - колкото по-рано се направи, толкова по-големи са шансовете на пациента да оцелее. С времето шансовете за рестартиране на сърцето падат. Затова специалисти отдавна настояват пред Министерството на здравеопазването за купуването и монтирането на публични места на автоматични дефибрилатори, които са пригодени да се използват от неспециалисти.

Тя посочи, че опитът от други държави, които отдавна са въвели обучения, телефонен инструктаж от диспечери на свидетели на инциденти и други мерки, показват, че доброволците, които оказват помощ, се увеличават, а с това и спасените човешки животи.

“Системата за спешна медицинска помощ има протокол, чрез който и у нас може да се прави телефонен инструктаж на свидетел, който се намира до пациент със сърдечен арест. Това включва както съвети към свидетеля, така и възможности за инструктаж за работа с външен дефибрилатор. За съжаление, все още няма описан случай у нас да е воден телефонен инструктаж и свидетел да е спасил пациент. 400 спасени човешки живота на година заслужават усилията на всички ни“, каза още д-р Кателиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WAN#

ДРЪН ДРЪН ДРЪН 18.10.2018 22:59:46

Няма страшно не се карайте за комисионни , защото дефибрилаторите се отлагат за пореден път . Евтини са и комисионите за кого по- напред, а трябва и усилие да промениш нормативна уредба , да поемеш отговорност.Страшното е обаче , че ЕК ще пита къде са ,като умрат още няколко европееца, чакайки безпомощно спешна помощ около 20- тата минута.Страшното е ,и че никой от нас не е застрахован от сърдечен арест , а съдбата на пациентите със сърдечен арест в извънболнични условия у нас е 93% гарантирана смъртност.Честито!

Дрън-дрън 18.10.2018 20:57:56

Кателиева - кажи каква комисионна се готвиш да прибереш от дефибрилаторите ? А ? Или ще делкаш с Стоян Миланов кинтите ? Животи ще спасяваш ...... Хахаххаха


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...