Събота, 16 Януари 2021
18
окт
2
 

Оказването на първа помощ при сърдечен арест може да спаси 400 живота на година

Четвъртък, 18 Октомври 2018 | 17:02:12 Надежда Ненова
2

С информационна кампания и обучение на по-голям брой хора, включително от най-ранна детска възраст – в училища, университети и т.н., как се оказва първа помощ при инциденти, в които има хора в безсъзнание, могат да бъдат спасени до 400 живота пов

С информационна кампания и обучение на по-голям брой хора, включително от най-ранна детска възраст – в училища, университети и т.н., как се оказва първа помощ при инциденти, в които има хора в безсъзнание, могат да бъдат спасени до 400 живота повече на година. Това съобщи д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, по време на представянето на кампанията пред парламентарната здравна комисия днес. Поводът за кампанията беше Световния ден за рестартиране на сърцето – 16 октомври, като тя ще продължи до 21 октомври.

Внезапното спиране на сърдечната дейност (сърдечен арест) е едно от най-големите предизвикателства в съвременната медицина, тъй като всяка минута без сърдечен масаж и дефибрилация намалява с 10% шансовете за оцеляване на пациента. Независимо колко бързо се отзовават спешните екипи на повикването, което в цял свят се случва между 6-12 минути, за много от пациентите със сърдечен арест това време може да бъде фатално, ако не им бъде оказана първа помощ, бе посочено по време на заседанието на комисията.

“Сърдечният арест е едно от най-големите предизвикателства в медицината въобще, защото той ни дава най-малко време за реакция. В 80% от случаите сърдечният арест в извънболнични условия става в дома на пациента, в 20% - на обществени места. Шансовете на пациента за оцеляване намаляват с всяка една минута бездействие. Колкото и да ни модернизират и да ни осигуряват бърз санитарен транспорт и комуникации линейката не може да стигне по-бързо от 6-12 минути. Ако в тези минути не се предприемат действия, шансовете на пациента за оцеляване са между 40% и 60%. Ако обаче до пристигане на медицинския екип някой от присъстващите на мястото прави сърдечен масаж и обдишване уста в уста, пациентът да има 80% шансове да оцелее“, каза д-р Кателиева.

По думите й същото важи и за ролята на ранната дефибрилация - колкото по-рано се направи, толкова по-големи са шансовете на пациента да оцелее. С времето шансовете за рестартиране на сърцето падат. Затова специалисти отдавна настояват пред Министерството на здравеопазването за купуването и монтирането на публични места на автоматични дефибрилатори, които са пригодени да се използват от неспециалисти.

Тя посочи, че опитът от други държави, които отдавна са въвели обучения, телефонен инструктаж от диспечери на свидетели на инциденти и други мерки, показват, че доброволците, които оказват помощ, се увеличават, а с това и спасените човешки животи.

“Системата за спешна медицинска помощ има протокол, чрез който и у нас може да се прави телефонен инструктаж на свидетел, който се намира до пациент със сърдечен арест. Това включва както съвети към свидетеля, така и възможности за инструктаж за работа с външен дефибрилатор. За съжаление, все още няма описан случай у нас да е воден телефонен инструктаж и свидетел да е спасил пациент. 400 спасени човешки живота на година заслужават усилията на всички ни“, каза още д-р Кателиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5KbN

ДРЪН ДРЪН ДРЪН 18.10.2018 22:59:46

Няма страшно не се карайте за комисионни , защото дефибрилаторите се отлагат за пореден път . Евтини са и комисионите за кого по- напред, а трябва и усилие да промениш нормативна уредба , да поемеш отговорност.Страшното е обаче , че ЕК ще пита къде са ,като умрат още няколко европееца, чакайки безпомощно спешна помощ около 20- тата минута.Страшното е ,и че никой от нас не е застрахован от сърдечен арест , а съдбата на пациентите със сърдечен арест в извънболнични условия у нас е 93% гарантирана смъртност.Честито!

Дрън-дрън 18.10.2018 20:57:56

Кателиева - кажи каква комисионна се готвиш да прибереш от дефибрилаторите ? А ? Или ще делкаш с Стоян Миланов кинтите ? Животи ще спасяваш ...... Хахаххаха


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве
16.01.2021 14:38:47

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, ...

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините
16.01.2021 12:18:01

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините

Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имуни ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...