!
Събота, 27 Юли 2024
06
февр
5
 

Околийски: Минимум 73% трябва да стане обхватът на профилактичните прегледи

Търси се начин да мотивират анестезиолозите да работят и в извънболнична помощ

Вторник, 06 Февруари 2024 | 12:30:14 Надежда Ненова
5

Чрез информационната кампания на МЗ с помощта на Финансовото министерство трябва да се увеличи процентът на профилактичните прегледи от 53% на най-малко 73%. Това казва зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. М

Чрез информационната кампания на МЗ с помощта на Финансовото министерство трябва да се увеличи процентът на профилактичните прегледи от 53% на най-малко 73%. Това казва зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Михаил Околийски по време на заседанието на Надзора, проведено на 23 януари.

По думите му резултатите от кампанията ще се усетят в рамките на една-две години след провеждането й. „В рамките на профилактичната програма може да говорим за ваксинопредотвратимите заболявания, важността на използването на ваксините, които се заплащат от здравноосигурителната каса. Визирам специално ваксината срещу човешки папилома вирус, там е много нисък обхватът, а това е една чудесна възможност. И третото е в рамките на целия този дебат да обърнем внимание на всички стъпки, които прави Касата и правителството по подобряване на общественото здраве на населението. Там не трябва да пестим нито усилия, нито средства. Има много аспекти, които касаят избуяването на електронното здравеопазване, за което

трябва да измислим как да може хората да получават след това обратната връзка,

но това са подробности. Важното е, че се прави това усилие от всички нас“, казва още доц. Околийски.

Представителят на БСК в Надзора проф. Григор Димитров обаче подчертава, че на първо място трябва да се знаят причините за ниското ниво на профилактичните прегледи. „Анализът на Касата дава картината, но главно се спира на обективните причини, които доведоха до това състояние. Аз обаче не виждам от материала каква е ролята на администрацията на Здравната  каса и на РЗОК, за да се стигне до това положение. Те носят ли някаква отговорност или не? Примерно, има ли общопрактикуващи лекари, които имат профилактични прегледи 0? Има. Второ – има ли практика за провеждане на профилактични прегледи, при които са изписани да се направят изследвания и изследванията не са направени? Тук има две възможности. Първата е лицето да не е отишло да му се направят изследванията, а втората – да е направен преглед фиктивно. Някой проверил ли е това? В края на краищата РЗОК трябва да имат онлайн контрол и да видят общопрактикуващите лекари колко профилактични прегледи са направили, при които не се извършени изследванията“, казва той.

Според проф. Димитров щом като има общопрактикуващи лекари с нула направени профилактични прегледи, може би причината е в тяхната незаинтересованост да ги провеждат.

„Ами като си получава една стипендия, като капитацията, той си получава парите и не е заинтересован да прави такива прегледи.

Трябва да си направим кампания вътре в къщичката

и тогава да призоваваме хората да я правят. Притеснявам се, че при тази организация и тази заинтересованост от страна на РЗОК отново ще имаме неусвояване на тези средства. И още едно предложение имам – на всеки три месеца на заседание на Надзорния съвет да обсъждаме този въпрос с анализ, но анализът не само на горното равнище, но анализи и по РЗОК какво се върши, за да можем да бъдем сигурни“, казва той.

Според представителя на КНСБ д-р Иван Кокалов годишните профилактични прегледи зависят от желанието на пациента и механизмите, които го карат да си направи преглед. „Въпросът е комплексен и не може да зависи само от нашето желание. Увеличаването на проценти е работа на съсловните организации, на пациентските организации“, казва той.

„Направихме анализ на всички общопрактикуващи лекари. Извадихме тези, които са с нулеви или ниски стойности на профилактичните прегледи. Оказва се, че

тези, които имат нулеви стойности на профилактичните прегледи, имат високи стойности с диспансерни прегледи,

остри заболявания и т.н. Т.е., там не са лекари, които нищо не правят. И сме ги извадили поименно. Другото, което можем да направим, е да следим причините за отказите от РЗОК за извършване на високоспециализирани изследвания“, казва управителят на НЗОК Станимир Михайлов.

Според представения от Касата на надзорниците анализ за неизразходването на средствата за МДД през 2023 г. причините са прехвърлените авансови плащания, с които е увеличен бюджетът; късното влизане в сила на НРД за медицинските дейности за 2023-2025 г.; отчетеното увеличение с 23,5% на заплатените обеми изследвания; увеличението на цените на медико-диагностичните дейности с 14%, което влезе в сила от първи септември, а не от първи януари 2023 година.

Като шеста причина е посочен недостатъчният обем на профилактични прегледи, а като седма – редът за заявяване от изпълнителите на СИМП на допълнителни обеми и стойности за назначаване на медико-диагностичните дейности.

От НОЗК предлагат да се облекчи режимът на отпускане на разрешителни за образна диагностика

и за други изследвания през 2024 г. „От определената за РЗОК допълнителна стойност за ядрено-магнитен резонанс да се разпределя на изпълнители на СИМП допълнителна стойност към стойността за тримесечието на база исторически данни, т.е. отчетените от тях през 2023 г. Същевременно да се заделя резерв от определената стойност за ядрено-магнитен резонанс за увеличаване на допълнителни стойности по обосновани заявления, когато има такива, когато бъдат изчерпани тези, които се разпределят, както и за евентуално нови изпълнители, които се включват, подпишат договори и имат нужда от заявяването на такива изследвания. Очакваме, че това ще съкрати времето от установяване на необходимостта от изследване до назначаването му и изпълнението му. Също така неразпределените от РЗОК изследвания от определените им допълнителни стойности за ядрено-магнитен резонанс с анестезия при деца, допълнителни стойности за КАТ с анестезия при деца през предходното тримесечие, да могат да бъдат използвани при следващо разпределяне като допълнителна стойност, по заявление за увеличаване на общата стойност за МДД. Това ще създаде възможност неусвоените средства да бъдат преразпределени и използвани за други изследвания в зависимост от региона и сезонната заболеваемост“, казва Станимир Михайлов.

По думите му при преговорите с БЛС са се уточнили, че след оформянето на анекса към НРД ще бъде направена обща вътрешна кампания, с която да бъдат уведомени общопрактикуващите лекари по отношение на профилактичните прегледи, както и СИМП за облекчения режим за отпускане на изследвания с цел да бъдат стимулирани да използват повече медико-диагностични дейности и да могат да се усвоят в пълен размер средствата.

Подуправителят на Касата проф. Момчил Мавров пък заявява, че

поради липса на анестезиолози в извънболнична помощ не се изпълняват някои видове медико-диагностични дейности

като хистологичните патоанатомични изследвания и високоспециализираните образни изследвания – ядрено-магнитен резонанс и КАТ под обща анестезия на деца. „Трябва да намерим начин да мотивираме лечебните заведения за извънболнична помощ, самостоятелните медико-диагностични лаборатории да извършват тези изследвания и да мотивираме съответните специалисти да извършват съответните дейности, които са им възложени. Как ще го направим това, вече зависи от съвместните усилия на Касата и Министерството“, категоричен е той.

Стенограмата от Надзора може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZmLh

Folip 06.02.2024 23:24:40

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Въпрос 06.02.2024 13:13:32

Този Околийски кой беше?!

гост 06.02.2024 14:25:34

Евентуално новият здравен министър!

Гост 06.02.2024 12:37:27

"Григор Димитров обаче подчертава, че на първо място трябва да се знаят причините за ниското ниво на профилактичните прегледи" Край на цитата. .Ами защото глупако и тие два ли си отишъл на профилактичен преглед прии личния си лекар, защото се мислищ за "професор" . Всики сте наясно и защото другата приична ,е че не глобявате неявилите се включително и вас дървените философи на НЗОК. Да не гооворим ,че сте натоварили личните лекари за склададжии на НЗОК по изписането на таблетки и опаковки лекарства и това изяжда времето им за профилактични прегледи. Третата причина е липсата на ограничаваща безразборната конумация на здравни услуги актуализирана потребителска такса ,кяото да отреже прегледи за една хрема. Схващате ли ,кретените от управляващата клоака?

Гост 06.02.2024 14:39:45

Да и тези лицемери от НЗОК нека обяснят пред обществото защо НЗОК залага финансово суми за едва 50% от пациентите в България за техните изследвания задължителни по закон. Тоест самите мръсници от НЗОК не са предвидили средства за профилактика за 100% от населението ,а за едва 50%. Това е всяка година от 2000г насам и се правят на улави. Самите те не очакват да мине цялото население на профилактичен преглед и още по=лошо - надяват се да не минат и да няма такива разходи. След това плачат с крокодилски сълзи. И къде се чуло и видяло в ЕС за задължителна профилактика ти да ограничиш това потребление след като е задължително да си осигурил средства за профилактика. Ето топва е мръснишката политическа партийна касичка НЗОК. И къде са тези корумпирани пациентски организацийки , които не реагират на тези факти ?!?!?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...