!
Събота, 27 Юли 2024
04
юни
 

Около 15 млн. лв. са необходими за 100% реимбурсация на лекарствата за нервната и дихателната система

Вторник, 04 Юни 2024 | 16:59:31 Надежда Ненова


За повишаване нивото на заплащане на лекарствените продукти за нервна система и дихателна система ще са необходими средства в размер на 13 млн. лв., към които е резонно да се добави 10% евентуален ръст от включване на нови пациенти поради увеличеното р

За повишаване нивото на заплащане на лекарствените продукти за нервна система и дихателна система ще са необходими средства в размер на 13 млн. лв., към които е резонно да се добави 10% евентуален ръст от включване на нови пациенти поради увеличеното реимбурсиране. Съответно необходимите средства би следвало да се вместят в рамките на 14,5-15 млн. лв. общо. Това става ясно от докладна записка, изготвена до Надзорния съвет на НЗОК.

Точката беше включена в дневния ред на заседанието от 28 май, но преди да пристъпят към разглеждането й, надзорниците са поискали становища от Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, от ARPharM и БГФармА, става ясно от стенограмата към заседанието.

„Мое принципно становище е, че винаги трябва да има копеймънт от страна на пациента. От гледна точка той да бъде минимален процент, независимо дали говорим 1, 2 или 5%, но това е един много мощен инструмент за допълнителен контрол върху правилното получаване и съответно отчитане на медикаментите, и не само на медикаментите, на услугите, които се получават“, казва представителят на АИКБ в Надзора Боян Бойчев, но не се противопоставя на предложението за увеличаване на процента на реимбурсация, внесено от Министерство на финансите.

В становището си от МЗ също заявяват, че реализирането на предложението би оказало положителен ефект спрямо пациентите от гледна точка на повишаване на достъпността до лекарствени продукти, би подобрило придържането към терапията, предотвратяване на възможности за хоспитализация и усложнения от основното заболяване, което води до влошаване на качеството на живот.

„От гледна точка на финансовите рискове за пациента, предложението би имало положителен ефект, тъй като ще доведе до намаляване на финансовата тежест за пациентите. Използвам възможността да Ви обърна внимание, че действащата нормативна уредба в областта на лекарствата не предвижда промяната на нивото на реимбурсация на лекарствените продукти, включени в Приложение № I на ПЛС, да е обвързано със становище от страна на Министерството на здравеопазването. В тези случаи преценката е изцяло в правомощията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в качеството й на платец. В случай че НЗОК разполага с необходимия финансов ресурс и с оглед подобряване на достъпа на българските пациенти до лечение, Министерството на здравеопазването приветства предложението за повишаване нивото на заплащане на посочените с Вашето писмо лекарствени продукти“, казват от МЗ.

От докладната към точката става ясно още, че средномесечният брой здравноосигурени лица, получавали лечение с тези лекарствени продукти, е около 105 - 110 000 души, а прогнозната сума за необходимите такси за заплащане на аптеките за електронни предписания с лекарствени продукти с ниво на заплащане 100% е в размер на 7 милиона лева.

Цялата стенограма от заседанието вижте тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k1Nq


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...