Четвъртък, 04 Март 2021
28
ян
5
 

Окончателно приеха управителите на болници да работят и по специалността си

Четвъртък, 28 Януари 2021 | 11:06:41 Надежда Ненова
5

Народното събрание гласува днес и на първо, и на второ четене промяната в Закона за лечебните заведения, с която се дава право на управителите на лечебни заведения да работят не само като преподаватели, но и по специалността си. Поправката беше приета

Народното събрание гласува днес и на първо, и на второ четене промяната в Закона за лечебните заведения, с която се дава право на управителите на лечебни заведения да работят не само като преподаватели, но и по специалността си. Поправката беше приета на първо четене със 159 гласа „за“, два „против“ и два „въздържал се“, а на второ - със 166 „за“, един „против“ и три „въздържал се“. Гласуването на промяната беше извършено в спешен порядък заради предстоящото сключване на договори на болниците с НЗОК, както и защото не бяха постъпили никакви предложения по време на дебатите на първо четене.

Причината за промяната беше приетият през 2019 г. Закон за публичните предприятия, който забранява на управителите им да работят с втори договор. Припомняме, че през октомври миналата година Народното събрание направи изключение за управителите и директорите на лечебните заведения, които влизат в обхвата на ЗПП, и им позволи да работят като университетски преподаватели. С приетата днес поправка им се разрешава да работят и по специалността си като лекари или лекари по дентална медицина.

„ЗПП беше приет, защото това беше изрично условие България да влезе в чакалнята на Еврозоната. Това наложи и промените, които се правят, да бъдат извършени след приемането ни, а не преди това“, каза председателят на парламентарната здравна комисия и вносител на поправките д-р Даниела Дариткова. „С поправките сме променили правилата на избор на управителните органи и премахнахме възможността министърът на здравеопазването еднолично на удължава срока на управлението на лечебно заведение“, каза още тя.

Дебатите по законопроекта обаче се превърнаха в дебати за цялостната система на здравеопазването.

„Дейността на лечебните заведения е несъвместима с характеристиката на едно търговско дружество. Още при приемането на закона миналата година сериозно обяснявахме на управляващите, че се приемат правила, които противоречат на здравната ни система. Тогава ни казаха, че един ден това ще го оправят. Ето го, денят дойде, но нищо не се променя в здравеопазването“, заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Народният представител от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванова заяви, че БСП искат да се върнем назад във времето към „любимата им система „Семашко“. "Всички лечебни заведения да бъдат еднакви, всички да получават еднакви пари, всички да се върнем назад във времето. Това е носталгия към миналото. С тази поправка даваме възможност на всички лекари, които имат желание, да се кандидатират да бъдат ръководители на лечебни заведения, да могат и да преподават", каза той.

Доц. Иванов каза още, че ГЕРБ е в дълг към избирателите си, защото партията не е успяла да реформира здравната система. „Трябва обаче да е ясно, че без единна политическа доктрина, без всички да се обединим, няма как да променим здравеопазването за 20 години напред. Ние никога няма да успеем, ако не се обединим“, каза той.

„Законът за лечебните заведения е блестящ пример как се прави проба-грешка“, заяви от своя страна народният представител от ДПС д-р Нигяр Джафер. "Предложената промяна е правилната, защото поправя старо предложение, с което забраняваме на директорите на общинските лечебни заведения да работят като лекари. Остава въпросът обаче, че прилаганата законодателна техника в края и на този мандат задълбочава законодателния хаос в системата", каза още д-р Джафер.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q7DL

gost 23.02.2021 11:04:31

никога повече дпс във властта

Лекар 30.01.2021 00:23:17

На този измислен доцент искам да кажа, че и аз искам да получавам еднакви пари с тези на инвазивните кардиолози.

Да да 28.01.2021 11:21:34

Никога повече Герб, ВМРО, НФСБ, Воля и ДПС във властта! Идват избори и всички пред урните на 04.04.2021 година.

гост 28.01.2021 12:55:34

И какво остана?

Гост 28.01.2021 13:17:44

Слави, Слави!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...