!
Четвъртък, 25 Април 2024
07
май
1
 

Окончателно: Парламентът отхвърли "Спутник V" (Обновена)

Петък, 07 Май 2021 | 16:12:39 Надежда Ненова
1

След близо двучасови дебати и 83 гласа „за“, 69 „против“ и 56 „въздържали се“ депутатите от 45-тото народно събрание отхвърлиха предложения от БСП проект на решение за възлагане на Министерски съвет осигуряване на до

След близо двучасови дебати и 83 гласа „за“, 69 „против“ и 56 „въздържали се“ депутатите от 45-тото народно събрание отхвърлиха предложения от БСП проект на решение за възлагане на Министерски съвет осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“.

Припомняме, че БСП внася за втори предложението за осигуряване на достъп до тази конкретна руска ваксина. В началото на март тази година парламентарната здравна комисия на 44-то Народно събрание отхвърли предложението за закупуването й и беше гласуван текст, според който България може да води преговори за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, които са получили разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

По време на гласуването в парламентарната здравна комисия на 45-тото Народно събрание депутатите подкрепиха проекта на БСП  на решение и настояха Министерският съвет да предприеме всички необходими действия за закупуването на ваксината „Спутник V“ преди одобрението й от Европейската агенция по лекарствата и издаването на разрешение за употреба от Европейската комисия, както вече са направили редица държави-членки на ЕС като Унгария, Словакия, Германия и други. В парламентарна зала обаче акцентът в дискусията падна върху опасността да бъде нарушено действащото европейско законодателство в областта на лекарствените продукти, което изрично предвижда разпространението на даден лекарствен продукт на територията на съюза да се извършва само след получаване на разрешение за употреба.

Темата за руската ваксина предизвика

взаимни обвинения сред депутатите в лобизъм,

гонене на лични цели и незаинтересованост към българските граждани.

„Когато Кремъл кихне, БСП се разболява. „Спутник V“ може да е ефикасна ваксина, може и да не е, но защо не поискахме и бъде договорена доставката и на другите две руски ваксини. Една от китайските ваксини от вчера също е в етап на одобрение, можем да купим и нея. Можем да си купим и индийската ваксина. Нека да припомня и че бразилските власти преустановиха доставките на „Спутник V“, защото беше установено, че аденовирусния вектор е способен да се репликира. Апелът ми е за още търпения, ЕМА да се произнесе, не разбирам от какво се налага това бързане“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

„Има прието решение, което задължава българското правителство да осигури всички одобрени от Европейската агенция за лекарствата ваксини, независимо от това чие производство са. В този смисъл този проект на решение е безсмислен. Ще има достатъчно ваксини за българските граждани. Вярвам, че всички ще излезем заедно е ваксинопрофилактиката срещу COVID“, допълни колегата му д-р Даниела Дариткова.

Според депутата от ИСМВ Татяна Дончева обаче двете решения са различни, тъй като

в сегашното предложение липсва изискването ваксината да бъде одобрена от ЕМА

„Всички четири ваксини на територията на Европейския съюз, които са получили одобрение, са одобрени под условие. Много добре знаете колко проблеми преживяха две от тях в последните три месеца. Европейският комисар по здравеопазването буквално заяви, че всяка държава в условията на извънредно законодателство може да вземе решение да преговоря със страна производител, дава възможност и в предишния парламент, и в този да се вземе това решение“, каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„В последната година в парламента много драматично заседавахме около проблема COVID-19 – световен проблем със световни сериозни последици. Единствено в началото на обсъжданията имаше консенсус в Народното събрание по обявяване на извънредно положение. Оттогава се натрупаха много факти, които разделиха политическите сили на различни мнения. За съжаление през тази година, „благодарение“ на мерките на правителството и решенията на парламента, България се озова в две незавидни положения – България и днес е на последно място по брой на ваксинирани в Европа и на едно от челните места по смъртност в света“, допълни той. Като друг основен проблем проф. Михайлов посочи диверсификацията на ваксините, когато от 18 млн. поръчани ваксини, 12 млн. са от проблемна ваксина, а друга въобще няма да бъде произведена до края на 2021 г.

Атанас Зафиров, също от БСП, отбеляза, че вече 17 000 души са починали заради коронавируса.

„Един град като Нова Загора вече е изтрит от територията на България“,

каза той.

Депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов пък беше категоричен, че не е необходимо да се чака решението на ЕМА, защото нямало нито един сигнал от ваксинирани със „Спутник V“ хора в европейските държави за нежелани реакции. „Твърдо съм за спазване на европейските норми и закони, но ситуацията е екстремна. Всяка държава поема индивидуална отговорност за ваксините, затова и всеки имунизиран подписва информирано съгласие“, заяви той.

Председателят на парламентарната здравна комисия и народен представител от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев обяви, че неговата парламентарна група е за спазването на законите и в този смисъл не може да подкрепи решение, с което действащото законодателство ще бъде нарушено.

„ДПС ще се въздържи да подкрепи предложения проект, защото руската ваксина няма одобрение от европейската агенция по лекарствата. Нужно е одобрение от страна на ИАЛ. ИАЛ не могат да поемат тази отговорност.

Кой поема отговорността за тази ваксина, проф. Михайлов и проф. Чорбанов?

Парламента ще е в ситуация да нарушава закона, след като няма одобрение. Не сме против да се договарят допълнителни количества и със „Спутник V“, и китайската ваксина „Сеновак“, но трябва да е ясно кой поема отговорност за това“, каза депутатът от ДПС доц. Джевдет Чакъров.

„Руската изследователската агенция „Левада център“ съобщава, че 2% от населението на Русия е против ваксините, но 62% не биха си сложили „Спутник V“. Макар че Русия има пълен контрол върху производството и разпространението на ваксината, са имунизирани едва 5,5% на 100 от населението“, заяви депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева.

„Внасяме това предложение за пореден път. Има български граждани, които искат точно тази ваксина и сме длъжни да им я осигурим. Регистрирана е в 64 държави и достъп до нея имат 3 млн. души“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Проблемът с руската ваксина е, че няма данни. Ако изчакаме още малко ЕМА ще разреши или не ваксината. За депутатите от БСП е важен политически акт, но той не е важен за здравето на хората. В България има

300 000, които сигурно искат да си слагат амфетамини, длъжни ли сме да им ги осигурим?

Не е най-важното, г-да, руската ваксина сега“, репликира я депутатът от Демократична България Манол Пейков.

„Безсмислен дебат, но полезен. Полезен е, защото всички се обединиха около казуса, че имунизацията е от първостепенна важност. Нека да оставим лекарите, които знаят какво вършат и да не ми влизаме с бутонките“, заяви и депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8S9n

Лекар 12.05.2021 05:59:19

Срамен дебат, най-вече срамен за БСП. Много се радвам за демократична България, която има разумна позиция, та дори и ДПС. Руската ваксина се използва като политически инструмент.


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем
25.04.2024 13:59:06

Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем

Недостигът на медицински специалисти беше отчетен като съществен проблем по време на неформалното ...

Курс на тема
25.04.2024 13:16:16

Курс на тема "Неонаталeн/педиатричен съдов достъп" организират в УМБАЛ "Лозенец"

Болница „Лозенец“ организира еднодневен курс на тема „Неонатален/педиатричен съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...