!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
15
септ
5
 

Окончателно: Подуправителят на НЗОК със същите правомощия като управителя

Петък, 15 Септември 2023 | 14:59:24 Ирина Пекарева
5

Народното събрание одобри на второ четене предложенията на доц. Васил Пандов от ПП-ДБ и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, с които НЗОК се сдобива на практика с втори управител, наречен подуправител. Припомняме, промените в Закона за здравното

Народното събрание одобри на второ четене предложенията на доц. Васил Пандов от ПП-ДБ и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, с които НЗОК се сдобива на практика с втори управител, наречен подуправител.

Припомняме, промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) бяха внесени преди месеци, когато заради освобождаването на тогавашния управител на НЗОК проф. Петко Салчев имаше опасност в НЗОК да се получи управленски вакуум. Тогава депутатите приеха спешни нормативни промени, които дадоха възможност на подуправителя на НЗОК да изпълнява пълноценно функциите на управител при липсата на такъв, а междувременно в НС бяха внесени и предложения за допълнения в ЗЗО, с които функциите на подуправителя практически се изравняват с тези на управителя, започвайки от това, че той също ще бъде избиран от парламента, и свършвайки с правомощията му.

Вчера тези текстове бяха приети от Комисията по здравеопазване в парламента, а днес бяха внесени като допълнителна точка в дневния ред на заседанието на депутатите в зала.

Дискусия по текстовете почти нямаше, като основно по тях се изказаха трима депутати от формации, които заявиха, че няма да подкрепят промените. Георги Георгиев от „Възраждане“ заяви, че промените се правят заради „смазката на сглобката“ и тъй като управителят на НЗОК бил избран от ПП-ДБ, „сглобката“ искала подуправителят да е от ГЕРБ-СДС, за да могат да се контролират.

Проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ на практика изрази почти същото, като добави, че не намира логика парламентът да избира подуправителя на Касата. „Както не избираме зам.-министрите на министъра на здравеопазването, не виждам логика да избираме заместника и на управителя на НЗОК“, каза той. Проф. Чорбанов заяви още, че според него мандатът и на управителя, и на подуправителя е твърде дълъг и „трябва да има възможност за по-чест контрол на дейността“ и на двамата.

Георги Гьоков от „БСП за България“ също заяви, че формацията няма да подкрепи промените, защото се нарушава субординацията в администрацията, като се създава длъжност подуправител на НЗОК, абсолютно независим от управителя и с неясни конкретни правомощия. „Ясно е, че се прави само конюнктурно заради проблемите от преди време, които решавахме на пожар и управляващите решиха, че ще решат бъдещи проблеми. С тези предложения обаче създаваме повече проблеми на Здравната каса, отколкото решаваме. Недопустимо е да се прави законодателство по този начин – не да гледаме в бъдещето, а да реагираме на конкретен проблем“, коментира той и констатира, че от целия законопроект БСП може да подкрепи само заглавието.

В опит да защити текстовете, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че в големи корпорации винаги се назначават по двама управители или двама директори. „Това е т. нар. „принцип на четирите очи“, каза той и заяви, че не е лошо тази практика да бъде възприета и у нас.

В крайна сметка предложенията бяха приети окончателно от депутатите и първият избор на подуправител на НЗОК ще се състои до два месеца след обнародването на новите текстове в „Държавен вестник“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cEuM

Гост 20.09.2023 09:13:13

Баба Юрдана ли ще продължава да крепи схемата на сглобката, най-вече депесарската, в НЗОК?

Гост 17.09.2023 06:42:59

Който и да е новия подуправител - Мавров, Пенкова, Митьо Петров или друг специалист, новия управител на Хасана и недоклатения Пандов става излишен и токудаджийската мафийка може да си го прибере да подписва ордери.

Лекар 16.09.2023 08:36:59

Дано подуправителят да е по- вчас от настоящия управител, който се заключва и се крие като мишка! Много му е ттудно на човечеца! Как се хващат с нещо, от което нямат представа! От касата никакъв документ не излуза. Трябва да последва Б. Пенков!

касиер 16.09.2023 20:39:34

Ти сто процента си от партизанския нелегален отряд на шуменската простакеса , дето сега работи подмолно да срути и този управител и да управлява с истерясване , обиди и безумия още 4-5 месеца. Ама тоя път няма да мине номера - въпроса е като дойде времето дали ще я изведат с белезници от касата или ще я пенсионират от милост!

гост 15.09.2023 17:41:58

Дана Шуменска събра ли си памперса и партакешите и да се изнася?


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата
28.02.2024 17:28:06

Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата

Изследователи от Университета в Глазгоу и Университета Queen Mary в Лондон са разработили нов био ...

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания
28.02.2024 17:07:19

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания

Министерският съвет призна Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс за социална отгов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...