!
Вторник, 07 Май 2024
02
апр
1
 

Омбудсманът предлага пенсионерите да плащат разсрочено дължими здравни вноски

Събота, 02 Април 2022 | 11:49:25
1

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се регламентира механизъм чрез разсрочено плащане, за погасяване на дължими вноски за минали периоди от лица, на които е отпусната пенсия. Това става ясно от Годишния доклад за дейността на омбудсмана за 2021 г.,

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се регламентира механизъм чрез разсрочено плащане, за погасяване на дължими вноски за минали периоди от лица, на които е отпусната пенсия. Това става ясно от Годишния доклад за дейността на омбудсмана за 2021 г., представен в парламентарната здравна комисия.

Причината са жалби от граждани, придобили право на пенсия – както за инвалидност, така и за осигурителен стаж и възраст, които обръщат внимание, че въпреки че вече са осигурявани здравно от държавата, не могат да ползват медицинска помощ, от която се нуждаят, поради наличие на дължими суми за здравно осигуряване за минали периоди.

Гражданите се оплакват още, че с внесени от тях суми за здравно осигуряване са погасени вземания за минали периоди и в тази връзка изразяват недоволство от реда за внасяне на здравноосигурителни вноски и необходимостта от попълване и подаване на няколко документа и изразяват очакване внесените от тях суми да се насочват към погасяване на дължимите вноски за периодите, посочени от тях в платежното нареждане/вносната бележка. Според омбудсманът процедурата за погасяване на дължими вноски за здравно осигуряване за минали периоди затруднява много граждани, които същевременно не получават информация и съдействие от служителите в банките и на Националната агенция за приходите (НАП).

Помощ от омбудсмана са потърсили и граждани с прекъснати здравноосигурителни права, които се нуждаят от медицинска помощ, защото не не разполагат с необходимите средства да погасят дължимите суми за последните 60 месеца. Съдействие търсят и трайно безработни здравнонеосигурени лица граждани.

Според омбудсмана анализът на жалбите и сигналите, а също на нормативната уредба показа, че предоставяните медицински услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, както и възможността за провеждане на болнично лечение на лица, които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес, не покриват изцяло потребностите на тези хора от медицинско обслужване.

Силно обезпокоително е, че липсата на средства препятства граждани, при които са налице заболявания и увреждания, да подготвят медицинските си документи, необходими за първично освидетелстване от ТЕЛК, вследствие на което те не могат да получат съответстваща на състоянието им оценка и да ползват произтичащите от нея социални права.

Друг сериозен проблем, според Ковачева, на който трябва да бъде намерено решение, е този с липсата на наблюдение по време на бременността и непровеждане навреме на необходимите скринингови изследвания на плода при здравнонеосигурените жени, което създава сериозен риск за здравето и живота както на майката, така и на детето.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AjWL

ПОЗИЦИЯ 02.04.2022 21:20:56

Аман от комунизъм в здравеопазването! Тарикатите, не плащали здравни осигуровки, най -нахално претендират да ползват според потребностите! За будалите плащали съвестно здравни осигуровки остава доплащането за какво ли не - за избор на екип/ макар, че нищо не избираш/, потребителска такса, за вип-условия при хоспитализаця, за лекарства консумативи импланти , които в нормалните държави са напълно безплатни за осигурените....... А кога тюмбелите държавни служители, полицията сдушена с престъпноста, дебелогъзите и шкембелии военни ще започнат да си заплащат сами здравните осигуровки от незаслужено високите си заплати? Тях държавата ги осигурява с мизерни суми, докато самоосигуряващите се трябва да внасят в здравната система в пъти повече пари.


Всичко за коронавируса
Още новини
Светъл празник!
05.05.2024 00:17:10

Светъл празник!

Христос Воскресе! Екипът на Zdrave.net ви пожелава светли Великденски празници! ...

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става
04.05.2024 10:49:16

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С послед ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...