Четвъртък, 01 Октомври 2020
11
февр
3
 

Омбудсманът: Държавните психиатрии са се превърнали в социални заведения

Необходимо е актуализиране на здравното състояние преди постъпване в резидентна социална услуга, категорична е Диана Ковачева

Вторник, 11 Февруари 2020 | 14:18:54
3

Незадоволително е състоянието на държавната психиатрична болнична помощ, наложителна е реформа на психиатричната система. Този извод е представен в Доклада на омбудсмана по Националния превантивен механизъм за 2019 г., представен днес от омбудсмана Диа

Незадоволително е състоянието на държавната психиатрична болнична помощ, наложителна е реформа на психиатричната система. Този извод е представен в Доклада на омбудсмана по Националния превантивен механизъм за 2019 г., представен днес от омбудсмана Диана Ковачева. В документа се подчертава, че все още не е приета Националната стратегия за психично здраве 2020 –2030 и Планът за действие към нея и в този факт е заложено едно много голям препятствие пред реформата на системата за предоставяне на психиатрична грижа. Причината е, че именно в Националната стратегия са заложени мерки за подобряване на материално-техническата база, обучения на специалисти, провеждане на информационни кампании, психосоциална рехабилитация, социално подпомагане и др., се отбелязва в доклада на омбудсмана.

Националният превантивен механизъм посочва още, че здравната грижа в петте проверени лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ не е на необходимото ниво и сигурността на пациентите не е гарантирана.

Лошо е състоянието на материалната база, а нейната амортизация е голяма и това се отнася за всички проверените лечебни заведения.

При проверката на Държавна психиатрична болница в Карлуково например е било констатирано, че 3 от отделенията са разположени в стара и амортизирана триетажна сграда, с нестабилни стъпала, без странични перила за подсигуряване на пациентите и персонала. Техническото оборудване на лечебния процес не е на необходимото ниво, допълва омбудсманът.

Средните стойности на един храноден са под средните за страната за такъв тип лечебни заведения, който за 2018 г. е 2,40 лв., се казва още в доклада и се посочват като пример стойностите за Държавна психиатрична болница в Карлуково - 1,92 лв. и за Държавна психиатрична болница  в Кърджали –2,05 лв.

Друга констатация в доклада се отнасят до ниската кадрова обезпеченост, незадоволителното ниво ва социалната рехабилитация и психологичната грижа, продължителният болничен престой и често повтарящите се хоспитализации на лица с тежък социален статус.

„В държавните психиатрични болници има пациенти - например бездомни лица, които живеят трайно в тях поради липса на резидентни социални услуги за хора с психични заболявания. В този смисъл болниците изпълняват несвойствената функция на социални услуги“, се казва в документа.     

Що се отнася до грижата за хора с деменция, докладът препоръчва на Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика да приложат стратегически подход – като например Национален план за превенция, ранна диагностика и грижа за хората с деменция, с който да стартира реформата по отношение на тази група хора.

Необходимо е да се приемат ясни критерии и медицински стандарти преди постъпване в резидентна социална услуга за пълнолетни лица, препоръчва омбудсманът. В допълнение се подчертава, че е наложително да се въведе изискване за актуализиране на здравно състояние на лицата преди настаняване, а така също и да се инвестира в обучение, квалификация и достойно възнаграждение на специализирания персонал.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BJLH

Лекарка 12.02.2020 08:31:37

Д това се стига поради неадекватната социална система. Всички медицински служби се ползват за заместване на някаква грижа.

Гост 11.02.2020 17:51:45

Какво , ще изхвърлите психично болните по улиците ли? Оставете ги да си живеят там, поне получават грижа и храна.

Антоанета Христова 11.02.2020 16:30:45

Държавата отдавна е абдикирала от грижата си за психиатрията! Нима хората там не заслужават да съществуват,че са на такава ниска сума за храноден? Това е ужасно! Та една попара би струвала повече от посочените суми.Не ми се мисли за условията и медикаментозното лечение на болните там! Какво трябва да се случи, за да не се нарушава достойнството и правото на живот на хората там?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...