!
Понеделник, 15 Април 2024
03
май
 

Омбудсманът: Лоша организация държи с часове прави хора с увреждания пред ТЕЛК

Сряда, 03 Май 2023 | 16:59:15


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да бъде извършена проверка на организацията на работа на комисиите и условията в чакалните на ТЕЛК на територията на цялата страна, както и за гру

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да бъде извършена проверка на организацията на работа на комисиите и условията в чакалните на ТЕЛК на територията на цялата страна, както и за грубо и неетично отношение към хора с увреждания.

Повод за препоръката са зачестили сигнали от пациенти за липсата на елементарни условия, като столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК- комисиите, съобщават от пресслужбата на обществения защитник. При положение, че става дума за хора с увреждания, липсата на подобна елементарна грижа и нормално човешко отношение, при това в болнични заведения, са абсолютно неприемливи и недопустими, е позицията на омбудсмана. Това е второ поред писмо на проф. Ковачева с подобна препоръка, след като преди време институцията бе сезирана, а от МЗ предприеха действия по конкретните сигнали на омбудсмана.  

Повод за настоящето искане на обществения защитник този път е сигнал от Благоевград, в който се описва особено фрапиращ случай, поради което омбудсманът се обръща за проверка и до директора на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов, както и до изпълнителния директор на „МБАЛ – Благоевград“ АД д-р Огнян Митев.

Сигналът е от гражданка, чийто син е бил принуден да чака прав и с часове, за да може да подаде документите си пред ТЕЛК. А след това се оказва, че не е било необходимо личното му присъствие.

Датата за явяване на 21-годишното момче пред комисията е определена за 28 април 2023 г. в 9.30 ч., но, за да бъдат навреме, майката и синът й застават пред кабинета в 9.00 часа, пред който вече има опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове. На място става ясно и че експертизите на пациентите с ортопедични, неврологични и психични заболявания ще бъдат проведени по различно време.

В сигнала си до омбудсмана жената се възмущава, че в чакалнята има само 6-7 стола, което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е дете с аутизъм и баща му, с тежка дискова херния, друго дете с психично заболяване, както и още хора с увреждания, в състояние, което не им  позволява да чакат дълго време прави. По тази причина хората се организират и преместват празна скамейка, която се намирала пред друг кабинет, за да могат най-нуждаещите се да седнат. Това обаче води до остра забележка от санитарка, а по-късно се намесва и лекар, с настояване скамейката да бъде върната на мястото й.

Подаването на документите за жалбоподателката приключва след близо 5 часа -  към 13 ч., като се оказва, че не е било необходимо синът на жената да присъства лично. Нещо, за което е можела да бъде предупредена.

„Като национален омбудсман, бих искала да изразя безпокойството си от описаното и да отбележа, че това е пореден сигнал за нарушени права на хората с увреждания и техните придружители, вследствие пропуски в организация на работата на ТЕЛК. Смятам, че подобно отношение към хора с тежки увреждания, в това число деца, е недопустимо, създава им сериозни затруднения и накърнява тяхното достойнство“, пише общественият защитник.

Диана Ковачева настоява да бъде извършена обстойна проверка по случая и при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети необходимите действия.

В препоръката, адресирана до директора на РЗИ – Благоевград, в качеството му на контролен орган и до изпълнителния директор на болницата, към която е разкрита ТЕЛК – в кратък срок да се предприемат необходимите мерки за подобряване организацията на работа на комисиите – да не се стига до едновременно струпване на голяма група чакащи пациенти, да се съкрати максимално престоя на гражданите, да се осигурят достатъчен брой места за сядане, както и достъп до санитарни помещения и др. удобства за хората с увреждания и техните придружители.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yxUt


Всичко за коронавируса
Още новини
Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“
15.04.2024 11:51:44

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново днес ще бъде открита хе ...

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...