!
Сряда, 24 Април 2024
14
февр
1
 

Омбудсманът: Незабавно да се възстановят плащанията на хората с увреждания

Вторник, 14 Февруари 2023 | 11:59:38
1

Да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени плащания към хората с увреждания – за това настоява омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на На

Да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени плащания към хората с увреждания – за това настоява омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, съобщи пресслужбата на институцията.

В нея проф. Ковачева алармира за кризисното положение, в което се намират много граждани с увреждания заради забавянията на органите на медицинската експертиза. Така тези хора на практика са оставени без възможност да упражняват правата си и да получават полагащата им се помощ за дълъг период, не по тяхна вина.

Тя е категорична, че засегнатите гражданите очакват в най-скоро време да се възобновят правата им, защото всеки ден забавяне за тях означава грубо неспазване на действащото законодателството и е равносилно на произвол.

Поводът за тази позиция на омбудсмана са многобройните жалби от граждани, които сигнализират институцията на омбудсмана, че след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в сила от 25 януари т.г., е хаос, защото няма реални действия от отговорните органи, което води до невъзможност засегнатите да получат полагащите им се средства.

От институцията припомнят, че тези промени са били инициирани от проф. Ковачева, за да не губят хората права и да получават пенсиите си за инвалидност докато чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация.

Така до издаване на ново ТЕЛК решение Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са задължени да предоставят информация на всички отговорни органи, за да не се прекъсва финансовата и целева подкрепа на хората с увреждания, включително безплатните винетки стикери, право на лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения и др.

При заварените случаи РЗИ трябваше да изпрати информация за забавените експертни решения в 14-дневен срок от влизане в сила на законовите изменения, т.е. 25 януари 2023 г., който вече е изтекъл, се припомня още в препоръката.

„В жалбите си гражданите отбелязват, че не срещат разбиране и подкрепа от Регионалните здравни инспекции и от Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) в страната относно развитието на процедурата, регламентирана с измененията в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, в сила от 25.01.2023 г. Споделят безпокойството си, че непрекъснато са препращани от едната структура към другата, без да им бъде давано разяснение дали от РЗИ са изпълнени задълженията за изпращане на изискваната информация към ТП на НОИ и кога предстои да бъдат направени преводите на дължимите пенсии“, пише омбудсманът.

„Липсата на средства за покриване на възникващите разходи, в т.ч. за храна и лекарства, превръща информацията относно сроковете, в рамките на които ще се реализира производството и в крайна сметка ще бъдат възобновени плащанията на пенсиите им, в особено значима за тях“, подчертава общественият защитник.

Тя настоява хората с увреждания да бъдат навреме и по подходящ начин информирани за процеса на вземане на решения от администрацията и да се пристъпи без забавяне към възобновяване на плащанията за тях.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UZq4

Гост 14.02.2023 13:56:03

Аз бих го нарекъл Геноцид, не че произвол не е вярно! Моят ТЕЛК е определен даже след три месеца и половина, след като е внесен в РЗИ!? А пенсия не получавам от декември, а комисията е в края на март! И какво е това ако не е Геноцид срещу болните и увредени хора, а господа министри и управители?!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...