Сряда, 17 Август 2022
01
юни
 

Омбудсманът: Проблем е липсата на яснота за предоставянето на медицински изделия през 2021 г

Вторник, 01 Юни 2021 | 16:04:04


„COVID-19 засегна неблагоприятно хората с увреждания и допринесе за увеличаване на затрудненията, които те срещат в ежедневието си и в усилията да водят независим, достоен и активен живот. Положителните резултати, натрупани през предходните две г

„COVID-19 засегна неблагоприятно хората с увреждания и допринесе за увеличаване на затрудненията, които те срещат в ежедневието си и в усилията да водят независим, достоен и активен живот. Положителните резултати, натрупани през предходните две години по отношение на правата на хората с увреждания, са бързо загубени и проблемите на хората с увреждания отново са оставени на заден план.“

 Това пише във втория годишен доклад на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания, който омбудсманът Диана Ковачева е внесла в Народното събрание.

Припомняме, че Съветът за наблюдение, е създаден да изпълнява функциите за насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания (КПХУ) в България.

Акцент в дейността на Съвета през 2020 г. е ситуацията с COVID-19 и предприетите мерки за справяне с епидемията и с нейните тежки последици върху хората с увреждания.

Омбудсманът отбелязва липсата на облекчения за хората с аутизъм, интелектуални затруднения и психични заболявания, задължението за носене на защитни маски от деца в неравностойно положение, проблемите в дистанционното обучение на деца със специални образователни потребности и забавянето на Информационната система за контрол на медицинската експертиза.

В доклада си Диана Ковачева препоръчва преобразуването на Агенцията за хората с увреждания в Държавна агенция за хората с увреждания да се извърши в предвидения в Закона за хора с увреждания срок след обсъждане и консултиране с организациите. Да бъдат предприети действия за продължаване на реформата на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността с активно включване на представители на хората с увреждания при широки обществени дискусии и публичност и в съответствие с утвърдени международни стандарти както и да бъдат взети мерки за осигуряване на адекватен ресурс за изпълнението на функциите на Съвета за наблюдение и Годишната програма.

По отношение липсата на яснота за конкретната процедура за предоставяне на медицинските изделия през 2021 г. омбудсманът препоръчва на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предоставят адекватна информация на заинтересованите граждани и техните представители за реда за получаване на медицинските изделия и помощните средства. Констатирано е, че с Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. преминаването на процедурата към Националната здравноосигурителна каса е отложено за 1 януари 2022 г.

Акцент е поставен върху липсата на яснота относно конкретната процедура за предоставяне на медицинските изделия през 2021 г., което създава реална опасност хората да бъдат недостатъчно информирани за новия механизъм и това да ги възпрепятства да упражнят правата си. Съществен проблем е, че не е била проведена подходяща информационна кампания, чрез която да бъде гарантирано, че хората с увреждания ще бъдат запознати с новата процедура и няма да бъдат засегнати неблагоприятно.

„Целевата група на медицинските изделия и помощните средства обхваща и гражданите с изключително тежки увреждания, в преобладаващата част – със затруднения при придвижването и самотно живеещи в малки населени места. За тези граждани е от особено значение да получават адекватна и навременна информация за реда за упражняване на правата си, още повече – когато е налице сериозна промяна в действалата до момента процедура“, пише в доклада.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xRd%


Всичко за коронавируса
Още новини
Ваксинационният център на
17.08.2022 17:16:42

Ваксинационният център на "Пирогов" вече работи 7 дни в седмицата

Ваксинационният център на "Пирогов" разширява обема си на работа и вече ще предоставя достъп до б ...

Над 5000 служители на ЦСМП преминаха обучение по ПУЛСС
17.08.2022 16:49:39

Над 5000 служители на ЦСМП преминаха обучение по ПУЛСС

От началото на обученията по линия на проект  „Подобряване на условията за лечение на ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...