!
Петък, 23 Февруари 2024
01
юни
 

Омбудсманът: Проблем е липсата на яснота за предоставянето на медицински изделия през 2021 г

Вторник, 01 Юни 2021 | 16:04:04


„COVID-19 засегна неблагоприятно хората с увреждания и допринесе за увеличаване на затрудненията, които те срещат в ежедневието си и в усилията да водят независим, достоен и активен живот. Положителните резултати, натрупани през предходните две г

„COVID-19 засегна неблагоприятно хората с увреждания и допринесе за увеличаване на затрудненията, които те срещат в ежедневието си и в усилията да водят независим, достоен и активен живот. Положителните резултати, натрупани през предходните две години по отношение на правата на хората с увреждания, са бързо загубени и проблемите на хората с увреждания отново са оставени на заден план.“

 Това пише във втория годишен доклад на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания, който омбудсманът Диана Ковачева е внесла в Народното събрание.

Припомняме, че Съветът за наблюдение, е създаден да изпълнява функциите за насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания (КПХУ) в България.

Акцент в дейността на Съвета през 2020 г. е ситуацията с COVID-19 и предприетите мерки за справяне с епидемията и с нейните тежки последици върху хората с увреждания.

Омбудсманът отбелязва липсата на облекчения за хората с аутизъм, интелектуални затруднения и психични заболявания, задължението за носене на защитни маски от деца в неравностойно положение, проблемите в дистанционното обучение на деца със специални образователни потребности и забавянето на Информационната система за контрол на медицинската експертиза.

В доклада си Диана Ковачева препоръчва преобразуването на Агенцията за хората с увреждания в Държавна агенция за хората с увреждания да се извърши в предвидения в Закона за хора с увреждания срок след обсъждане и консултиране с организациите. Да бъдат предприети действия за продължаване на реформата на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността с активно включване на представители на хората с увреждания при широки обществени дискусии и публичност и в съответствие с утвърдени международни стандарти както и да бъдат взети мерки за осигуряване на адекватен ресурс за изпълнението на функциите на Съвета за наблюдение и Годишната програма.

По отношение липсата на яснота за конкретната процедура за предоставяне на медицинските изделия през 2021 г. омбудсманът препоръчва на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предоставят адекватна информация на заинтересованите граждани и техните представители за реда за получаване на медицинските изделия и помощните средства. Констатирано е, че с Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. преминаването на процедурата към Националната здравноосигурителна каса е отложено за 1 януари 2022 г.

Акцент е поставен върху липсата на яснота относно конкретната процедура за предоставяне на медицинските изделия през 2021 г., което създава реална опасност хората да бъдат недостатъчно информирани за новия механизъм и това да ги възпрепятства да упражнят правата си. Съществен проблем е, че не е била проведена подходяща информационна кампания, чрез която да бъде гарантирано, че хората с увреждания ще бъдат запознати с новата процедура и няма да бъдат засегнати неблагоприятно.

„Целевата група на медицинските изделия и помощните средства обхваща и гражданите с изключително тежки увреждания, в преобладаващата част – със затруднения при придвижването и самотно живеещи в малки населени места. За тези граждани е от особено значение да получават адекватна и навременна информация за реда за упражняване на правата си, още повече – когато е налице сериозна промяна в действалата до момента процедура“, пише в доклада.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qT74


Всичко за коронавируса
Още новини
Парамедик изроди бебе в линейка
23.02.2024 13:10:13

Парамедик изроди бебе в линейка

Парамедикът Борислав Караниколов сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас, съобщиха от Съюза ...

Фармацевт: Продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове
23.02.2024 12:21:29

Фармацевт: Продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове

Извеждането на продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове и е една вредна и опасна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...