!
Понеделник, 17 Юни 2024
19
ян
 

Омикрон задълбочи недостига на медици: карантинират се заради болни близки

УМБАЛ "Каспела" пуска тестове, които различават Омикрон и Делта варианта

Сряда, 19 Януари 2022 | 16:46:35


PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта на коронавируса, ще предложи пловдивската Университетска болница „Каспела". Изследванията ще се правят от вторник. Цената ще бъде същата като на стандартните PCR тестове, а с новат

PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта на коронавируса, ще предложи пловдивската Университетска болница „Каспела". Изследванията ще се правят от вторник. Цената ще бъде същата като на стандартните PCR тестове, а с новата апаратура, с която разполага лечебното заведение, резултатът ще излиза в рамките на 3 часа. Според директора на болницата проф. д-р Илиан Дойков те ще бъдат изключително полезни, тъй като ще дадат яснота на медиците какво да очакват като евентуални усложнения.

„Делта вариантът е унищожителен. Той просто покоси цяла България и нанесе много щети и много смърт в държавата. За разлика от него Омикрон е много по-щадящ по отношение на прогнозите. Затова пациентите, при които се докаже новият вариант, могат да си отдъхнат“, заяви проф. Дойков.

Според неговите наблюдения в момента Делта и Омикрон вървят паралелно в Пловдивска област. Както в цялата страна, и в УМБАЛ „Каспела“ болните се увеличават с всеки изминал ден. Заетите интензивни легла се движат в интервала между 75% и 80%.

Надеждите на специалиста са Делта все повече да отстъпва, тъй като с изместването му от Омикрон интензивните легла ще се освободят.

„Пациентите с Омикрон са в пъти повече. Потвърждава се изводът, че той е с много сериозен контагиозен индекс, но протича доста по-благоприятно за самия пациент. Мястото на поражение на Омикрон са носът, носоглътката, фаринкса и до ларинкса. Тоест, той обхваща горните дихателни пътища и протича в рамките на една хрема, кашлица, главоболие, умора, много сериозна болка в гърлото и понякога загуба на глас. За разлика от Делта варианта, който галопираше надолу по бронхиалното дърво и се демонстрираше с пневмония. Пневмонията е тази, която се задълбочаваше и впоследствие преминаваше в много тежки картини и водеше до смърт“, разказа проф. д-р Илиан Дойков. И допълни, че Омикрон протича по-леко при ваксинираните.

Лечението и при двата варианта е симптоматично. 

Директорът на УМБАЛ „Каспела“ коментира също, че в повечето лечебни заведения има недостиг на лекари и медицински персонал. В момента това се усеща още по-силно, тъй като голяма част от тях са карантинирани заради свои болни близки. И на практика здрави медици не са на разположение в системата на здравеопазването.

Това е била и една от обсъдените теми по време на проведения вчера Областен оперативен щаб. Според проф. Дойков взетото решение за спиране на плановия прием от четвъртък е разумно. Това ще се отрази благоприятно, тъй като хората, които чакат планова операция, няма да влизат в лечебни заведения и там да бъдат потенциално заразени. А що се отнася до спешната дейност, тя не се ограничава и ще бъде извършвана. 

„Винаги съм бил оптимист и ми се иска да е истина, че с Омикрон ще приключи пандемията. Прегръщам го с две ръце и наистина очаквам това да е последната вълна. Естествено, ще има и други варианти на вируса, той няма да изчезне. Ние сме живели с него десетки и стотици години, но през 2020 г. се появи тази коварна форма SARS‑CoV‑2. Но отстъпи ли Делта вариантът, просто сме победили този ужас, в който живяхме две години“, допълва проф. д-р Илиан Дойков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w2Pd


Всичко за коронавируса
Още новини
Още месец без износ на инсулини
17.06.2024 09:51:49

Още месец без износ на инсулини

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини ...

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
17.06.2024 09:16:33

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областнит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...