Вторник, 31 Януари 2023
08
окт
 

Онколози искат промяна на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата

Вторник, 08 Октомври 2019 | 14:31:58 Маргарита Иванова


Специалисти-онколози, хирурзи и мамолози излязоха днес на пресконференция в БТА с предложение за промяна на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата. „Назря моментът клиничната пътека, по която работим рак на гърдата, да бъде промен

Специалисти-онколози, хирурзи и мамолози излязоха днес на пресконференция в БТА с предложение за промяна на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата.

„Назря моментът клиничната пътека, по която работим рак на гърдата, да бъде променена. Събрахме се колеги-мамолози и онколози и изготвихме нашите предложения. Вече невинаги се отсранява цялата гърда, може част от нея да бъде премахната. Желанието ни е да влязат в сила тези наши предложения в новия Рамков договор за следващата година“, каза  д-р Красимир Шопов, хирург в Клиниката по хирургия към УМБАЛ „Александровска“ и съосновател на Фондация „Експерти срещу рака“.

Решенията на експертите след проведената от тях кръгла маса са следните:

Разделяне на клиничната пътека №193 в две части. Първата част да бъде отделна клинична пътека за извършване на КОР биопсия и изследване на хормоналните рецептори на тумора, които имат значение за самото лечение. Лекарите искат цената на пътеката за биопсия да бъде 800 лв. Втората част на клиничната пътека да бъде само за хирургичното лечение, като специалистите искат цената й от 1300 лв., колкото струва в момента по НЗОК, да стане 2000 лв. Също така лекарите искат да се поема и единият или двата импланта за гърда, които са необходими да се поставят при отстраняване на част или на цялата гърда. Лекарите настояват също така да се финансира от НЗОК адекватно интраоперативното лъчелечение, защото то е бъдещето в терапията и спестява много допълнителни разходи.

„С нашето решение поставяме и изисквания към колегите за извършени минимум брой биопсии и операции. Нашата цел е да информираме пациентките къде могат да получат най-добро и квалифицирано лечение.

Тези предложения, с които излязохме, засягат още две клинични пътеки – реконструкция на гърда след отстраняване на злокачествен тумор и лечение при доброкачествени тумори на млечната жлеза. Искаме НЗОК да покрива 800 лв. за лечение на доброкачествени заболявания на гърда, 1890 лв. за реконструкция на гърда, вместо 200 лв., както е в момента. Както и 2700 лв. да бъдат добавени към цената на пътеката за интраоперативно лъчелечение. Също така при отстраняване на двете гърди цената на клиничната пътека да бъде двойна, а не да се заплаща, както при едностранна мастектомия. Заложили сме определени финансови параметри, които биха дали възможност на колегите и на лечебните заведения да работят спокойно“, обясни д-р Шопов.

Биопсията на гърда в момента се заплаща по 17 лв. в доболничната помощ. Хормоналните изследвания струват около 200 лв.

По данни на СЗО всяка година в света се диагностицират около 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 умират от болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на НЗОК за 2018 г. 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани с рак на гърдата.

Д-р Росица Кръстева, онколог и началник на Онкологичен център „УниХоспитал“ заяви: „Хирургичният метод отдавна не е единственият за лечение на рака. Затова днес говорим за молекулярна диагностика и индивидуално лечение. Ракът на гърдата е поне 6 подтипа, които протичат по различен начин в различните възрасти. Искаме да наложим нещо, което в света се е наложило от повече от 10 г. За да се оперира пациент от рак, преди това трябва да е направена биопсия и да сме издследвали вида и биологията на тумора. Това важи особено за рака на гърдата, но и при карцинома на белия дроб. Тогава да решим при този пациент кое е най-правилното лечение. При някои пациенти дори не се стига до операция след хормонално или таргетно лечение. Тази биопсия ни дава основание да дадем прогноза за пациента“.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PtAR


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Калоян Давидов оглавява Клиниката по урология в УМБАЛ „Софиямед“
31.01.2023 09:25:34

Проф. Калоян Давидов оглавява Клиниката по урология в УМБАЛ „Софиямед“

Изтъкнатият ендоуролог проф. Калоян Давидов се присъединява към екипа на УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед". ...

2,12% положителни проби, петима починали
31.01.2023 08:19:08

2,12% положителни проби, петима починали

91 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 4218 теста, което прави 2,12% ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...