!
Петък, 19 Април 2024
19
май
6
 

Онколози: Между 30% и 40% от българите с онкологично заболяване търсят помощ в чужбина

Да бъде въведен календар за онкологична превенция по подобие на имунизационния, предложи доц. Антон Тонев

Четвъртък, 19 Май 2022 | 19:44:48 Невена Попова
6

Онкологичната помощ у нас е структурирана анархично, българските онкологични пациенти са отблъснати и нямат доверие в нея, поради което средно 30% - 40% от тях напускат страната и търсят спасение в други страни – най-често Турция, Австрия, Герман

Онкологичната помощ у нас е структурирана анархично, българските онкологични пациенти са отблъснати и нямат доверие в нея, поради което средно 30% - 40% от тях напускат страната и търсят спасение в други страни – най-често Турция, Австрия, Германия. За това алармира днес по време на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазването онкологът доц. Димитър Калев от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна, който излезе с предложение натрупаният научен и логистичен опит от инициативата МОРЕ и формираният на тази основа клъстер да бъдат включени като път към реализацията на Националния антираков план.

Заседанието бе посветено на темата „Стратегически цели за развитието и усъвършенстването на онкологичните здравни грижи в Република България и необходимостта от въвеждане на комплексен подход за превенция, скрининг, диагностика, лечение, проследяване и качество на живот“, като целта на дискусията по думите на председателя на комисията доц. Антон Тонев е да се постави начало на серия от разговори между водещи онколози, представители на изпълнителната и законодателната власт, за да са намерят най-добрите решения и те да намерят място в Националния антираков план, който е готов в първичен вид.

У нас липсва комплексна онкологична грижа, няма скрининг, превенцията и профилактиката на рака практически са изоставени, стадирането на раковото заболяване идва прекалено късно и доброто лечение не може да компенсира забавянето, в здравната система няма отношение към болния човек, палиативните грижи са изцяло пренебрегнати. Около тези изводи се обединиха участниците в дискусията, повечето от които – водещи онколози с дългогодишен клиничен опит.

Според много от тях е изключително тревожен фактът, че Специализираната болница за активно лечение по онкология вече не изпълнява водещата си роля като национален противораков център, през последните години нивото на работата й е силно влошено, тя е натрупала много негативи и много загубено доверие от страна на пациентите. Лош сигнал е и прекратяването на дейността на Националния раков регистър, смятат онколозите.

Депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев поясни, че Националният раков регистър в познатия си вид не може да съществува повече, но увери, че до 2 месеца регистър ще има, той ще бъде на ново, съвременно ниво като част от функционалността на Националната здравна информационна система. В него ще бъдат включени 68 важни параметри, препоръчани от експерти в областта, стана ясно от думите на д-р Симидчиев. Той призова също така да се мисли за стандартизиране на лечението с утвърдени гайдлайни, тъй като терапевтичният подход се различава съществено в много случаи. Депутатът от ИТН д-р Ивайло Христов съобщи, че скринингът е категорично необходим и в скоро време той и колегите му ще внесат в МЗ проекти за 7 скринингови програми.

Да бъде въведен календар за онкологична превенция по подобие на имунизационния календар, предложи доц. Антон Тонев. Той аргументира идеята си с доказания факт, че през определен фиксиран интервал и на определена възраст провеждането на профилактични прегледи и изследвания е изключително полезно за откриването на някои видове рак и това спестява много средства на здравеопазната система.

Най-същественото е мерките, които ще се включат в Националния антираков план, да бъдат финансово обезпечени, подчерта депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Тази работна среща е първата, тя ще бъде последвана от още такива, за да бъдат намерени най-ефективните решения, обеща доц. Антон Тонев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cTrb

Един 20.05.2022 09:26:33

Няма програма за превенция, ранна диагностика, лечение и продължаваща грижа за онкологичните заболявания.... Пациентите се лутат.... Затова тези, които имат пари ходят в чужбина.... И ще стават все повече...

Гост 20.05.2022 09:21:11

Симидчиев се оказа един голям и празен дърдорко....... Специалист по всичко..

Гост 20.05.2022 10:22:52

И все повече задълбочава тези таланти. Бърбори и се пъчи

измислици 20.05.2022 09:16:32

Ако 30-40% от пациентите на тези "онколози" търсят помощ в чужбина, значи има нещо сбъркано в самите тях. Следващият път да поканят на мохабет в здравна комисия лекари, които си лекуват пациентите в България. Аман от пенсионери с мерак да са на софрата

гост 20.05.2022 06:28:49

И това ли са "най-видните" онколози - Калев и измамниците Куртеви? Е "нема" такава държава!

Гост 19.05.2022 23:43:36

Симидчиев започна да създава регистри за 2 месеца, което е един световен рекорд! Браво


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...