Четвъртък, 01 Октомври 2020
18
дек
 

Операция на живо по време на първия курс за поставяне на раменна става у нас

Сряда, 18 Декември 2019 | 09:58:37


Успешно приключи първият курс по ендопротезиране на раменна става в България. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в него участваха 80 лекари

Успешно приключи първият курс по ендопротезиране на раменна става в България. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в него участваха 80 лекари от цялата страна, съобщиха от учебното заведение.

В рамките на курса беше наблюдавана операция на живо, която се излъчваше директно от операционната зала в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив. Връзката беше двупосочна и онлайн участниците имаха възможност да задават въпроси към операторите, а също така видяха пациента преди и непосредствено след операцията.

 „В курса участие взеха и учени от други държави”, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева.

 Лекция на тема „Периоперативна антибиотична профилактика при ендопротезиране на раменната става” беше изнесена от ректора на МУ-Пловдив и ръководител на катедра „Микробиология и имунология” проф. д-р Мариана Мурджева.

Здравната каса вече реимбурсира частично смяната на раменна става. От 1 декември за тази дейност се заплаща по 1440 лева. Това съобщи Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив проф. д-р Владимир Ставрев. В рамките на курса той изнесе лекция на тема „Хемиартропластика при фрактури на проксималния хумерус”.

„Раменни стави се сменят от години в България. Но след като най-накрая Здравната каса и Правителството подпомагат тази дейност, в Управителния съвет на дружеството взехме решение да повдигнем нивото на колегите. За целта организираме първия за България курс по ендопротезиране на раменната става”, обясни още проф. Ставрев.

Тъй като процедурата е доста по-сложна от тази при смяна на тазобедрена и коленна става, като гост-лектори са поканени водещи специалисти в ендопротезирането на раменната става от страната и чужбина. Сред тях са проф. Асен Балтов, председател на Българското дружество по ортопедия и травматология и директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", проф. Аспарух Аспарухов, декан на Медицински университет – Плевен, проф. Владимир Ставрев. За форума от Франция пристигнаха  проф. Жан-Давид Вертел от университета в Лион и д-р Константин Николов. Форматът на събитието беше идентичен с този на форумите в Западна Европа.

Участниците в курса наблюдаваха операция на живо за поставяне на раменна става на пациент. Тя  се извърши от д-р Константин Николов, който от 20 години се занимава с раменно протезиране във Франция и проф. Владимир Ставрев.

Опериран беше 65-годишен пациент, който страда от артроза. Очакванията са след операцията той да има по-добър живот и по-добро обслужване с мобилно рамо. Постоперативният период на рехабилитация продължава между 3 и 4 месеца, понякога и по-дълго. В рамките на 8 месеца до една година се очаква пациентът на сто процента да възвърне движенията си.

„Хората не трябва да се притесняват. Имплантите, с които се работи във Франция и в Западна Европа, са същите, които се имплантират и в България. Няма нищо различно в качеството и производителите”, посочи д-р Николов.

„Радвам се, че съм тук и че този курс даде възможност на ортопедите в България да разполагат с още едно средство за лечение, което няма да бъде магическо, но ще даде още един метод за възвръщане качеството на живот на пациентите”, допълни той.

Проф. Асен Балтов пък бе категоричен, че е имало остра необходимост от провеждането на такъв курс.

 „Благодарение гостоприемството на Медицински университет – Пловдив успяхме максимално бързо да осъществим тази идея, буквално в рамките на един месец. Интересът, който беше проявен от 80 участници,  говори, че наистина има интерес от ортопедите-травматолози да видят новостите и да си сверят часовниците”, коментира председател на Българското дружество по ортопедия и травматология.

Той подчерта, че частичното реимбурсиране от Здравната каса на импланта ще даде повече възможности на специалистите. При пациенти със счупвания например те ще могат да преценят дали да правят фиксация, или да сменят частично или напълно раменната става.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bNrU


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината
01.10.2020 17:53:01 Надежда Ненова

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се сл ...

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...