Петък, 27 Януари 2023
18
дек
 

Операция на живо по време на първия курс за поставяне на раменна става у нас

Сряда, 18 Декември 2019 | 09:58:37


Успешно приключи първият курс по ендопротезиране на раменна става в България. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в него участваха 80 лекари

Успешно приключи първият курс по ендопротезиране на раменна става в България. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в него участваха 80 лекари от цялата страна, съобщиха от учебното заведение.

В рамките на курса беше наблюдавана операция на живо, която се излъчваше директно от операционната зала в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив. Връзката беше двупосочна и онлайн участниците имаха възможност да задават въпроси към операторите, а също така видяха пациента преди и непосредствено след операцията.

 „В курса участие взеха и учени от други държави”, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева.

 Лекция на тема „Периоперативна антибиотична профилактика при ендопротезиране на раменната става” беше изнесена от ректора на МУ-Пловдив и ръководител на катедра „Микробиология и имунология” проф. д-р Мариана Мурджева.

Здравната каса вече реимбурсира частично смяната на раменна става. От 1 декември за тази дейност се заплаща по 1440 лева. Това съобщи Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив проф. д-р Владимир Ставрев. В рамките на курса той изнесе лекция на тема „Хемиартропластика при фрактури на проксималния хумерус”.

„Раменни стави се сменят от години в България. Но след като най-накрая Здравната каса и Правителството подпомагат тази дейност, в Управителния съвет на дружеството взехме решение да повдигнем нивото на колегите. За целта организираме първия за България курс по ендопротезиране на раменната става”, обясни още проф. Ставрев.

Тъй като процедурата е доста по-сложна от тази при смяна на тазобедрена и коленна става, като гост-лектори са поканени водещи специалисти в ендопротезирането на раменната става от страната и чужбина. Сред тях са проф. Асен Балтов, председател на Българското дружество по ортопедия и травматология и директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", проф. Аспарух Аспарухов, декан на Медицински университет – Плевен, проф. Владимир Ставрев. За форума от Франция пристигнаха  проф. Жан-Давид Вертел от университета в Лион и д-р Константин Николов. Форматът на събитието беше идентичен с този на форумите в Западна Европа.

Участниците в курса наблюдаваха операция на живо за поставяне на раменна става на пациент. Тя  се извърши от д-р Константин Николов, който от 20 години се занимава с раменно протезиране във Франция и проф. Владимир Ставрев.

Опериран беше 65-годишен пациент, който страда от артроза. Очакванията са след операцията той да има по-добър живот и по-добро обслужване с мобилно рамо. Постоперативният период на рехабилитация продължава между 3 и 4 месеца, понякога и по-дълго. В рамките на 8 месеца до една година се очаква пациентът на сто процента да възвърне движенията си.

„Хората не трябва да се притесняват. Имплантите, с които се работи във Франция и в Западна Европа, са същите, които се имплантират и в България. Няма нищо различно в качеството и производителите”, посочи д-р Николов.

„Радвам се, че съм тук и че този курс даде възможност на ортопедите в България да разполагат с още едно средство за лечение, което няма да бъде магическо, но ще даде още един метод за възвръщане качеството на живот на пациентите”, допълни той.

Проф. Асен Балтов пък бе категоричен, че е имало остра необходимост от провеждането на такъв курс.

 „Благодарение гостоприемството на Медицински университет – Пловдив успяхме максимално бързо да осъществим тази идея, буквално в рамките на един месец. Интересът, който беше проявен от 80 участници,  говори, че наистина има интерес от ортопедите-травматолози да видят новостите и да си сверят часовниците”, коментира председател на Българското дружество по ортопедия и травматология.

Той подчерта, че частичното реимбурсиране от Здравната каса на импланта ще даде повече възможности на специалистите. При пациенти със счупвания например те ще могат да преценят дали да правят фиксация, или да сменят частично или напълно раменната става.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uRdb


Всичко за коронавируса
Още новини
Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри
27.01.2023 11:59:08 Невена Попова

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - ...

Здравната комисия прие на второ четене заплатите на медиците да са в НРД
27.01.2023 11:10:33 Надежда Ненова

Здравната комисия прие на второ четене заплатите на медиците да са в НРД

Парламентарната здравна комисия спешно прие на вчерашното си заседание Закона за допълнение на За ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...