!
Петък, 21 Юни 2024
18
дек
 

Операция на живо по време на първия курс за поставяне на раменна става у нас

Сряда, 18 Декември 2019 | 09:58:37


Успешно приключи първият курс по ендопротезиране на раменна става в България. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в него участваха 80 лекари

Успешно приключи първият курс по ендопротезиране на раменна става в България. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в него участваха 80 лекари от цялата страна, съобщиха от учебното заведение.

В рамките на курса беше наблюдавана операция на живо, която се излъчваше директно от операционната зала в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив. Връзката беше двупосочна и онлайн участниците имаха възможност да задават въпроси към операторите, а също така видяха пациента преди и непосредствено след операцията.

 „В курса участие взеха и учени от други държави”, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева.

 Лекция на тема „Периоперативна антибиотична профилактика при ендопротезиране на раменната става” беше изнесена от ректора на МУ-Пловдив и ръководител на катедра „Микробиология и имунология” проф. д-р Мариана Мурджева.

Здравната каса вече реимбурсира частично смяната на раменна става. От 1 декември за тази дейност се заплаща по 1440 лева. Това съобщи Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив проф. д-р Владимир Ставрев. В рамките на курса той изнесе лекция на тема „Хемиартропластика при фрактури на проксималния хумерус”.

„Раменни стави се сменят от години в България. Но след като най-накрая Здравната каса и Правителството подпомагат тази дейност, в Управителния съвет на дружеството взехме решение да повдигнем нивото на колегите. За целта организираме първия за България курс по ендопротезиране на раменната става”, обясни още проф. Ставрев.

Тъй като процедурата е доста по-сложна от тази при смяна на тазобедрена и коленна става, като гост-лектори са поканени водещи специалисти в ендопротезирането на раменната става от страната и чужбина. Сред тях са проф. Асен Балтов, председател на Българското дружество по ортопедия и травматология и директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", проф. Аспарух Аспарухов, декан на Медицински университет – Плевен, проф. Владимир Ставрев. За форума от Франция пристигнаха  проф. Жан-Давид Вертел от университета в Лион и д-р Константин Николов. Форматът на събитието беше идентичен с този на форумите в Западна Европа.

Участниците в курса наблюдаваха операция на живо за поставяне на раменна става на пациент. Тя  се извърши от д-р Константин Николов, който от 20 години се занимава с раменно протезиране във Франция и проф. Владимир Ставрев.

Опериран беше 65-годишен пациент, който страда от артроза. Очакванията са след операцията той да има по-добър живот и по-добро обслужване с мобилно рамо. Постоперативният период на рехабилитация продължава между 3 и 4 месеца, понякога и по-дълго. В рамките на 8 месеца до една година се очаква пациентът на сто процента да възвърне движенията си.

„Хората не трябва да се притесняват. Имплантите, с които се работи във Франция и в Западна Европа, са същите, които се имплантират и в България. Няма нищо различно в качеството и производителите”, посочи д-р Николов.

„Радвам се, че съм тук и че този курс даде възможност на ортопедите в България да разполагат с още едно средство за лечение, което няма да бъде магическо, но ще даде още един метод за възвръщане качеството на живот на пациентите”, допълни той.

Проф. Асен Балтов пък бе категоричен, че е имало остра необходимост от провеждането на такъв курс.

 „Благодарение гостоприемството на Медицински университет – Пловдив успяхме максимално бързо да осъществим тази идея, буквално в рамките на един месец. Интересът, който беше проявен от 80 участници,  говори, че наистина има интерес от ортопедите-травматолози да видят новостите и да си сверят часовниците”, коментира председател на Българското дружество по ортопедия и травматология.

Той подчерта, че частичното реимбурсиране от Здравната каса на импланта ще даде повече възможности на специалистите. При пациенти със счупвания например те ще могат да преценят дали да правят фиксация, или да сменят частично или напълно раменната става.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7uzM


Всичко за коронавируса
Още новини
Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков
21.06.2024 14:59:51

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков

След тежко боледуване на 59-годишна възраст почина д-р Димитър Казаков, акушер-гинеколог от Дупни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...