Сряда, 29 Май 2024
29
март
 

Оперирани с робот се възстановяват до дни в Пловдив

Понеделник, 29 Март 2021 | 10:39:03


Всички урологични операции в пловдивската Университетска болница „Каспела“ вече могат да се извършват с роботизираната системата Да Винчи Х, съобщиха от лечебното заведение. Това предоставя на пациентите възможно най-малко травматично, най-

Всички урологични операции в пловдивската Университетска болница „Каспела“ вече могат да се извършват с роботизираната системата Да Винчи Х, съобщиха от лечебното заведение. Това предоставя на пациентите възможно най-малко травматично, най-прецизно и безопасно хирургично лечение. Технологията позволява максимално щадящи за околните тъкани интервенции. Този вид хирургия е предпочитан метод при лечение на тумори на бъбрека, пикочния мехур и тестисите, вродените аномалии на горните пикочни пътища, карциноми на простата или доброкачествена хиперплазия. Използва се и за премахване на лимфни възли по цялото тяло.

При роботизираната хирургия, след отстраняване на простата, пациентът има значително по-голям шанс да запази потентността си, възможността да прави секс и да има пълноценен начин на живот, както преди операцията, така и след нея.

„Тази система е най-високото ниво, което науката е постигнала досега", посочва  д-р Иван Вълканов от Клиниката по урология на УМБАЛ „Каспела“, който има над 35 години стаж в оперативните интервенции. Той и колегите му са преминали интензивен курс в обучителен център в Барселона и от началото на 2021 година извършват високотехнологичните роботизирани операции.

Според д-р Вълканов предимствата на Да Винчи Х са много както за пациента, така и за екипа.

„Извършвам операцията много по-лесно, много по-прецизно, използвайки софтуерния продукт на роботизираната система. Това ми позволява да имам изключителна мобилност на инструментите в оперативното поле. Когато искам да премахна нещо в тялото на пациента, мога да го обиколя от всички краища без никаква трудност, тъй като инструментите и ръцете на робота имат 7 степени на подвижност. Освен това камерата, която управлявам, е фиксирана, без да мърда. Докато при конвенционалната лапароскопска хирургия имам асистент – колега, на когото в даден момент ръката му се уморява и може да трепне, тук това нещо не съществува", обяснява урологът.

Добрият образ плюс мобилността на инструментариума води до много прецизна оперативна интервенция с по-малка травма върху околните тъкани. Съответно и болката за пациента е по-малка, а възстановяването – доста по-бързо. След броени дни той може да се върне към нормалния си живот, напълно възстановен.

„Естествено, като всяко модерно нещо, то е скъпо удоволствие. И за нашата болница е скъпо, но въпреки това ние сме щастливи и горди, че сме едни от притежателите на тази система в България. Защото това ни дава възможност да предоставим най-високо качество на урологично обслужване в Южна България", казва д-р Иван Вълканов.

От тази година обаче Национална здравноосигурителна каса подписа договор, според който ще финансира определен брой пациенти със злокачествени новообразувания. Те ще бъдат оперирани със системата Да Винчи по клинична пътека, което ще позволи да се възползват от този тип хирургия на изключително ниска цена, без да заплащат инструментариума.    

Д-р Станислав Вълканов, първи асистент в екипа, който работи с Да Винчи, също е на мнение, че роботизираната хирургия е бъдещето на урологията.

„В една дълга операция операторът е подложен на изключително напрежение. Роботът ни дава шанс да имаме много по-добра ергономия, която ни позволява да сме по-отпуснати по време на работа, да не натоварваме опорно-двигателния апарат и след една 3-4-часова операция да излезем доста по-свежи, отколкото при всяка друга техника, която използваме. За самия пациент е изключително полезно, тъй като предимството най-вече е в прецизността на робота", обяснява д-р Станислав Вълканов.

Още на 24-ия час след операцията пациентът е станал, движи се и се захранва. „Абсолютно нормално възстановяване, което трае много по-кратко, отколкото при другите интервенции", допълва урологът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ymxA


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...