Понеделник, 16 Май 2022
30
март
 

Организациите на и за хората с увреждания напомниха на политиците за проблемите си

Te излязоха със серия предложения за мерки, които представиха на бъдещите кандидати за управници

Вторник, 30 Март 2021 | 17:06:01


Национално представителните организации на и за хората с увреждания обявиха своите очаквания към партиите и техните кандидати, участници в предстоящите парламентарни избори. „Ние, 21 национално представителни организации на и за хора с ув

Национално представителните организации на и за хората с увреждания обявиха своите очаквания към партиите и техните кандидати, участници в предстоящите парламентарни избори.

„Ние, 21 национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния съвет за хората с увреждания (НСХУ) към МС, представляващи повече от 180 000 граждани със специфични възможности с тревога констатирахме, че в хода на предизборната кампания темата за живота и проблемите на хората с увреждания отсъства“, заявяват те.

Според тях тази тема се забравя, а тя включва широк кръг от проблеми, съпътстващи нелекия живот на над един милион граждани на България. На първо място те настояват всяка партия и всеки кандидат да декларира своята съпричастност и визия за бъдещето за хората с увреждания.

В позицията си те посочват, че най-често засегнатите хора от SARS-CoV-2 са именно хората с увреждане. Сред тези хора има и самотно живеещи или с един придружител, който не може да изпълнява своите задължения и да помага на човека с увреждане, ако и той самия се зарази.  Според тях отсъства и организирана и достъпна последваща профилактика след преболедуване на вируса. Хората с увреждане заплащат всички свои изследвания въпреки ограничените си средства, отсъства и система за предоставяне на медикаменти извън списъка на НЗОК. Те настояват за премахване на ДДС върху лекарствата и медицинските изделия

Тяхно искане и осигуряване на достоен живот за семействата, грижещи се за  деца или лица с увреждане, включително възможност за пенсиониране на родителите/осиновители и други лица, полагали грижи за тях всеотдайно. Друго искане е създаване на нормативни условия и практическо приложение на нови съвременни, на реална подкрепа за личностно развитие и социално включване чрез приобщаващо образование и приобщаваща заетост в интегрирана обичайна среда. Те искат адекватно развитие на социалната подкрепа за лицата и семействата, както и социални услуги за ефективна закрила и осигуряване на достоен живот и равнопоставеност.

Тяхно искане е и въвеждане на нови форми за профилактика и ранна детска интервенция

В списъка с мерките, които те поставят на вниманието на политиците, е и незабавна и радикална промяна на системата на ТЕЛК и въвеждане на подкрепящ, а не дискриминиращ хората ред. Те искат и осъвременяване на медицинските изделия за хората с увреждане.

В заключение настояват за отговорен подход в партньорство с политиците.

Нашите очаквания към всяка партия и кандидати са, че от планове, стратегии и декларации ще се премине към реално изпълнение и ще продължи диалога с организациите, представляващи хората с увреждане, допълват те.

Позицията е подкрепена от Асоциацията на родители на деца с епилепсия, Съюза на слепите в България, Националната асоциация на  сляпо-глухите в България, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, Националното сдружение на работодателите на хората с увреждания и редица други.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cLda


Всичко за коронавируса
Още новини
Защитници на идеята
16.05.2022 14:55:48

Защитници на идеята "един пакет за всички бременни жени" с остри критики към "Заедно с теб"

„Пациентски организации „Заедно с теб“, чии интереси защитавате? Ясно е, че не ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...