Неделя, 26 Януари 2020
19
ян
9
 

Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони

Петък, 19 Януари 2018 | 17:55:00
9

Финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони. Това бе договорено на среща между заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева и УС на Националното сдружение на общинските болници, съобщиха от НСОРБ. Сред най-п

Финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони. Това бе договорено на среща между заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева и УС на Националното сдружение на общинските болници, съобщиха от НСОРБ. Сред най-проблемните теми за общините е състоянието на общинските болници и предизвикателствата пред тях за 2018 г.

Заместник-министър Жени Начева изслуша членовете на управителния съвет, които споделиха най-сериозните въпроси, отнасящи се до изискванията в медицинските стандарти, заплащането на надлимитните дейности, остойностяването на клиничните пътеки, заплащането на труда на здравните специалисти, осигуряване на средства от държавата за лечението на на лицата, които не са здравноосигурени. Тя заяви, че в момента основният проблем за Министерството е, че няма действаща нормативна уредба. Очакванията са до края на януари да бъде изготвена Националната здравна карта, както и проекти на останалите нармативни документи, за да може до края на месец февруари да бъде подписан НРД.

Начева подчерта, че е направен анализ на стандартите, които се оказват че са с различната структура. Това създава проблеми, за да бъде ефективна и качествена системата на здравеопазването. Начева увери, че екипът на министерството е в готовност да обсъди всички идеи на общините за оптимизиране на разходите за болнично, домашно и лекарствено лечение.

В заключение тя подчерта, че целта на Министерството е в най-близко време да се нормализират финансовите плащания към общинските болници и те да могат да прогнозират обективно своите разходи. До края на месец януари ще бъде утвърдена методиката за субсидиране на лечените заведения и това ще обезпечи медицинската дейност на общинските болници в началото на годината, допълват от тяхното сдружение. 

В дискусията бяха обсъдени и други мерки за подобряване състоянието на общинското здравеопазване. Д-р Дарин Димитров, председател на Комисията по здравеопазване на НСОРБ и кмет на община Търговище, представи въпросите, които са били разглеждани на първото за годината заседание на Комисията. Първият от тях е свързан с нормативната уредба за дейността на детските ясли, детското и училищно здравеопазване. Членовете на сдружението представиха пред заместник-министъра на здравеопазването мерки и предложения за спешно осъвременяване и актуализация, които са свързани с реда за отчитане на броя на децата в детските ясли, актуализиране на финансовите стандарти за издръжката им в яслите, изготвяне на програма за обучение и квалификация на специалистите по здравни грижи в училищата и др.

Заместник-министър Начева увери кметовете, че МЗ работи за подобряване на комуникацията с МТСП, за да може още в първия етап на бюджетната прогноза да се търси подобряване на стандартите в училищното и детското здравеопазване. Тя се ангажира предложенията на НСОРБ да бъдат обсъдени и да се разгледат комплексно с МОН и МТСП.

Бъдещето на спешните центрове в общините и актуалното състояние на проекта за модернизация на системата за спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. и последващо участие на общините в процеса на изпълнение бе също сред основните теми на срещата. По думите на Начева това е труден проект, който трябва да бъде обвързан с качествено нов стандарт в спешната помощ. Тя се обърна към кметовете да съдействат според компетенциите си при изграждането на Центровете за Спешна помощ на територията на общините. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NwuS

Гост 21.01.2018 18:10:29

Това дето го пишеш не е реформа ,а раздаване на нашите пари ,дето се вика на калпак.Пък и не съм съгласен разни излишни и неспособни да работят болници да им се дават пари само и само пенсионерите в тях да се правят на доктори.Общинските болницифри до една трябва да се закрият и да останат ДКЦ със Спешни центрове които при нужда да извозват пациентите до областната болница.Пък и половината от областните болници също трябва да се ликвидират.

Гост 21.01.2018 11:38:49

Държавата да поеме капиталовите разходи оборудването на болниците основните заплати и всичко останало като добър стопанин. Това е реформа иначе е дрън дрън ярина. Много добре го знаят. Иначе е в черно щото ще погребва здравеопазването

Гост 19.01.2018 21:53:42

Януари месец може да е техническа грешка на касата при написването на новината. Но спокойно те ще напишат уточнение, а Кронев и Огнянов ще изтрият следите.

Гост 20.01.2018 09:37:09

Е, друго си е като Ненчовска бришеше с Кръстева

Компетентен 19.01.2018 21:21:05

нещо като извънсъдебно споразумение :)

Гост 19.01.2018 21:14:24

Тази прилича на собственичка на погребална фирма и това не е далече от истината. Очаквам и Киро Тефтера да почне да се облича в черно...

Гост 21.01.2018 18:15:15

Виж питай за телефона й .Та да го имат роднините ти ,да я наемат да организира погребението ти .Другия месец ,към 2 февруари ,след здраво праскане отзад ще те рапорт фатално е ще умреш .Така че действай осигури си прилично погребение.

Гост 19.01.2018 21:10:15

Януари е един месец от годината. А останалите да хлопваме кепенците ли?

Патриот-майтапчия 19.01.2018 19:28:13

Че то края на януари е в края на другата седмица, другарко Начева!? А после?


Още новини
Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие
26.01.2020 09:27:43 Надежда Ненова

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното ...

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...