!
Понеделник, 11 Декември 2023
06
март
 

Осмомартенска кръводарителска акция в „Пирогов“

Понеделник, 06 Март 2023 | 15:15:45


Осмомартенска акция по кръводаряване се организира в спешната болница на България „Пирогов“ и НЦТХ. „ПоДари шанс за живот чрез кръвта си“, призовават организаторите. Този осмомартенски подарък ще бъде високо оценен от УМБАЛСМ &b

Осмомартенска акция по кръводаряване се организира в спешната болница на България „Пирогов“ и НЦТХ. „ПоДари шанс за живот чрез кръвта си“, призовават организаторите. Този осмомартенски подарък ще бъде високо оценен от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и пациентите, които се нуждаят от нея, уверяват от лечебното заведение.

Първата за 2023 г. кампания за даряване на кръв ще се проведе на 7 и 8 март, вторник и сряда, от 8.30 до 13 часа, в рапортна зала „Емил Таков“, ет. 2 (над спешното отделение) в „Пирогов“.

Университетската спешна болница, която денонощно приема за лечение пациенти с най-тежки заболявания, стартира двудневната акция сред своите служители, за да подпомогне сериозната нужда от кръв за пациентите си.

В кръводаряването могат да се включат и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора с големи сърца, желаещи  да подарят шанс за живот. „Изключително признателни ще сме на всички дарители и особено на онези, които са от група А-“, казват от лечебното заведение.

За последната година болница „Пирогов“ е използвала близо 1700 литра кръв и 761 литра плазма, съобщава началника на Отделението по трансфузионна хематология в „Пирогов“ д-р Евгения Шурлиева. Тя припомня. че в световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм.

От болницата припомнят и някои факти, свързани с кръводаряването:

 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота.

 Количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа. Качествено – за три–четири седмици.60 дни е минималният срок между две кръводарявания.

 Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.

 Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

 Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни кръвни заболявания.

 Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

 Кръводаряването няма никакви рискове за здравето. Преди кръводаряване се попълва въпросник за здравословното състояние, следва преглед от лекар и изследване на хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря кръводаряването представлява опасност за здравето на дарителя. Едва след това се пристъпва към самата манипулация. Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

Всеки, който желае да се включи в Кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта.

Препоръчително е кръводарителите да са приели храна, вода и пили кафе.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WxKk


Всичко за коронавируса
Още новини
Финансовата комисия прие бюджета на НЗОК, оставиха споровете за зала
11.12.2023 15:03:27 Надежда Ненова

Финансовата комисия прие бюджета на НЗОК, оставиха споровете за зала

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на извънредно заседаниe бюджета на НЗОК за 2024 ...

Доц. Петкова: Около 40% от лекарите, работещи в белодробни звена, са над 60-годишни
11.12.2023 14:23:10

Доц. Петкова: Около 40% от лекарите, работещи в белодробни звена, са над 60-годишни

Относителният дял на лекарите, които работят в пневмо-фтизиатричните звена, на възраст над 60 год ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...