Четвъртък, 26 Май 2022
16
окт
7
 

Общината:

Основната причина за краха на болницата в Поморие са лимитите

Понеделник, 16 Октомври 2017 | 15:52:59
7

„Основната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица. Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравноосигурените, а

„Основната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица. Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравноосигурените, а и от здравно неосигурените лица, които общинските болници са длъжни да приемат, за разлика от частните.“ Това се казва в прессъобщението на община Поморие по повод закриването на болницата в града.

„С този надлимитен разход, по задължение и по презумпция, са натоварени общинските болници. Остарели клинични пътеки, неправилно разчетени стандарти, неравнопоставеността на общинските и частните заведения, са само части от големия общ проблем  - общинското и държавно здравеопазване“, допълват от общината.

Община Поморие е финансирала МБАЛ Поморие с близо 300 хил. лв. само през 2017 г. Поддържа сградния фонд и закупува нова апаратура, но лекарите напускат заради неизплатени заплати. Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ Поморие. Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна!

Днес МБАЛ Поморие затваря със задължения от 670 хил. лв., в това число са 80 хил. лв. неизплатени от НЗОК надлимитни средства. От общата сума 370 хил. лв. са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 хил. лв. за заплати на персонала.

„МБАЛ Поморие не е фалирала. МБАЛ Поморие затваря защото няма персонал. Служителите напуснаха защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата в Поморие”, коментира кметът Иван Алексиев.

По-рано днес директорът на МБАЛ Поморие д-р Женя Караилиева потвърди проблема. „Това е един естествен процес за едно търговско дружество, в което приходите са по-малко от разходите. Това дружество е принудено да прекрати основната си дейност. Моделът на работа е такъв, че колкото повече работи една болница, толкова повече разходи генерира“, коментира тя пред БНР.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E5rS

Гост 16.10.2017 22:24:49

Поморийци да не вият сега, а на изборите да изринат настоящия герберо-депесарски коптор в общината.

Гост 16.10.2017 20:41:52

Директорката и категорична, че причината е по-ниските приходи от разходите. Мамка им на данакоплатците и държавата, че не дават приходи по-големи от разходите! А май и родата на кмета е на хранилка в болницата?

Хубава новина! 16.10.2017 19:01:18

Сега всичките пациенти да се юрнат към частните болници на властта Дева Мария и СБР-Несебър. Честито на печелившите!

Гост 16.10.2017 18:47:11

Това е по -скоро хубава отколкото лоша новина - медиите без да разберат ще станат позитивни .

БЛС-Въоръжено Крило 16.10.2017 16:33:55

'закупува нова апаратура, но лекарите напускат заради неизплатени заплати.' Каква класика в корупцията: за апаратура има комисионни , а за запалти естествено няма кой да ти брои комисионни. Така и простото население си мисли ,че с апаратура се прави здравеопазване ,а не като задържаш човешкия фактор наличен. Да не ми говорят за частните болници: НАЙ-ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ Е В ОБЩИНСКИТЕ И ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ с назначено някое говедо по политически причини 'от нашите' Там се купува 'апаратура' (с която няма кой да работи), там се купуват консумативи на склад много повече от това , което е нужно и залежават, там ремонти се правят от бажданака и оная фирма на нашата партия, там се назначават братовчедки в счетоводството, складда и т.н ,там автопарка е на родата и т.н и т.н При частните болници това не става.

Гост 16.10.2017 18:43:36

Това е класика ! - сега и едно саниране да и дръпнат АА хаха аха ............

Гост 16.10.2017 16:18:57

Интересно колко частни болници има в Поморие и с какво докараха болницата до фалит при идеалното и управление? Закона повелява да не се лекуват здравнонеусигурени, освен ако не цакат под масата. Доколкото разбирам има и печатна грешка, излиза, че общината е финансирала с 300 хиляди лева частните болници, щом има неравнопоставеност.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нараства броят на инсултите при младите мъже през първото тримесечие
26.05.2022 13:54:38

Нараства броят на инсултите при младите мъже през първото тримесечие

Нараства броят на случаите на инсулт при младите мъже през първото тримесечие на 2022 г.  &n ...

В Казанлък откриват първия Център за медицински телемониторинг
26.05.2022 13:06:12

В Казанлък откриват първия Център за медицински телемониторинг

В Казанлък отваря врати първият в България Център за медицински телемониторинг. Събитието се орга ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...