Понеделник, 12 Април 2021
13
септ
7
 

Проф. Камен Плочев:

Основният преразход в касата е от лекарства в онкологията и хематологията

Сряда, 13 Септември 2017 | 13:25:37
7

НЗОК е конструирана по начин, по който тромаво, трудно и бюрократично да изпълнява това, за което е създадена – да дава по максимално лесен и достъпен начин здраве на хората. Това заяви пред bTV като първо впечатление новият управител на фонда пр

НЗОК е конструирана по начин, по който тромаво, трудно и бюрократично да изпълнява това, за което е създадена – да дава по максимално лесен и достъпен начин здраве на хората. Това заяви пред bTV като първо впечатление новият управител на фонда проф. Камен Плочев.

Първото, което проф. Плочев коментира, бе преразходът на средства и очаквания дефицит в бюджета на касата. По думите му, преразходът е естествен, тъй като постоянно навлизат нови методи за лечение, които НЗОК се старае да приложи. Недостигът обаче според него е контролируем. От думите му стана ясно, че той очаква повече приходи от около 200-220 млн. лв. както от преизпълнение на приходите от здравни вноски по линия на НАП, така и от различни договори. „Просто има сключени договори, които в момента не са доизплатени, не са получени тези пари и тези пари ние ще ги получим, имаме пълна гаранция. Освен това не забравяйте сега това, че все пак сме септември месец, до декември има още време и ние мисля, че ще попълним тази дупка, дори амбицията ми е да завършим, дето се казва, на баланс“, коментира управителят на НЗОК.

И той, както и предшественикът му д-р Глинка Комитов, обаче посочи, че основният преразход в касата е за лекарства. „От лекарствата е и трябва да го кажем точно и ясно, една изключително не добре координирана и подредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията. Там има много да се работи, причината е контрол“, категоричен бе проф. Плочев. Във връзка с това той заяви, че ще се работи за това контролът да бъде реален, а системата – прозрачна и назова един от основните методи за това – съществуващият от 2009 г. код за достъп до личното медицинско досие на всеки здравноосигурен.

Управителят на НЗОК посочи предимствата на УКД като средство за контрол с думите: „Важното нещо, което фактически ние трябва да дискутираме, това е, че ако някой бръкне без тебе в здравното досие и ти пише някаква манипулация, тоест източва касата, телефонът ти звъни и ти казват – внимание, някой в момента те лекува. И ти веднага можеш да провериш кой те лекува.“ Той добави, че ако системата се надстрои с допълнително заплащане чрез застрахователни дружества, това също ще е ниво на контрол. „Застрахователните дружества, които застраховат човек искат да знаят от какво е болен. Ако човек е малко болен, внася малко вноски, нали така, ако е много болен ще внася много вноски. И ако някой си е позволил да надпише в системата повече болести, човекът ще бъде ощетен и той веднага ще алармира и ние ще коригираме тази система“, коментира проф. Плочев и допълни: „Това ми е на мен стратегията, която защитих пред парламента и аз имам амбицията да го направя и това ще работя. Аз няма да се откажа това да го работя, защото за това са ме избрали.“

Срокът за влизане в сила е-досието и е-направлението според него е краят на 2018 г., като е-рецептата по думите му може малко да се забави.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
38tV

BT 18.09.2017 13:58:52

Електронната рецепта бе подготвена и готова за внедряване още 2013г. През есента на същата година един друг управител на НЗОК я спря!!!!!!!!!!!!Уволни целият екип , който разработи и подготви е- рецепта!!!!!!!!!!!!! Защо ли? Професор Плочев не се оставяйте да ви манипулират . Ако не сте в течение на тази информация,а то е нормално по онова време въобще не сте се занимавали с тази материя-ПИТАЙТЕ!

doctor 14.09.2017 15:15:15

Този човек не познава из основи това, с което се е захванал! Дори бърка понятия! Да не говорим каква каша в главата му е нормативната база!

#КОЙ 13.09.2017 20:11:06

Кой ще бърка в досието?! Нали УКД е личен и само пациента може да гледа вътре?!

#КОЙ 13.09.2017 19:55:28

Кой ще бърка в досието?! Нали УКД е личен и само пациента може да гледа вътре?!

Доктор1 13.09.2017 17:28:47

Докато не говорите за медицина, а за бюджет, същият никога няма да ви стига...все ще сте в преразход...но стари мозъци "увират" ли?

доктор 13.09.2017 16:27:38

Всички надсъбрани средства за здравни плащания 200-220 млн за лекарства а болниците да тънат в дългове!

лекар 13.09.2017 16:21:12

нищо няма да направи и този директор. фармамафията ще пречупи и него. лекарите и сестрите ще продължават да напускат България и тогава целия бюджет на НЗОК ще е за лекарства. да живей Ананиев


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Здравният министър: Решаваме до седмица дали да прилагаме AstraZeneca на лица под 60 години
12.04.2021 16:19:07 Полина Тодорова

Здравният министър: Решаваме до седмица дали да прилагаме AstraZeneca на лица под 60 години

Португалското председателство на ЕС е изпратило становище до България, според което общоевропейск ...

Избраха представител на държавата в борда на МБАЛ-Хасково
12.04.2021 15:28:23

Избраха представител на държавата в борда на МБАЛ-Хасково

Милена Лазова е избрана за представител на държавата в Съвета на директорите на МБАЛ-Хасково. Тов ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...