Понеделник, 23 Септември 2019
19
окт
2
 

Оставка на правителството за погром и безвремие в здравеопазването поиска опозицията

Петък, 19 Октомври 2018 | 14:26:49 Ирина Пекарева
2

„Днес БСП за България искаме оставка на правителството за погрома на здравеопазването в България. Вотът е за последните 2 години, но Борисов управлява България 10.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на дебата по вота

„Днес БСП за България искаме оставка на правителството за погрома на здравеопазването в България. Вотът е за последните 2 години, но Борисов управлява България 10.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на дебата по вота на недоверие за здравеопазване, проведен днес.

Мотивите на БСП

Нинова припомни, че от 2009 г. насам в правителствата на Борисов са сменени деветима здравни министри и осем управители на НЗОК. „Парите за здравеопазване се увеличават непрекъснато и днес достигат 9 млрд., но 4 от тях плащат българските граждани. В резултат на това управление здравеопазването вече не е и достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Една родилка трябва да пътува 80 км от Свищов до Търново в резултат на закриването на отделението там. Общинските болници фалират, пред затваряне са болниците във Видин, Ловеч, Чирпан, Стара Загора и други, но до тях в дворовете им изникват печеливши частни структури, които изсмукват средства от Касата. За 10 години докарахте дотам, че „достъпно“ и „безплатно“ заменихте с „връзки“ и „пари“, ако нямаш едно от двете или и двете, си обречен“, заяви тя.

Корнелия Нинова заяви още, че 45% от парите за здраве отивали за лекарства, докато в Европа този процент бил 25.

„Лекува се по клинични пътеки без ясен механизъм как се остойностяват те. Действате на принципа което лоби надделее, то печели по-скъпи пътеки. Пациенти влизат по 4-5 пъти в болница, хоспитализациите са се увеличили два пъти за този период – 3 млн. броя, а сме намалели с 1 млн. Разбира се, за това не са виновни лекарите, а системата, която ги принуждава да правят това“, заяви още тя.

Нинова обвини управляващите за това, че лекарите и медсестрите напускат страната и за проблемите в спешната помощ и припомни взетите от първия кабинет „Борисов“ 1,5 млрд. лв. от резерва на Здравната каса. Тя посочи още, че „правителството на Бойко Борисов не плаща в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни служители, което е задължено да прави по закон“.

„Заради всички тези проблеми инициирахме дебат за реформа в Народното събрание и задължихме министъра да представи нова концепция за здравно осигуряване и за секторни реформи, каквито не ни бяха представени. Вие представихте проект, в който няма секторни реформи, а единствено механизъм за увеличаване на приходите в Здравната каса, и правителството го вижда чрез допълнително натоварване на българските граждани“, каза Нинова.

Предложенията на БСП

След като изложи мотивите на БСП за вота, тя декларира, че има алтернатива и представи виждането на „червените“ какво трябва да се случи в сектора. Обобщено с едно изречение – БСП си поставя целта „да върне държавата в управлението и контрола на здравеопазването“. Лидерът на партията акцентира на точки от програмата на партията „Визия за България“, свързани със здравния сектор, които включват гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за здравноосигурените, а за неосигурените – държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги. Разбира се, тук бе споменато и премахването на търговския статут на лечебните заведения и даването на друг статут, неясен към момента. В програмата на „червените“ присъства и детайлно остойностяване на медицинските дейности и труда на медиците, както и идеята лечебните заведения във всеки регион да се обединят в единна структура. „Визията“ на БСП включва още недопускане на демонополизацията на НЗОК, заплащане от държавата на пълния размер на здравни вноски и въвеждане на персонално медицинско досие, както и въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медицинските изделия.

Мотивите на ДПС

„Ние ще подкрепим този вот не заради нереализираните презентирани модели, които тепърва ще се коментират. Ще го подкрепим заради безвремието, заради цялата ситуация в здравеопазването, заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие и на пациентите, и на лекарите и медицинските специалисти. Заради индикаторите, които неумолимо ни поставят на най-непрестижните места“, каза депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер и описа настоящата ситуация в сектора така: „България има най-високата смъртност в ЕС, най-високата смъртност от сърдечносъдови, най-ниската продължителност на живот, трайно над средноевропейските нива детска смъртност. Фалират общинските лечебни заведения, следват ги областните. Това ще доведе до все по-затруднен достъп до здравеопазване по тези места. Ще подкрепим, защото нашето здравеопазване е здравеопазване постфактум, върви се след събитията. И заради това, че днес България има еврокомисар по цифровизацията, но няма интегрирана е-система, няма е-здравеопазване“.

Д-р Джафер заяви още, че ГЕРБ управлява от почти 10 години, което е достатъчно време да види и коригира дефицитите в системата, ако те са видени.

„Централизацията, администрирането, лимитирането придобиха невиждани и абсурдни размери“, посочи още тя.

Депутатът от ДПС заяви още, че регламентирането на взаимоотношения в системата през преходни и заключителни разпоредби са „върхът на айсберга“, визирайки ежегодните промени в основни здравни закони през Закона за бюджета на НЗОК. „Всичко това прави средата несигурна, непредвидима, неподходяща за реформа, изключително нездравословна. Ето защо ние ще подкрепим този вот на недоверие, защото смятаме, че не сте в състояние да промените тази система, за която всички казваме, че е порочна“, отбеляза д-р Нигяр Джафер.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XtcA

GP 20.10.2018 10:47:44

Да си опозиция не е достатъчно само да лаеш и плюеш, а да имаш и по-добри идеи. А Куткуделия Нинова има ли ги. Или само си вряка на празен полог.

Гост 19.10.2018 14:45:21

Най- реформирания сектор - спешната помощ , няма нито линейки , нито е направено нещо забележимо . Няма повишение на доходите , което дори да компенсира общото увеличение на МРЗ и СРЗ в почти всички сектори на страната . Отива се към понижение на доходите , стандартите , кадровата обезпеченост ......................


Още новини
Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага
23.09.2019 11:26:10 Надежда Ненова

Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага

Д-р Веселин Милев е председател на комисията по здравеопазването към Столичния общински съвет ...

Директорът на
23.09.2019 10:22:09

Директорът на "МБАЛ Пазарджик" отстрани д-р Лазов

Със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев е отстранен д-р Пет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...