Понеделник, 27 Септември 2021
19
окт
2
 

Оставка на правителството за погром и безвремие в здравеопазването поиска опозицията

Петък, 19 Октомври 2018 | 14:26:49 Ирина Пекарева
2

„Днес БСП за България искаме оставка на правителството за погрома на здравеопазването в България. Вотът е за последните 2 години, но Борисов управлява България 10.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на дебата по вота

„Днес БСП за България искаме оставка на правителството за погрома на здравеопазването в България. Вотът е за последните 2 години, но Борисов управлява България 10.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на дебата по вота на недоверие за здравеопазване, проведен днес.

Мотивите на БСП

Нинова припомни, че от 2009 г. насам в правителствата на Борисов са сменени деветима здравни министри и осем управители на НЗОК. „Парите за здравеопазване се увеличават непрекъснато и днес достигат 9 млрд., но 4 от тях плащат българските граждани. В резултат на това управление здравеопазването вече не е и достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Една родилка трябва да пътува 80 км от Свищов до Търново в резултат на закриването на отделението там. Общинските болници фалират, пред затваряне са болниците във Видин, Ловеч, Чирпан, Стара Загора и други, но до тях в дворовете им изникват печеливши частни структури, които изсмукват средства от Касата. За 10 години докарахте дотам, че „достъпно“ и „безплатно“ заменихте с „връзки“ и „пари“, ако нямаш едно от двете или и двете, си обречен“, заяви тя.

Корнелия Нинова заяви още, че 45% от парите за здраве отивали за лекарства, докато в Европа този процент бил 25.

„Лекува се по клинични пътеки без ясен механизъм как се остойностяват те. Действате на принципа което лоби надделее, то печели по-скъпи пътеки. Пациенти влизат по 4-5 пъти в болница, хоспитализациите са се увеличили два пъти за този период – 3 млн. броя, а сме намалели с 1 млн. Разбира се, за това не са виновни лекарите, а системата, която ги принуждава да правят това“, заяви още тя.

Нинова обвини управляващите за това, че лекарите и медсестрите напускат страната и за проблемите в спешната помощ и припомни взетите от първия кабинет „Борисов“ 1,5 млрд. лв. от резерва на Здравната каса. Тя посочи още, че „правителството на Бойко Борисов не плаща в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни служители, което е задължено да прави по закон“.

„Заради всички тези проблеми инициирахме дебат за реформа в Народното събрание и задължихме министъра да представи нова концепция за здравно осигуряване и за секторни реформи, каквито не ни бяха представени. Вие представихте проект, в който няма секторни реформи, а единствено механизъм за увеличаване на приходите в Здравната каса, и правителството го вижда чрез допълнително натоварване на българските граждани“, каза Нинова.

Предложенията на БСП

След като изложи мотивите на БСП за вота, тя декларира, че има алтернатива и представи виждането на „червените“ какво трябва да се случи в сектора. Обобщено с едно изречение – БСП си поставя целта „да върне държавата в управлението и контрола на здравеопазването“. Лидерът на партията акцентира на точки от програмата на партията „Визия за България“, свързани със здравния сектор, които включват гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за здравноосигурените, а за неосигурените – държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги. Разбира се, тук бе споменато и премахването на търговския статут на лечебните заведения и даването на друг статут, неясен към момента. В програмата на „червените“ присъства и детайлно остойностяване на медицинските дейности и труда на медиците, както и идеята лечебните заведения във всеки регион да се обединят в единна структура. „Визията“ на БСП включва още недопускане на демонополизацията на НЗОК, заплащане от държавата на пълния размер на здравни вноски и въвеждане на персонално медицинско досие, както и въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медицинските изделия.

Мотивите на ДПС

„Ние ще подкрепим този вот не заради нереализираните презентирани модели, които тепърва ще се коментират. Ще го подкрепим заради безвремието, заради цялата ситуация в здравеопазването, заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие и на пациентите, и на лекарите и медицинските специалисти. Заради индикаторите, които неумолимо ни поставят на най-непрестижните места“, каза депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер и описа настоящата ситуация в сектора така: „България има най-високата смъртност в ЕС, най-високата смъртност от сърдечносъдови, най-ниската продължителност на живот, трайно над средноевропейските нива детска смъртност. Фалират общинските лечебни заведения, следват ги областните. Това ще доведе до все по-затруднен достъп до здравеопазване по тези места. Ще подкрепим, защото нашето здравеопазване е здравеопазване постфактум, върви се след събитията. И заради това, че днес България има еврокомисар по цифровизацията, но няма интегрирана е-система, няма е-здравеопазване“.

Д-р Джафер заяви още, че ГЕРБ управлява от почти 10 години, което е достатъчно време да види и коригира дефицитите в системата, ако те са видени.

„Централизацията, администрирането, лимитирането придобиха невиждани и абсурдни размери“, посочи още тя.

Депутатът от ДПС заяви още, че регламентирането на взаимоотношения в системата през преходни и заключителни разпоредби са „върхът на айсберга“, визирайки ежегодните промени в основни здравни закони през Закона за бюджета на НЗОК. „Всичко това прави средата несигурна, непредвидима, неподходяща за реформа, изключително нездравословна. Ето защо ние ще подкрепим този вот на недоверие, защото смятаме, че не сте в състояние да промените тази система, за която всички казваме, че е порочна“, отбеляза д-р Нигяр Джафер.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hmZy

GP 20.10.2018 10:47:44

Да си опозиция не е достатъчно само да лаеш и плюеш, а да имаш и по-добри идеи. А Куткуделия Нинова има ли ги. Или само си вряка на празен полог.

Гост 19.10.2018 14:45:21

Най- реформирания сектор - спешната помощ , няма нито линейки , нито е направено нещо забележимо . Няма повишение на доходите , което дори да компенсира общото увеличение на МРЗ и СРЗ в почти всички сектори на страната . Отива се към понижение на доходите , стандартите , кадровата обезпеченост ......................


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ню Йорк ще търси помощ от Националната гвардия, за да осигури персонал в болниците
27.09.2021 09:25:10

Ню Йорк ще търси помощ от Националната гвардия, за да осигури персонал в болниците

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул обмисля да наеме Националната гвардия и да привлече медицински ...

8,3% положителни проби, 40 починали
27.09.2021 08:46:13

8,3% положителни проби, 40 починали

496 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 6002 теста, което прави 8,26% положителни проби. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...