Сряда, 30 Септември 2020
30
дек
2
 

Осъдиха НЗОК за отказ за лечение на дете

Понеделник, 30 Декември 2019 | 14:55:36
2

НЗОК е осъдена да плати обезщетение от 3 000 лева на 9-годишно момиче, на което закритият вече Фонд за лечение на деца е отказал да плати жизненоважна и скъпа операция, въпреки сключен договор за подпомагане, съобщи lex.bg като се позовава на адвоката

НЗОК е осъдена да плати обезщетение от 3 000 лева на 9-годишно момиче, на което закритият вече Фонд за лечение на деца е отказал да плати жизненоважна и скъпа операция, въпреки сключен договор за подпомагане, съобщи lex.bg като се позовава на адвоката и специалист по медицинско право Мария Шаркова.

По думите й отказът на фонда да плати парите за лечението е бил мотивиран с това, че частната болница, където е трябвало да бъде извършена операцията, не е провела обществена поръчка за доставката на нужното медицинско изделие.

„Казусът беше „Параграф 22“. Защо? Защото Фондът за лечение на деца беше издал заповед за изплащане на парите, т.е те бяха разрешени за плащане, но не желаеше да ги преведе за лечението на детето, защото няма проведена обществена поръчка. Болницата не можеше и не беше длъжна да провежда обществена поръчка, защото просто така пише в закона… Да откажеш да изпълниш свое законово задължение и по този начин да подложиш едно малко дете на подобно мъчение, е ужасно. Да принудиш родителите да търсят близо 100 000 лева за спасението на детето си – абсолютно бездушие“, коментира адвокат Шаркова.

Става дума за случая на 9-годишната Самуела Куриян, която трябваше да бъде оперирана в началото на 2017 г., тъй като страда от тежко гръбначно изкривяване. След като фондът отказа да преведе 96 000 лева за операцията за поставяне на импланти, родителите на детето събраха сумата след дарителска кампания и операцията беше успешно извършена, но няколко месеца по-късно.

През февруари 2017 г. със заповед на директора на фонда е било разрешено финансовото подпомагане на детето с 93 600 лева, за което е сключен и договор с родителите. След това обаче фондът отказва да изплати парите с мотива, че частната болница, в която е трябвало да бъде извършена операцията, не е подала декларация, че медицинските изделия са закупени след проведена обществена поръчка. Такова изискване имало в отменения Правилник за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“.

Делото срещу НЗОК, като правоприемник на фонда, е заведено миналата година, а семейството на детето е поискало обезщетение от 10 000 лева заради причинени неимуществени вреди от бездействие.

В исковата молба се казва, че неизпълнението на договора е незаконосъобразно, тъй като не може конкретна разпоредба от подзаконов нормативен акт да противоречи на нормативен акт с по-висш ранг, какъвто е Законът за обществените поръчки, както и е недопустимо при приключила процедура и влязъл в сила индивидуален административен акт, фондът да изисква документи, които е трябвало да поиска по-рано.

„В резултат на това незаконосъобразно бездействие детето Самуела в продължение на няколко месеца продължава да търпи негативните последици от изкривяването, да усеща болки и да се страхува за живота си, както и са му причинени неимуществени вреди, изразяващи се в тревоги, болки и страдания, свързани с несигурността от предстоящата операция – дали ще се състои, дали родителите ѝ ще съберат средства навреме и преди да се е случило нещо фатално“, се казва в молбата. В нея изрично е посочено още, че операцията е забавена до началото на юни 2017 г., което е довело до допълнително влошаване на състоянието на момичето, допълнителни болки и страдания, които едно дете на 9 години не заслужава да търпи.

Преди дни съдия Бранимира Митушева от Административен съд София-град (АССГ) е присъдила обезщетение от 3 000 лева, като признава за доказани претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснения и несигурност за детето.

„Следва да се отчете и обстоятелството, че тези вреди са такива по естеството си, че не могат да бъдат заличени, те не могат да бъдат отстранени така, както засягането на увреденото имущество може да се отстрани чрез заплащане на парично обезщетение. Понесеното телесно или душевно страдание не може по никакъв начин да се заличи впоследствие, нито пък да се замени с някакво напълно съответно на него обезщетение по вид и по размер“, пише съдия Митушева, но преценява, че искът на семейството трябва да бъде уважен само до 3000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x4dJ

Гост 31.12.2019 09:29:47

Частните болници могат да сключват договор за медицински дейности с обществения фонд - НЗОК, но не могат да провеждат процедури по обществени поръчки за доставката на нужното медицинско изделие , което се заплаща от НЗОК. Това не е парадокс а ограбване на моите и ваште пари !!!

Москва-Калкута-Лос Анджелос 30.12.2019 21:42:43

Бръснела! Сега тези 3000 лева ще ги съберем всички ние!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Във Вътрешното отделение на МБАЛ-Айтос ще се лекуват само COVID-пациенти
30.09.2020 09:39:10

Във Вътрешното отделение на МБАЛ-Айтос ще се лекуват само COVID-пациенти

Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести, защото там ще бъдат ...

Проучване сочи: Над 90% от оздравелите от COVID-19 се оплакват от странични ефекти
30.09.2020 08:59:31

Проучване сочи: Над 90% от оздравелите от COVID-19 се оплакват от странични ефекти

Девет от десет пациенти с коронавирус съобщават, че изпитват странични ефекти като умора, психоло ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...