Сряда, 06 Юли 2022
30
дек
2
 

Осъдиха НЗОК за отказ за лечение на дете

Понеделник, 30 Декември 2019 | 14:55:36
2

НЗОК е осъдена да плати обезщетение от 3 000 лева на 9-годишно момиче, на което закритият вече Фонд за лечение на деца е отказал да плати жизненоважна и скъпа операция, въпреки сключен договор за подпомагане, съобщи lex.bg като се позовава на адвоката

НЗОК е осъдена да плати обезщетение от 3 000 лева на 9-годишно момиче, на което закритият вече Фонд за лечение на деца е отказал да плати жизненоважна и скъпа операция, въпреки сключен договор за подпомагане, съобщи lex.bg като се позовава на адвоката и специалист по медицинско право Мария Шаркова.

По думите й отказът на фонда да плати парите за лечението е бил мотивиран с това, че частната болница, където е трябвало да бъде извършена операцията, не е провела обществена поръчка за доставката на нужното медицинско изделие.

„Казусът беше „Параграф 22“. Защо? Защото Фондът за лечение на деца беше издал заповед за изплащане на парите, т.е те бяха разрешени за плащане, но не желаеше да ги преведе за лечението на детето, защото няма проведена обществена поръчка. Болницата не можеше и не беше длъжна да провежда обществена поръчка, защото просто така пише в закона… Да откажеш да изпълниш свое законово задължение и по този начин да подложиш едно малко дете на подобно мъчение, е ужасно. Да принудиш родителите да търсят близо 100 000 лева за спасението на детето си – абсолютно бездушие“, коментира адвокат Шаркова.

Става дума за случая на 9-годишната Самуела Куриян, която трябваше да бъде оперирана в началото на 2017 г., тъй като страда от тежко гръбначно изкривяване. След като фондът отказа да преведе 96 000 лева за операцията за поставяне на импланти, родителите на детето събраха сумата след дарителска кампания и операцията беше успешно извършена, но няколко месеца по-късно.

През февруари 2017 г. със заповед на директора на фонда е било разрешено финансовото подпомагане на детето с 93 600 лева, за което е сключен и договор с родителите. След това обаче фондът отказва да изплати парите с мотива, че частната болница, в която е трябвало да бъде извършена операцията, не е подала декларация, че медицинските изделия са закупени след проведена обществена поръчка. Такова изискване имало в отменения Правилник за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“.

Делото срещу НЗОК, като правоприемник на фонда, е заведено миналата година, а семейството на детето е поискало обезщетение от 10 000 лева заради причинени неимуществени вреди от бездействие.

В исковата молба се казва, че неизпълнението на договора е незаконосъобразно, тъй като не може конкретна разпоредба от подзаконов нормативен акт да противоречи на нормативен акт с по-висш ранг, какъвто е Законът за обществените поръчки, както и е недопустимо при приключила процедура и влязъл в сила индивидуален административен акт, фондът да изисква документи, които е трябвало да поиска по-рано.

„В резултат на това незаконосъобразно бездействие детето Самуела в продължение на няколко месеца продължава да търпи негативните последици от изкривяването, да усеща болки и да се страхува за живота си, както и са му причинени неимуществени вреди, изразяващи се в тревоги, болки и страдания, свързани с несигурността от предстоящата операция – дали ще се състои, дали родителите ѝ ще съберат средства навреме и преди да се е случило нещо фатално“, се казва в молбата. В нея изрично е посочено още, че операцията е забавена до началото на юни 2017 г., което е довело до допълнително влошаване на състоянието на момичето, допълнителни болки и страдания, които едно дете на 9 години не заслужава да търпи.

Преди дни съдия Бранимира Митушева от Административен съд София-град (АССГ) е присъдила обезщетение от 3 000 лева, като признава за доказани претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснения и несигурност за детето.

„Следва да се отчете и обстоятелството, че тези вреди са такива по естеството си, че не могат да бъдат заличени, те не могат да бъдат отстранени така, както засягането на увреденото имущество може да се отстрани чрез заплащане на парично обезщетение. Понесеното телесно или душевно страдание не може по никакъв начин да се заличи впоследствие, нито пък да се замени с някакво напълно съответно на него обезщетение по вид и по размер“, пише съдия Митушева, но преценява, че искът на семейството трябва да бъде уважен само до 3000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y3gr

Гост 31.12.2019 09:29:47

Частните болници могат да сключват договор за медицински дейности с обществения фонд - НЗОК, но не могат да провеждат процедури по обществени поръчки за доставката на нужното медицинско изделие , което се заплаща от НЗОК. Това не е парадокс а ограбване на моите и ваште пари !!!

Москва-Калкута-Лос Анджелос 30.12.2019 21:42:43

Бръснела! Сега тези 3000 лева ще ги съберем всички ние!


Всичко за коронавируса
Още новини
Дигитализация, въздушни линейки, оценка на болниците – в програмата на „Продължаваме промяната“
06.07.2022 18:06:43

Дигитализация, въздушни линейки, оценка на болниците – в програмата на „Продължаваме промяната“

Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, о ...

Одобрени са 53-те болници, които ще назначат студенти медицински сестри
06.07.2022 17:47:43

Одобрени са 53-те болници, които ще назначат студенти медицински сестри

153-ма работодатели ще могат да сключват договори със студенти през академичната 2022/2023 година ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...