!
Сряда, 24 Април 2024
01
май
22
 

Осъдиха д-р Валентин Павлов на 3 години лишаване от свобода условно

Вторник, 01 Май 2018 | 15:04:27
22

Софийски градски съд е постановил присъда на зъболекаря и бивш депутат д-р Валентин Павлов за смъртта на 14-годишния Алекс след анестезия през юни 2016 г., съобщи dir.bg. Съдът е постановил условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5 го

Софийски градски съд е постановил присъда на зъболекаря и бивш депутат д-р Валентин Павлов за смъртта на 14-годишния Алекс след анестезия през юни 2016 г., съобщи dir.bg.

Съдът е постановил условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които д-р Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ".

Присъдите подлежат на обжалване пред апелативен съд.

Тримата лекари са обвинени за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост.

През юни 2016 г. Павлов оперирал 14-годишният Алекс под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си, но без да уведоми родителите за рисковете от операцията.

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, заявиха пред съда доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

Според прокуратурата д-р Валентин Павлов оперира детето за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно - клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.

Според държавното обвинение, д-р Павлов е знаел за това, но не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка.

На родителите Албена и Валери Иванови е било обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

В кратката характеристика на използваната при Алекс упойка е посочено, че употребата й би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен натрий е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на момчето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип.

Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до "Пирогов" с необходимата за това апаратура. Детето е прието в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му.

От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия.

Веднага след настъпилата трагедия, Павлов отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти и подчерта, че детето е било транспортирано в "Пирогов" със запазени жизнени функции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gm2c

Стоян Манолов 12.11.2023 10:57:27

Нагъл.човек, без принципи. Не чакайте да Ви се случи на Вас, за да спрете такива хора да Ви "лекуват"

Стоян Манолов 12.11.2023 10:57:08

Нагъл.човек, без принципи. Не чакайте да Ви се случи на Вас, за да спрете такива хора да Ви "лекуват"

Стоян Манолов 29.10.2023 00:22:23

Това са едни убийци. Не ходете там. Аз едва останах жив, след тяхното "лечение', без зъби и хиляди загубени пари, но жив! Не мога и да ги съдя, защото имат чадър от високо ниво. Пазете се хора. Тези Павлови убиват за пари. Нищо човешко няма в тях.

Надя Драганчева Тутракан 04.02.2023 17:16:46

Надя Драганчева се казвам и съм от Тутракан7600.Живея на ул.Панайот Хитов 5,до старият пазар.На 71 години съм и съм психопатка-шизофреничка.Бях дълги години принудително настанявана в лудници.Обичам извънредно много груповият секс.Аз съм нимфоманка! Аз си търся млади секс партньори.Ще им плащам много добре.

Надя Драганчева Тетрак1ан 29.01.2023 11:14:46

Една ИЗРОДКА пише,че някой друг писал от мое име и извършвал престъпление Онлайн Клевта....Сезирала била и МВР И ГДБ1ОП И БОБ И....и щял да си получил заслуженото изрода....Ама има ли по-голяма ИЗРОДКА ОТ Мен НАДЯ НИКОЛОВА ДРАГАНЧЕВА ОТ ТУТРАКАН? Няма,разбира се и цял град знае каква луда шизофреничка,психопатка е съм ,престъпницата-откачената съм аз Надя Николова Драганчева,,аз сън дърта баба на 71 години и още не се налудувах...луд умора няма!!!! Всички знаят и че синът ми -Николай Петков Ралчев е също шизофре ник и психопат като мен ,неговата майка,както и че е бандит,престъпник и педофил и че и в момента е осъден и на три години условна присъда,като преди това беше осъден на една година затвор,но после ние изродите Надя Драганчева ,лудият ми мъж и психично болен мой син Николай Ралчев подадохме възивна жалба и се молехме на прокурора,молехме му се много, той да се смили над педофила синът ми Николай Ралчев и така утрепката бавно развиващия се урод ,моят син Николай Ралчев от Тутракан беше осъден и още е с осъдителна присъда от три години условна такава.Иначе сега трябваше да е в затвора.Най-скапаното ,пропаднало,деградирало семейство изроди от Община Силистра сме ние- Надя Николова Драганчева,мъжът ми Петко Ралчев и синът ми Николай Петков Ралчев,тримата сме шизофреници и психопати и паразити,бандити на Обществото. Така говорят хората за нас и така ни знаят. Ние тримата ,аз Надя Драганчева,мъжът ми и синът ми се Молми постоянно за поюощи от Социално подпомагане и получават пари ,дърва,топъл обяд от Социално подпомагане.Никога не сме работили през животът ни. Аз Изродката Надя Драганчева съм със социална пенсия.Синът ми педофил е на 49 г. и има две години трудов стаж през цивота му.Защото е Малоумен.Мъжът ми е известният алкохолик Петко Ралчев,получил инвалидна пенсия ,онко болен,вследствие на това че е алкохолик.Тежка е моята съдба!!!! Аз Надя Драганчева инам поставени диагноза от лекари психиатри: шизофрения,раздвоения на личността ми ,личностни разтройства и още други мои тежки неизлечими психически заболявания.Никой друг не пише и не прави нищо от мое име,а аз самата пиша,върша всичко това и друго и именно и заради това имам поставени от лекари диагнози-раздвоения на личноста ми.Често си мислия и съм сигурна,че съм например Хилари Клинтън,или Бриджит Бардо и участавам в някакви роли,във филми и после установявам,че долното ми бельо е изцапано с цвят на жълто-кафяво..винаги,ежедневно така ми се зацапва долното ми бельо.Така че,никой друг не пише от мое име,а само аз Надя Драганчева.Аз пиша и много стихотворения! Едни от тях са:Не ми остава нищо друго,освен да се напия с доюашната ми ракия....и ..Трагедия голяма,държава няма!!!!! Сега се върнах от Ада и сега ще ви покажа коя съм Аз НАДЯ ДРАГАНЧЕВА ОТ ТУТРАКАН!!!!!!!!!

Надя Драганчева 15.01.2023 15:20:25

Един ИЗРОД пише от мое име и извършва престъпление- ОНЛАЙН-КЛЕВЕТА ! Сезирала съм МВР-ГДБОП-Киберпрестъпност ! Изродът ще си получи заслуженото ! Моля, сайта за адекватна реакция !

Надя Драганчева Тетракан 29.04.2022 15:17:31

Гаден убиец. Аз съм учителка по биоолоя и обичам секса много и плешиви полицаи.Синът ми Николай Питков Ралчев от Тетракан е педофил и убиец. Ние живеем със синът ми до стария пазар на града,синът ми често прави сексс мен.Той е луд.Живеем на ул."Панайот Хитов"5 в Тутракан.Моля някой да ме отведе снего и даме ебе мног,защото мъжът ми е болен и алкохолик.

Гост 04.04.2020 16:34:52

Доживотен затвор за този алчен убиец

Атанасова 18.01.2020 21:52:45

Абсолютно съм разочарована от некомпетентността на работещите в ЕО Дент - Люлин. Наетата госпожа, която прави снимки в денталната клиника ЕО Дент в Люлин - НЕ НАМЕСТВА АПАРАТА на правилно място и прави по няколко рентгенови снимки - една след друга!!! На мен ми направи ТРИ Рентгенови снимки ЕДНА СЛЕД ДРУГА!!! На въпроса ми за радиоактивното лъчение, заради направените от НЕКОМПЕТЕНТНО НАМЕСТЕН рентген - на зъб-ми отговориха, че за да има опасност-трябвало да ме снимат пет хиляди пъти този ден. Това не е ТАКА! Пазете се - при възможност НЕ ХОДЕТЕ - абсолютна простащина и некомпетентност!

кой ще осъди лъжците? 04.05.2018 09:41:09

15 март 2017 Павлов отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти и подчерта, че детето е било транспортирано в "Пирогов" със запазени жизнени функции. Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) - д-р Борислав Миланов, заяви, че настоява истината да излезе наяве. Той също подчерта, че изнесеното в медиите драстично се разминава с резултатите от проверката на Медицинския одит. И посочи, че никой досега не се е обръщал към него, което било редно при всяко обследване. Д-р Миланов увери, че клиники "ЕО Дент" по начина, по който са структурирани и оборудвани, особено когато се касае за лечение на деца, нямат аналог в Европа. "Ние там изпращаме децата с тежки заболявания", каза той. Кои сте ВИЕ, бе Миланов - сервилна клика от подмазвачи?

ти да видиш! 02.05.2018 12:32:43

Медицинският одит: Д-р Павлов няма вина за смъртта на 14-годишното момче 22.03.2017 08.12 Не са констатирани нарушения при лечението, както и при операцията на 14-годишно дете, което почина след усложнение от стоматологична операция, съобщи Нова телевизия. Анестезията е водена правилно и според изискванията на стандарта - това гласи доклад на Изпълнителната агенция "Медицинския одит". "Реакцията на анестезиологичния екип при възникналото съмнение за малигнена хипертермия е адекватна, а проведените реанимационни дейности в "Пирогов" са в пълен обем. Не е възможно да се предвиди възникването на малигнена хипертермия." - допълват от "Медицински одит". "Медицинският преглед с рентген установява, че детето има изостанали корени на шест млечни зъба, хроничен периодонтит на шести долен зъб и пулпит на седми горен зъб вляво, както и множество кариеси." - става ясно от одита. Майката на момчето е била съгласна операцията да премине под пълна упойка поради огромния страх, който то е имало от зъболекарските процедури. Тя е била запозната с възможните усложнения и с рисковете от предстоящата операция. Данните сочат още, че интервенцията е протекла гладко, а усложненията са настъпили около половин час по-късно, когато момчето е развило висока температура на вътрешните органи, наречена малигнена хипертермия. Тогава лекарите в операционната - стоматологът д-р Валентин Павлов, анестезиологът д-р Йоанна Филипова и детският дентален лекар д-р Григорова са взели решение да преместят пациента за лечение в "Пирогов". При постъпването му в спешния център обаче не е имало сърдечна дейност и въпреки усилията на лекарите, един час по-късно, 14-годишното момче е починало.

Гост 02.05.2018 20:17:24

Колко десетки хилядарки прибраха от одита да изперат този мошеник Павлов?

бзс - въоръжено крило 01.05.2018 23:23:16

Всички лизаха гъза на Павлов, Миланов беше основният лизач. Пернишката зъболекарска колегия трябва да се застреля цялата, начело с роднината на Павлов, дето е кум на детето й. Всички, които го промотираха денонощно - да се гръмнат. Москов - за него или добро или нищо - в случая НИЩО! Той е гуруто на Павлов, той и дсб- клоаката + Гърневски от Медицински одит и цялата лъжлива пасмина от зъболекарския отдел на мед одит, затворили очите си пред смъртта на едно дете! АНАТЕМА!

Гост 01.05.2018 22:12:42

А докога тарикатчета от здравната каса ще си затварят очите за кражбите на този пишман политик. Обществена тайна е, че бълват отчети като невидели, а по времето на Москов натискаха да се признават отчети за под над 12 000 лв. месечно на зъболекар от клиниките им. Закривай и ги вкарвай ефективно в затвора с ортаците Москов и Шарков. Крадци!!!!!

Гост 01.05.2018 21:52:55

Шарков им е мощна подкрепа, ортаци са в клиниката на децата му. Това е недосегаемия елит! Пази Боже!

Гост 01.05.2018 21:41:22

Да бе, в държавен кабинет в схлупена поликлиника не може да се случи.

Гост 01.05.2018 19:37:28

Трябва съз закон да се забрани гаражната и апартаментната медицина която е характерна за частното здравеопазване. На улицата ще правят операции малоумници такива. Начева овцата и тя им приглася с безумни методики и нововъведения.

жалки парвенюта 01.05.2018 18:08:34

са Павлови, самозабравили се селяни, обсебили българската стоматология. Зъболекарският съюз се самоунижи със сервилност, от която и Тодор Живков щеше дасе изчерви. Павлов беше началото и края, летоброенето започна с Павлов. Айде сега, цялото ръководство, всички, които виждаха какво прави и си мълчаха, да си направят публично сепуко!!!

Гост 01.05.2018 17:59:49

Частно здравеопазване А? Кожодери недни. Там доплащане няма има само плащане.

Е,не! 01.05.2018 17:21:14

3 години условно????За смъртта на дете? Заради неспазване на изискванията и процедурите, които иначе са абсолютно задължителни????Смаян съм!Това дете можеше да бъде детето на всеки един от нас!За Бога! Неадекватна присъда, просто прах в очите!

Браво!! 01.05.2018 16:03:59

А сега подред, всички, които му помагаха да прикрива! Да започнем с Москов!

Коментиращ завистник 29.09.2018 01:22:20

Вижда ми се, че кометиращият тук е бая засегнат от докторите... Защо, така?


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...