!
Събота, 27 Юли 2024
11
ян
2
 

Осъдиха на 3 г. затвор президента на Турската медицинска асоциация

Остра реакция на световната медицинско общност, лекарски организации от цял свят се обявиха в нейна защита

Сряда, 11 Януари 2023 | 15:17:46
2

Съдът в Истанбул осъди на близо 3 години затвор президента на Турската медицинска асоциация проф. д-р Себнем Корур Финджанджъ по обвинение за „разпространяване на пропаганда на терористична организация“, предаде Асошиейтед прес. 63-

Съдът в Истанбул осъди на близо 3 години затвор президента на Турската медицинска асоциация проф. д-р Себнем Корур Финджанджъ по обвинение за „разпространяване на пропаганда на терористична организация“, предаде Асошиейтед прес.

63-годишната лекарка, която е водещ учен съдебен медик ще бъде освободена от предварителния арест, докато обжалва присъдата.

Д-р Финджанджъ беше арестувана през октомври и обвинена в участие в пропаганда от името на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Арестът й дойде след медийно интервю, в което тя призова за независимо разследване на твърденията, че турската армия е използвала химически оръжия срещу кюрдски бойци в Северен Ирак. Присъдата й се основава на последните приети в Турция закони за борба с тероризма.

Като експерт по криминалистика, тя е прекарала голяма част от кариерата си в документиране на изтезания и малтретиране и е била президент на Фондацията за правата на човека в Турция.

По време на процеса д-р Финджанджъ отхвърли обвиненията, че е участвала в пропаганда с това интервю, като се аргументира, че е изразила единствено професионално мнение.

В интервюто пред прокюрдския телевизионен канал Medya Haber тя коментира видео, за което се твърди, че показва използването на химически оръжия. Д-р Финджанджъ предполага, че може да е бил изпуснат токсичен газ, но също така тя призовава за ефективно разследване.

Турските власти категорично отхвърлиха обвиненията, че страната е използвала химически оръжия, настоявайки, че нейната армия не разполага с такива оръжия.

Коментарите на д-р Финджанджъ предизвикаха бурна реакция от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който я обвини, че клевети въоръжените сили на Турция и че обижда страната си, „като говори на езика на терористичната организация“. Той обеща да въведе мерки за изчистване на Турската медицинска асоциация и други професионални организации от „поддръжници на терористичната организация“. През октомври министърът на правосъдието каза, че работят върху нови разпоредби в тази посока.

Девлет Бахчели, лидер на националистическа партия, която е съюзник на управляващата партия на Ердоган, отиде по-далеч и поиска д-р Финджанджъ да бъде лишена от турското си гражданство и асоциацията да бъде закрита.

Организацията, която има около 110 000 членове в цяла Турция, си навлече гнева на правителството още преди време, защото постави под съмнение официалните правителствените данни и критикува някои мерки, наложени по време на COVID пандемията, припомня Асошиейтед прес.

В последните си изявления по време на съдебния процес д-р Финджанджъ каза, че истинската цел на разследването е била точно асоциацията, според сайта Dokuz8haber, който наблюдава процеса. Лекарката заяви, че свободата на изразяване и науката са подкопани.

Делегация на Европейския съюз наблюдаваше процеса заедно с правозащитни групи и поддръжници. Той протече при препълнена съдебна зала. Преди изслушването д-р Оле Йохан Баке от Постоянния комитет на европейските лекари каза, че групата е „силно загрижена за непрекъснатия тормоз над Турската медицинска асоциация от страна на турското правителство и власти“. Световната медицинска асоциация определи делото срещу д-р Финджанджъ като „неоснователно, незаконно и неприемливо“ и призова за нейното незабавно оправдаване.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F62X

Говори ❤️ Київ 12.01.2023 08:45:08

А нещо за убитите над 500 украински деца ще напишете ли? УБИТИ ОТ КРЕМЪЛСКИТЕ ИЗВЕРЗИ НА ДРУГАРЯ ВИ ПУТЛЕР!

аз 12.01.2023 19:58:30

Няма нищо да кажат нашите съучастници!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...