Вторник, 27 Септември 2022
29
окт
9
 

Отделно гледане на промените в здравните закони, прокарвани през бюджета на НЗОК, иска Мая Манолова

Понеделник, 29 Октомври 2018 | 17:32:15
9

„В приеманите бюджети през последните три години продължава порочната практика да се лимитира всяка една дейност на лекарите, което, както нееднократно бе посочвано и в Становище на Националния омбудсман, и от повечето експерти, се отразява крайн

„В приеманите бюджети през последните три години продължава порочната практика да се лимитира всяка една дейност на лекарите, което, както нееднократно бе посочвано и в Становище на Националния омбудсман, и от повечето експерти, се отразява крайно негативно на пациентите, защото затруднява достъпа им, ограничава правото им на избор къде да се лекуват и в дългосрочен план води до понижаване на качеството на медицинската помощ, поради влошената конкурентна среда“. Това пише в свое становище за Бюджет 2019 на НЗОК, внесено в Народното събрание, омбудсманът Мая Манолова.

По думите й, Законът за бюджета на НЗОК превръща Министерския съвет и Народното събрание в помощни органи на новата Агенция по медицински надзор по отношение на лицензирането на нови болници или на нови отделения в съществуващи такива.

В становището си Манолова посочва, че с проекта се въвеждат сериозни структурни промени – закриват се сега действащи органи и се създават нови, като според нея в случая с Агенцията по медицински надзор това води до смесването на функции в един орган, който остава извън всякаква форма на граждански контрол. Това създава предпоставки за злоупотреба с права, смята омбудсманът.

Манолова определя като изключително обезпокоителни промените, с които при лечението на пациентите се въвежда принцип за предписване на лекарствени продукти на база терапевтичен курс, съобразено с неговата разходна ефективност. Омбудсманът смята, че така се ограничава правото на гражданите на индивидуално лечение, съответстващо на състоянието им и преценката на лекуващите лекари.

Мая Манолова подчертава, че с внесения проектозакон се правят важни изменения в редица закони, които в огромната си част нямат пряка връзка с бюджета на НЗОК за 2019 година и не са свързани с изпълнението му. „В тази връзка като национален омбудсман съм силно обезпокоена от опита чрез бюджетен закон, в противоречие с действащата нормативна уредба, чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. да бъдат променени няколко основни за здравеопазването закони, имащи пряко отношение към живота и здравето на българските граждани“,  посочва общественият защитник.

Освен това, по думите й, Законът за нормативните актове предвижда при изготвяне на нов нормативен акт провеждане на обществени консултации с гражданите и юридическите лица най-малко 30 дни преди внасянето му, а подобни консултации не са извършени.

„Като национален омбудсман не мога да приема гражданите да бъдат лишени от възможност да изразят мнение и направят предложения по толкова важни за всеки въпроси“, посочва Манолова.

Омбудсманът отбелязва още, че приемането на пакет закони по този начин нарушава основни конституционни норми. В подкрепа на такъв извод тя припомня мотивите в Решение № 17 от 3 октомври 1995 г. по конституционно дело № 13 от 1995 г. на Конституционния съд. В тях се сочи, че „Ежегодните бюджетни закони са закони във формален смисъл, само защото под наименованието „закон” те са гласувани от Народното събрание. В основното, същинското си съдържание, те не съдържат правни норми. В разходната си част те съдържат разпоредби, с които се овластяват държавните органи да извършат необходимите им разходи на държавни парични средства до определен размер. Текстовете на ежегодните бюджетни закони са актове, с които се управляват средствата от общодържавния паричен фонд. Те са управленски (административни) актове, които, без да променят своята основна юридическа характеристика, се издават в присъщата на актовете на Народното събрание форма (закон) и по предвидената за законодателния орган процедура.“

В заключение омбудсманът предлага на Народното събрание да обсъди предложения законопроект в частта му относно бюджета на НЗОК за 2019 г. и да разгледа всички останали предложения за промени в други закони отделно, съобразно предвидения в Конституцията и законите ред за това, след извършване на предварителните оценки и обществено обсъждане.

„Искам да Ви уверя, че в защита на тези граждански права няма да се поколебая да използвам всички предвидени в Конституцията правомощия на Омбудсмана“, категорична е Мая Манолова.

С цялото становище на омбудсмана можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LFf8

1mF9 30.10.2018 10:23:05

БРАВО!

гост 30.10.2018 09:24:12

Майчето ли ще оправи държавата . Тая червена крадла , ще дава акъл и ще се прави на принципна . Тая същата дето ревеше от трибуната на Народното събрание комунистически лозунги . Тая свиня,партията на която съсипа България .

Гост 30.10.2018 11:59:49

Тази партия е майка и на управляващите.

Гост 29.10.2018 23:27:02

Наглостта на вземащите решения е позната - има обществено обсъждане уж, следват писма, рационални предложения, а накрая се появява нормативен акт с условия, съобразени с нещо друго. В случая, въпреки разумните доводи на омбудсмана, ще следва познатата история. Овцете поклащат уши и продължават кротко напред. Примери с наредби и закони - в изобилие.

Gp 29.10.2018 23:01:29

Майче!,знаеш каква е процедурата!Първо при премиера,обясняваш и след това чакаш резултат!Обикновенно ти се получава!

Гост 29.10.2018 20:23:00

Тая червена кукувица оправи децата с увреждания , сега ще оправя и здравеопазването.Където се е навряла само хаос и простотии. Визирам още закона за изборите който беше сътворила и който трябваше спешно да се променя. Така оплете нещата с майките на децата с увреждания , че още не могат да ги разплетат. Но знайно е , че това което най -много я вълнува е лицензирането на нова частна болница .Специално за град Видин.

Гост 30.10.2018 09:02:33

Мда ,жалко е че червена кукувица има повече мозък от вас наглите тикви от бостана на Баце ви също с червената книжка в гардероба

Гост 29.10.2018 21:48:32

Ти пък си изкукала кукувица. Не се научихте да мислите по същество, а не в синьочервена.

Гост 29.10.2018 17:50:12

Права е Мая Манолова, но кой ли ще се съобрази с нея?


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...