!
Неделя, 21 Април 2024
29
окт
9
 

Отделно гледане на промените в здравните закони, прокарвани през бюджета на НЗОК, иска Мая Манолова

Понеделник, 29 Октомври 2018 | 17:32:15
9

„В приеманите бюджети през последните три години продължава порочната практика да се лимитира всяка една дейност на лекарите, което, както нееднократно бе посочвано и в Становище на Националния омбудсман, и от повечето експерти, се отразява крайн

„В приеманите бюджети през последните три години продължава порочната практика да се лимитира всяка една дейност на лекарите, което, както нееднократно бе посочвано и в Становище на Националния омбудсман, и от повечето експерти, се отразява крайно негативно на пациентите, защото затруднява достъпа им, ограничава правото им на избор къде да се лекуват и в дългосрочен план води до понижаване на качеството на медицинската помощ, поради влошената конкурентна среда“. Това пише в свое становище за Бюджет 2019 на НЗОК, внесено в Народното събрание, омбудсманът Мая Манолова.

По думите й, Законът за бюджета на НЗОК превръща Министерския съвет и Народното събрание в помощни органи на новата Агенция по медицински надзор по отношение на лицензирането на нови болници или на нови отделения в съществуващи такива.

В становището си Манолова посочва, че с проекта се въвеждат сериозни структурни промени – закриват се сега действащи органи и се създават нови, като според нея в случая с Агенцията по медицински надзор това води до смесването на функции в един орган, който остава извън всякаква форма на граждански контрол. Това създава предпоставки за злоупотреба с права, смята омбудсманът.

Манолова определя като изключително обезпокоителни промените, с които при лечението на пациентите се въвежда принцип за предписване на лекарствени продукти на база терапевтичен курс, съобразено с неговата разходна ефективност. Омбудсманът смята, че така се ограничава правото на гражданите на индивидуално лечение, съответстващо на състоянието им и преценката на лекуващите лекари.

Мая Манолова подчертава, че с внесения проектозакон се правят важни изменения в редица закони, които в огромната си част нямат пряка връзка с бюджета на НЗОК за 2019 година и не са свързани с изпълнението му. „В тази връзка като национален омбудсман съм силно обезпокоена от опита чрез бюджетен закон, в противоречие с действащата нормативна уредба, чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. да бъдат променени няколко основни за здравеопазването закони, имащи пряко отношение към живота и здравето на българските граждани“,  посочва общественият защитник.

Освен това, по думите й, Законът за нормативните актове предвижда при изготвяне на нов нормативен акт провеждане на обществени консултации с гражданите и юридическите лица най-малко 30 дни преди внасянето му, а подобни консултации не са извършени.

„Като национален омбудсман не мога да приема гражданите да бъдат лишени от възможност да изразят мнение и направят предложения по толкова важни за всеки въпроси“, посочва Манолова.

Омбудсманът отбелязва още, че приемането на пакет закони по този начин нарушава основни конституционни норми. В подкрепа на такъв извод тя припомня мотивите в Решение № 17 от 3 октомври 1995 г. по конституционно дело № 13 от 1995 г. на Конституционния съд. В тях се сочи, че „Ежегодните бюджетни закони са закони във формален смисъл, само защото под наименованието „закон” те са гласувани от Народното събрание. В основното, същинското си съдържание, те не съдържат правни норми. В разходната си част те съдържат разпоредби, с които се овластяват държавните органи да извършат необходимите им разходи на държавни парични средства до определен размер. Текстовете на ежегодните бюджетни закони са актове, с които се управляват средствата от общодържавния паричен фонд. Те са управленски (административни) актове, които, без да променят своята основна юридическа характеристика, се издават в присъщата на актовете на Народното събрание форма (закон) и по предвидената за законодателния орган процедура.“

В заключение омбудсманът предлага на Народното събрание да обсъди предложения законопроект в частта му относно бюджета на НЗОК за 2019 г. и да разгледа всички останали предложения за промени в други закони отделно, съобразно предвидения в Конституцията и законите ред за това, след извършване на предварителните оценки и обществено обсъждане.

„Искам да Ви уверя, че в защита на тези граждански права няма да се поколебая да използвам всички предвидени в Конституцията правомощия на Омбудсмана“, категорична е Мая Манолова.

С цялото становище на омбудсмана можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FRSP

1mF9 30.10.2018 10:23:05

БРАВО!

гост 30.10.2018 09:24:12

Майчето ли ще оправи държавата . Тая червена крадла , ще дава акъл и ще се прави на принципна . Тая същата дето ревеше от трибуната на Народното събрание комунистически лозунги . Тая свиня,партията на която съсипа България .

Гост 30.10.2018 11:59:49

Тази партия е майка и на управляващите.

Гост 29.10.2018 23:27:02

Наглостта на вземащите решения е позната - има обществено обсъждане уж, следват писма, рационални предложения, а накрая се появява нормативен акт с условия, съобразени с нещо друго. В случая, въпреки разумните доводи на омбудсмана, ще следва познатата история. Овцете поклащат уши и продължават кротко напред. Примери с наредби и закони - в изобилие.

Gp 29.10.2018 23:01:29

Майче!,знаеш каква е процедурата!Първо при премиера,обясняваш и след това чакаш резултат!Обикновенно ти се получава!

Гост 29.10.2018 20:23:00

Тая червена кукувица оправи децата с увреждания , сега ще оправя и здравеопазването.Където се е навряла само хаос и простотии. Визирам още закона за изборите който беше сътворила и който трябваше спешно да се променя. Така оплете нещата с майките на децата с увреждания , че още не могат да ги разплетат. Но знайно е , че това което най -много я вълнува е лицензирането на нова частна болница .Специално за град Видин.

Гост 30.10.2018 09:02:33

Мда ,жалко е че червена кукувица има повече мозък от вас наглите тикви от бостана на Баце ви също с червената книжка в гардероба

Гост 29.10.2018 21:48:32

Ти пък си изкукала кукувица. Не се научихте да мислите по същество, а не в синьочервена.

Гост 29.10.2018 17:50:12

Права е Мая Манолова, но кой ли ще се съобрази с нея?


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...