!
Четвъртък, 07 Декември 2023
05
май
9
 

Отлагат с месец издаването само на е-рецепти

Отсрочката се налага заради болниците

Сряда, 05 Май 2021 | 13:51:12
9

Изискването за издаване само на електронни рецепти се отлага до края на месеца. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Причината е, че болничната система все още не е изцяло готова да издава само електронни

Изискването за издаване само на електронни рецепти се отлага до края на месеца. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Причината е, че болничната система все още не е изцяло готова да издава само електронни рецепти. Припомняме, срокът за привеждане на софтуерите в аптечната мрежа в съответствие със системата бе 1 май. Впоследствие обаче от МЗ предложиха срокът да се удължи.

Пред медиите д-р Пенков обясни, че през месеца отсрочка, който се дава, болниците ще могат да въведат нужния за издаване на е-рецепти софтуер, както и да се обучи персоналът в тях.

До края на месеца ще важат и двата вида рецепти, заяви той. Пенков обаче беше категоричен, че това е последното отлагане на срока за въвеждане на е-рецептата.

От думите му стана още ясно, че до момента са издадени около 100 000 електронни рецепти, като само около 3000 не са изпълнени.  

Той обясни, че тримесечните рецепти за хората с хронични заболявания ще продължат да се издават до изчерпването им.

Д-р Нели Нешева от Управителния съвет на Българския лекарски съюз обясни, че ще поканят всички болнични лекари, с които да се обсъди прилагането на е-рецептата. Тя посочи, че общопрактикуващите лекари вече са готови с издаването на електронни рецепти, както и специалистите от извънболничната помощ. „По-скоро говорим сега за болниците и излизайки от там, пациентът трябва да има е-рецепта“, заяви Нешева, като също подчерта, че това е последната отсрочка.

От своя страна председателят на БФС проф. Асена Сербезова заяви, че това е процес, който дълго време е бил отлаган. По думите й аптеките в страната имат готовност да изпълняват електронните рецепти, въпреки че не изключи да има такива, които „не са виждали“ е-рецепта.

Това, което е положително, е, че държавата задава европейски стандарти и всички ние трябва да ги следваме, коментира тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q*gv

Гост 06.05.2021 18:16:49

Аз като СИМП нямам никакво намерение да издавам безплатни Е-рецепти. Това е работа на джипитата.

Гост 07.05.2021 09:53:18

Аз пък не смятам някой да ти преписва на рецепти твоята терапия. Назначаваш терапия-изписваш си рецептите и СИ НОСИШ ОТГОВОРТНОСТИТЕ ЗА НАЗНАЧЕНАТА СХЕМА НА ЛЕЧЕНИЕ. Джипитата не са ти ординарец, нито момче за всичко. Твоят преглед е платен от НЗОК (колкото и да е), на личния лекар само ако е диспансерен и то до 4 годишно. Ще видим когато масово лекари ОПЛ си прекратят договорите с НЗОК както в Ахтопол и Царево, какво ще правите. Защото това явление наречено ЧАО на НЗОК ще се задълбочава .Скоро и във вашия град....

Гост 07.05.2021 20:53:58

Ти също получаваш капитация драги. И прекратяването на договорите не е само при единични джипита,а повече при специалистите. Но аз казах,че безплатни рецепти няма да издавам. Платени от пациента -да.

Д-р Димитров 06.05.2021 21:47:12

Защо да е работа на ОПЛ? Всеки , работещ с НЗОК може да издава всякакви рецепти ! Ние- ОПЛ , не сме секретарки!

Гост 05.05.2021 17:50:36

Пет месеца какво чакаха, нали отдавана се записа срок 01.05.2021 като краен в наредба 4? Кой е виновен, кой е наказан? Аман от българска простотия. А какви точно рецепти толкова е важно да се издадат от болниците? Обичайната практика е пациентите да си ги получават от ОПЛ, защото само те са запознати с изобилието от съображения и капани при издаването им.

БЛС-Въоръжено Крило 07.05.2021 10:05:00

Простотията е, че тези рецепти са полуелектронно решение. Пациентът няма идентификация , нито като електронен подпис, нито като медицинска смарт карта с вграден електронен подпис. Целта е единствено пропагандна на тулупите в МЗ, които сега се бият в гърдите , че са успели .с това което обещаваха 20 години Всъщност нищо не са успели . Медицинска дейност прехвърлена на 5-6 държавни сървъри и лекарите трябва да са цял ден занимаващи се идентификация и обработка на разкъсани данни. На такава рецепта не можеш да изпишеш хранителни добавки от рода н цинк и селен . Винаги трябва да има и възможност за хартиен носител. Какво става при посещение на лекар у дома на пациента ? Да си носи лаптоп ли ? И да ползва мобилен интернет ли? Кой ще плаша това а ? И да обърна внимание ,че тази простотия само електронни рецепти означава следното : -има рецепта>има преглед> има преглед >има ДАНЪЦИ , ТОЕСТ КОЛЕГИ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ КАЛКУЛИРАТЕ И 37% ДАНЪЦИ отгоре върху всяка такава рецепта при частен преглед . И ТОВА ЩЕ ГО ПЛАЩА ПАЦИЕНТЪТ ЕСТЕСТВЕНО. Оставям ви да мислите каква е реалната цел на занятието и скритите идеи на мутрокомунистите...

БЛС-Въоръжено Крило 07.05.2021 10:15:50

Забравих да напиша, че така централизирано издаване на рецепти и информация на един правителствен сървър означава ,че някой тулуп от МЗ и от държавната администрация ще получава комисионни за такова на практика маркетингово проучване, какво ,как , на кого и колко често се изписва от лекарите и кой какво изписва. Естествено това много интересува фарма индустрията и тя ще плаща нелегално да получи тези данни и да манипулира лекарите. А мутрите от властта пък ще имат още един инструмент още веднъж да контролират лекарите в тяхната уж свободна професия. Защо информацията да не остава само в информационните системи на лекарите и на НЗОК, а не на правителствен сървър , вие задавате ли си тези въпроси ?!?!?

Гост 10.05.2021 11:07:07

Да допълня колегата Въоръжено крило - очаквайте софтуеърът да се актуализира, ъпдейтва, ъпгрейдва на всеки 3 до 6 месеца... Срещу КИНТИ, разбира се...

Експерт 05.05.2021 17:06:22

Този може ли да каже,днес какви рецепти се издават.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...