!
Понеделник, 15 Юли 2024
05
май
9
 

Отлагат с месец издаването само на е-рецепти

Отсрочката се налага заради болниците

Сряда, 05 Май 2021 | 13:51:12
9

Изискването за издаване само на електронни рецепти се отлага до края на месеца. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Причината е, че болничната система все още не е изцяло готова да издава само електронни

Изискването за издаване само на електронни рецепти се отлага до края на месеца. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Причината е, че болничната система все още не е изцяло готова да издава само електронни рецепти. Припомняме, срокът за привеждане на софтуерите в аптечната мрежа в съответствие със системата бе 1 май. Впоследствие обаче от МЗ предложиха срокът да се удължи.

Пред медиите д-р Пенков обясни, че през месеца отсрочка, който се дава, болниците ще могат да въведат нужния за издаване на е-рецепти софтуер, както и да се обучи персоналът в тях.

До края на месеца ще важат и двата вида рецепти, заяви той. Пенков обаче беше категоричен, че това е последното отлагане на срока за въвеждане на е-рецептата.

От думите му стана още ясно, че до момента са издадени около 100 000 електронни рецепти, като само около 3000 не са изпълнени.  

Той обясни, че тримесечните рецепти за хората с хронични заболявания ще продължат да се издават до изчерпването им.

Д-р Нели Нешева от Управителния съвет на Българския лекарски съюз обясни, че ще поканят всички болнични лекари, с които да се обсъди прилагането на е-рецептата. Тя посочи, че общопрактикуващите лекари вече са готови с издаването на електронни рецепти, както и специалистите от извънболничната помощ. „По-скоро говорим сега за болниците и излизайки от там, пациентът трябва да има е-рецепта“, заяви Нешева, като също подчерта, че това е последната отсрочка.

От своя страна председателят на БФС проф. Асена Сербезова заяви, че това е процес, който дълго време е бил отлаган. По думите й аптеките в страната имат готовност да изпълняват електронните рецепти, въпреки че не изключи да има такива, които „не са виждали“ е-рецепта.

Това, което е положително, е, че държавата задава европейски стандарти и всички ние трябва да ги следваме, коментира тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Anqf

Гост 06.05.2021 18:16:49

Аз като СИМП нямам никакво намерение да издавам безплатни Е-рецепти. Това е работа на джипитата.

Гост 07.05.2021 09:53:18

Аз пък не смятам някой да ти преписва на рецепти твоята терапия. Назначаваш терапия-изписваш си рецептите и СИ НОСИШ ОТГОВОРТНОСТИТЕ ЗА НАЗНАЧЕНАТА СХЕМА НА ЛЕЧЕНИЕ. Джипитата не са ти ординарец, нито момче за всичко. Твоят преглед е платен от НЗОК (колкото и да е), на личния лекар само ако е диспансерен и то до 4 годишно. Ще видим когато масово лекари ОПЛ си прекратят договорите с НЗОК както в Ахтопол и Царево, какво ще правите. Защото това явление наречено ЧАО на НЗОК ще се задълбочава .Скоро и във вашия град....

Гост 07.05.2021 20:53:58

Ти също получаваш капитация драги. И прекратяването на договорите не е само при единични джипита,а повече при специалистите. Но аз казах,че безплатни рецепти няма да издавам. Платени от пациента -да.

Д-р Димитров 06.05.2021 21:47:12

Защо да е работа на ОПЛ? Всеки , работещ с НЗОК може да издава всякакви рецепти ! Ние- ОПЛ , не сме секретарки!

Гост 05.05.2021 17:50:36

Пет месеца какво чакаха, нали отдавана се записа срок 01.05.2021 като краен в наредба 4? Кой е виновен, кой е наказан? Аман от българска простотия. А какви точно рецепти толкова е важно да се издадат от болниците? Обичайната практика е пациентите да си ги получават от ОПЛ, защото само те са запознати с изобилието от съображения и капани при издаването им.

БЛС-Въоръжено Крило 07.05.2021 10:05:00

Простотията е, че тези рецепти са полуелектронно решение. Пациентът няма идентификация , нито като електронен подпис, нито като медицинска смарт карта с вграден електронен подпис. Целта е единствено пропагандна на тулупите в МЗ, които сега се бият в гърдите , че са успели .с това което обещаваха 20 години Всъщност нищо не са успели . Медицинска дейност прехвърлена на 5-6 държавни сървъри и лекарите трябва да са цял ден занимаващи се идентификация и обработка на разкъсани данни. На такава рецепта не можеш да изпишеш хранителни добавки от рода н цинк и селен . Винаги трябва да има и възможност за хартиен носител. Какво става при посещение на лекар у дома на пациента ? Да си носи лаптоп ли ? И да ползва мобилен интернет ли? Кой ще плаша това а ? И да обърна внимание ,че тази простотия само електронни рецепти означава следното : -има рецепта>има преглед> има преглед >има ДАНЪЦИ , ТОЕСТ КОЛЕГИ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ КАЛКУЛИРАТЕ И 37% ДАНЪЦИ отгоре върху всяка такава рецепта при частен преглед . И ТОВА ЩЕ ГО ПЛАЩА ПАЦИЕНТЪТ ЕСТЕСТВЕНО. Оставям ви да мислите каква е реалната цел на занятието и скритите идеи на мутрокомунистите...

БЛС-Въоръжено Крило 07.05.2021 10:15:50

Забравих да напиша, че така централизирано издаване на рецепти и информация на един правителствен сървър означава ,че някой тулуп от МЗ и от държавната администрация ще получава комисионни за такова на практика маркетингово проучване, какво ,как , на кого и колко често се изписва от лекарите и кой какво изписва. Естествено това много интересува фарма индустрията и тя ще плаща нелегално да получи тези данни и да манипулира лекарите. А мутрите от властта пък ще имат още един инструмент още веднъж да контролират лекарите в тяхната уж свободна професия. Защо информацията да не остава само в информационните системи на лекарите и на НЗОК, а не на правителствен сървър , вие задавате ли си тези въпроси ?!?!?

Гост 10.05.2021 11:07:07

Да допълня колегата Въоръжено крило - очаквайте софтуеърът да се актуализира, ъпдейтва, ъпгрейдва на всеки 3 до 6 месеца... Срещу КИНТИ, разбира се...

Експерт 05.05.2021 17:06:22

Този може ли да каже,днес какви рецепти се издават.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...