!
Събота, 27 Юли 2024
11
март
1
 

Отмениха „зеления сертификат“ за влизане в НС (Обновена)

Петък, 11 Март 2022 | 12:48:26 Надежда Ненова
1

Със 157 гласа „за“, трима „против“ и един глас „въздържал се“ депутатите отмениха решението си за изискване на „зелен сертификат“ за достъп до Народното събрание. Решението е съобразено с постепенното отп

Със 157 гласа „за“, трима „против“ и един глас „въздържал се“ депутатите отмениха решението си за изискване на „зелен сертификат“ за достъп до Народното събрание. Решението е съобразено с постепенното отпадане на документа за достъп до обекти с обществено значение и влиза в сила от 14 март.

Народните представители обаче се скараха отново за налаганите през последните две години мерки и колко е бил сериозен вируса.

"Решението е просто. То цели да синхронизира режима за достъп до НС с режима на достъп в останалите обществени обекти. С него ще ликвидираме един анахронизъм, който така или иначе беше безсмислен. При положение, че имаше хора с две-три-пет поставени ваксини, които се заразиха, а междувременно влизаха тук и можеха да разпространяват митичната зараза“, заяви по време на дебатите председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев възрази, че предложението за решение е допуснато за разглеждане директно в зала, без да има разпределение към здравната комисия. „Това е медицински, а не политически проблем. 39 000 човека са загинали в България от COVID. Това не е митична болест. Това е проблем, който можеше да бъде преодолян, ако имахме медицински, а не политически подход към темата“, заяви той в отговор на изказването на Костадинов.

Проф. Георги Михайлов от БСП пък подкрепи председателя на „Възраждане“. „Твърде много неща си казахме за „зеления сертификат“ и тази инфекция. Тази завеса най-накрая ще падне. Искам да припомня, че подобна ситуация може винаги да дойде и не трябва повече да допускаме тези грешки. Някои политици политизираха вируса, отклониха нормалното човешко съществуване и това трябва да имаме предвид, разделяйки се сега с пандемията и „сертификата“. Самото разделяне обаче няма да стане лесно – още виждам хора, които стоят в колите си с маски и ходят с маски в НС“, заяви той и допълни: „Нека не приравняваме една обикновена респираторна инфекция до СПИН и ебола“.

„Едва в този парламент не допуснахме грубото политизиране на този въпрос. Ние от БСП сме съгласни с НЦОЗА, че до април 2020 г. са взимани предимно политически и предимно грешни решения“, каза още проф. Михайлов.

„За разлика от политиците, лекарите се налага да четат данни, да анализират и чак тогава да говорят. Надявам се да няма повече вълни, при които да загиват 39 000 български граждани и няколко десетки хиляди да бъда инвалидизирани, както и се надявам, ако имат нужда, българските граждани да не се консултират с политици, а с медици“, отсече председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MYsx

руSSки фашисти 12.03.2022 22:38:31

Седем души, включително дете, загинаха, след като руски сили стреляха по евакуационен конвой, опитващ се да извози цивилни граждани от украинското село Перемоха, съобщи Държавната служба за специални съобщения и защита на информацията на Украйна, цитирана от NBC, а по-късно и от АФП. Според съобщението на Агенцията конвоят от жени и деца е пътувал към село Гостролучча по договорен хуманитарен коридор и специален "зелен" маршрут, когато руските сили са започнали да стрелят по тях. "Резултатът от този брутален акт - седем загинали. Едно от тях е дете. Точният брой на ранените към момента не е известен", пише Службата. „След разстрела руснаците са принудили останалите жени и деца от колоната да се върнат в с. Перемоха и да не напускат селото"


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...