!
Понеделник, 15 Април 2024
14
юни
15
 

Отменят индикативните стандарти за лъчелечение

Четвъртък, 14 Юни 2018 | 16:33:35 Полина Тодорова
15

Нито един български гражданин няма да остане без лъчелечение. В това увери здравния министър Кирил Ананиев по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Той посочи, че по темата цари явно неразбиране и тълкуване на т. нар. „индикати

Нито един български гражданин няма да остане без лъчелечение. В това увери здравния министър Кирил Ананиев по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Той посочи, че по темата цари явно неразбиране и тълкуване на т. нар. „индикативни стойности“, свързани с този вид терапия. „Няма ограничение за лъчелечението на онкоболни лица“, подчерта Ананиев. Той поясни, че индикативните стойности не ограничават терапията на пациентите, а служат единствено и само за контрол.

Ананиев цитира и данни от анализ на НЗОК, според който преминалите през 2017 г. през лъчелечение пациенти са 12 393, а през настоящата 2018 г. техният брой е плануван в рамките на 13 706. Със 7,6 млн. лв. са увеличени средствата за тази терапия, като за тази година са предвидени 29,5 млн. лв.

За да няма напрежение по темата обаче, НЗОК е изпратила писмо до директорите на РЗОК, с което им е наредила индикативните стойности за юни месец да се отменят, разясни здравният министър.

На практика те са били въведени само за този месец и всъщност до края на годината такива не са били предвидени, стана ясно още от думите на Ананиев. Целта е била именно извършване на анализ за конкретния месец.

За да не се създава напрежение в бъдеще е важно представителите на медицинското съсловие, включително националните консултанти, да обсъждат своевременно възникнали проблеми по прилагането на НРД, коментира здравния министър. Конкретно по казуса с лъчетерапията е предвидена среща със специалистите в понеделник в Здравната каса.

На въпрос след като е имало идея да бъде извършен анализ на прилагането на лъчелечението, означава ли това, че има злоупотреби с него, здравният министър поясни, че почти във всеки вид медицински дейности има пропуски. Поради тази причина, подчерта той, контролът ще бъде по-подреден и засилен. „Никога не сме имали намерение да лишаваме хората от лъчелечение“, подчерта още веднъж той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GSf7

Ох,не мога повече 15.06.2018 14:20:47

Уж нямало лимити,пък те били само за юни,пък сега били отменени..... После пък били само индикативни стойности.Голямо неразбиране и говорене,да,но от страна на управляващите.И как тези индикативни стойности служат само за контрол?Това какво значи, който може, нека обясни.

Начева 15.06.2018 00:06:28

Тази измишльотина е на Каката от Шумен, която се готви да яхне НЗОК. Дана от Делиормана е непредсказуема.

crocodile 14.06.2018 23:28:22

Хаосът в българското здравеопазване става ужасен! Пациентите наистина ще мрат като мухи! Без ПЕТ скенер никой не оперира пациенти на запад от Нови Сад! Има евро-протоколи за диагностика и стадиране на пациенти преди операция! Къде е Жоро Лъва да изкаже становище като хирург по проблема! Къде са тези медицински комитети по специалности в БЛС?! Защо след като проф. Хаджиева ги обвини в лъжа, подвиха опашка от Министерството? Докога един профан като Жени Начева ще командва? Ама и това лекарите в България сте си виновни, не случайно диваците и политиците ще ви изкарват за всичко виновни! Венко си гледаше заплатката, Меджидиев гледа сега далаверата със застраховките, тоя Маджаров явно лобира за лимитите за неговите шефове и накрая истинската клинина медицина - едно голямо нищо!

Гост 15.06.2018 00:11:06

Тъпанари дето коментирате нещо без да сте чели договора и наредбите към него.Става въпрос не за лимити ,а за индикативни стандарти , четете бе неграмотници. Това че някой си е купил нов апарат и иска без да бъде упражняван контрол над дейноста му , да облъчва който му падне , не означава че трябва да вдига на юруш цялата държава.

Я пак? 15.06.2018 14:26:12

Хайде без обиди и квалификации,ако е удобно!Я да видим сега, на кой свят и по коя наредба точно определен,спуснат от касата брой пациенти за лъчетерапия за месец,не е лимит?????Чели сме,за сведение,но проблемът е, че сме чели повече, отколкото е необходимо!

алхимия 15.06.2018 07:22:25

Някой по-долу ви го разясни - за ПЕТ скенерите и лъчелечението няма индикативни стандарти, а разрешителен режим, както при ЯМР-то. И който не прави разлика, не би следвало да е министър, както и този, който нонстоп променя правила(и то с повелителни email-и), само и само да нагоди калпавите си разчети, би следвало отново да е клиент на прокуратурата!!!

гост 14.06.2018 19:22:08

Всички бягат от контрол на дейността им като дявол от от тамян и чесън. Не щат някой да ги контролира и да им следи дейността и това си е . Съскат като настъпени змии . Да ми отговорят на един само въпрос , защо като ореваха всичко живо , тръшкаха се и проклинаха за така наречените иновативни молекули ,вече 6 месеца няма нито едно изписано лекарство от тях ? Може би защото режима на изписване предполага осветяване на тези които ги изписват и не просто да си решаваш нещо си , а да се обосновеш и да се лигитимираш кой си и на какво основание го изписваш. Или не са нужни тези нови молекули за пациентите или докторята дето ги изписват не са сигурни в мотивите си за да ги изпишат ? въпрос само на комисионни ли са тези неща или на морал на лекарите . Въобще има ли загриженост за живота и здравето на пациентите или става въпрос само за собствения джоб на дофторите ?

Гост 14.06.2018 20:47:17

Не може нискочели примати като киро,боко,цоко и теб,да контролирате дейността на високообразовани люде като лекарите.Като учите като нас по 15 г. тогава ще говорите за контрол. дотогава ще ни целувате ръка,че все още ни има и ви лекуваме.

примат 14.06.2018 21:20:20

От учене сте подивяли .

Гост 14.06.2018 20:06:16

Aми да ти кажа-за 800 лв заплатка хич не ми пука за здравето и живота на никой булгаристански навлек.

Яко див каскет 14.06.2018 20:51:57

С 800 лв. заплатка няма как да караш Lexus хибрид. Ай разправяй ги на друг за тия 800 лв.

Хм 14.06.2018 18:26:48

Наистина ли Ананиев говори за "индикативни стойности, свързани с този вид терапия"?! Въх, нима и той не прави разлика между индикативни стойности и разрешителен режим или пък и той не е прочел "новите" правила? Та ако е така - или се прави пак на улав, или не следва да се учудва, че другите не схващат алхимичните им намерения за псевдо контрол?! Само за сведение на м-ра, ако заместничката все още не му е разяснила "новите" правила, в сила от 1 април 2018г. (също толкова неясни и объркващи като предишните, защо ли) - дейностите за лъчелечение и за РЕТ/СТ се заплащат след разрешение от директора на РЗОК, по предложение на комисията в РЗОК за разглеждане на мотивираните заявления на лечебните заведения за необходимост от извършване на конкретните дейности.“ Като единственото са ограничени от заложените и договорени с БЛС обеми и цени, посочени в НРД-2018, а не от някакви си индикативни стойности. И ако касата едностранно пак е решила нещо друго - "на практика те са били въведени само за този месец" - то отново и за пореден път тя е нарушила собствените си правила.

Реалист 15.06.2018 14:31:47

Ето това е истината-хубаво е,че и осведомени, наистина четящи и интелигентни хора има в този форум.Защото някои от коментарите просто ме съсипаха.Не коментираш,ако не си наясно.Ето,този пост е право в десятката.Това е положението.Отново имаме изказване от висш управленец, което не кореспондира с реалността.

Хм 15.06.2018 17:38:54

Хич не е хубаво! Ще се повторя и тук - това, от подобни набедени за експерти да зависи буквално съдбата на всеки един от нас, е жалко, гадно, до погнуса почти!! И тръгнали на юруш с фалшивото си лицемерие напред, да плещят врели некипели, че видите ли само те са загрижени за българския пациент, при все че единствено защитават личния си интерес - в случая не толкова финансовия, а най-вече да се "докарат" пред бащицата!

Така е 15.06.2018 18:02:17

Хубавото в случая е,че има хора разумни и знаещи,, които да разобличават подобни твърдения,макар и само във форумите.Това имах предвид под "хубаво".А иначе ситуацията е пълна трагедия.Лошото е,че не виждам никакъв,ама никакъв проблясък нещо да тръгне в правилната посока.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...

Последен ден забрана за износ на инсулини
15.04.2024 10:17:30

Последен ден забрана за износ на инсулини

Забраната за износ на инсулини, наложена от бившия здравен министър проф. Христо Хинков от начало ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...