Вторник, 26 Септември 2023
17
окт
6
 

Адв. Мария Радева:

Отмяната на Наредба 2 на този етап не е проблем за системата

Това обаче е повод да се търсят други нормативни решения, смята експертът

Вторник, 17 Октомври 2017 | 16:22:07 Ирина Пекарева
6

Към днешна дата решението на ВАС, с което

Към днешна дата решението на ВАС, с което съдът обяви Наредба 2 за нищожна, няма да има никакво значение за работата на здравната система – и по-скоро за работата на НЗОК и лечебните заведения договорни партньори. Това обясни пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Радева, потърсена за коментар на казуса.

По думите й, за отражението на съдебното решение върху дейността на здравната система може да се говори едва след като то влезе в сила.

„На първо място, първоинстанционното решение подлежи на касационен контрол. В случай, че МЗ подаде жалба, делото ще продължи да се разглежда и няма да има влязъл в сила съдебен акт“, посочи адв. Радева. Ако пък решението не се обжалва, то следва да се обнародва в Държавен вестник и едва тогава ще влезе в сила, припомни тя.

„Формално представените в редакцията на „Държавен вестник“ актове се обнародват в 15-дневен срок от постъпването им, доколкото друг срок не следва от Конституцията или закон. Въпросът е обаче кога ВАС ще изпрати решението за обнародване“, отбеляза експертът и посочи някои примери за забавяне с месеци обнародването на съдебни решения. Такова е например решението на ВАС от 6-ти март за отмяна на Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договори. То е изпратено за обнародване  в редакцията на „Държавен вестник“ едва на 31-ви юли 2017 и е обнародвано на 8-ми август 2017 г.

Друг такъв пример е решение на съда от 12-ти януари тази година за отмяна на стандарта по кардиохирургия, което пък е изпратено за обнародване на 13-ти юли и съответно обнародвано на 21-ви юли 2017 г.

„Могат да бъдат посочени и други примери. Затова смятам, че с днешна дата е рано да се говори за това как ще се отрази решението на ВАС върху работата на здравната система“, посочи адв. Радева.

Каквото и да е поведението на здравното ведомство в случая, то следва да изгради стратегия за поведение, за да предпази здравноосигурителната система от сътресения, смята още експертът. Според нея рационалното поведение на МЗ е да обжалва решението на ВАС, за да се даде необходимото време на компетентния орган да вземе съответните решения. Тя обаче отбеляза: „Може би сега е времето да се реши дали е целесъобразно „пакетът от здравни дейности” да се определя от МЗ или да се даде в компетентност на НЗОК. Но решението е на законодателния орган.“

В тази връзка адв. Радева припомни хронологията на законовите постановки и изменения, довели до настоящата ситуация:

„ЗЗО в поредица от текстове визира т. нар. „пакет, който осигурява задължителното здравно осигуряване”. До редакцията на ЗЗО от 2015 г. текстът на чл. 45, ал. 2, който е правното основание за приемането на т. нар. „наредба за пакета дейности” гласи следното: Медицинската помощ по ал. 1, с изключение на т. 11, 12 и 15 се определя като основен пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК. Основният пакет се определя с наредба на министъра на здравеопазването.

Чл. 45, ал. 2 от ЗЗО в редакцията преди измененията е правното основание за приемане на НАРЕДБА № 40/ 2004 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК – впоследствие отменена от следващите наредби „за пакета”.

Правното основание за приемане на обявената за нищожна Наредба 2 също е чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, но вече в новата редакция: Медицинската помощ по ал. 1, с изключение на т. 11, 12 и 15 се определя като пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК. Пакетът е основен и допълнителен и се определя с наредба на министъра на здравеопазването, като се актуализира веднъж годишно, в срок до 31 октомври на съответната година.

Атакуването на текста на чл. 45, ал. 2 от ЗЗО пред Конституционния съд беше основано на съображения, свързани с разделянето на пакета на основен и допълнителен. Но формално решението на КС е: Обявява за противоконституционна разпоредбата на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване – текстът е обявен за противоконституционен изцяло, включително и по отношение на оправомощаването на Министъра на здравеопазването на издаде съответния подзаконов нормативен акт.“

На база на всичко това според адв. Радева с днешна дата липсва правно основание за издаването/приемането на наредба за пакета дейности, реципрочна на Наредба 2.

При хипотеза, че отмяната на Наредба 2 е окончателен факт и няма друго решение за определянето на пакета от дейности, биха възникнали и някои проблеми, стана ясно още от думите й. „Вярно е, че основният нормативен акт, регулиращ отношенията в здравноосигурителната система, е Националният рамков договор Но действащият НРД 2017 многократно препраща към Наредба 2“, отбеляза тя и посочи, че за онези дейности, които са предмет на Наредба 2 и към които препращат както НРД 2017, така и индивидуалните договори, следва да се търси някакво решение по изключение. „Това решение ще стане изключително наложително, ако НС и МЗ бездействат, а ВАС изпрати решение, с което се обявява нищожността на Наредба 2 за обнародване“, предупреди експертът и посочи, че според нея решението на този казус следва да бъде търсено не от здравното ведомство, а от Народното събрание.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%pNQ

Пич 18.10.2017 00:29:32

А и какво решение ще предложи адвокатката на парламента? Нов член не разрешава Конституцията, освен ако не предлага свикване на Велико народно събрание. Другото е пакета да се определи със закон. То той ще е стотици странизи на латински с български букви. Освен 5-6 депутата лекари останалите ще го разберат на куков ден. Ха ха ха. Аз лично искам да се забави нищожността, защото Касата ще трябва да ми възтанови санкциите със съответно по-голяма лихвичка.

Ей, Пич 18.10.2017 09:07:37

нали се сещаш, че ако се стигне до там касата да ти възстанови платените санкции може да се стигне и до там ти да възстановиш всички плащания. Не забравяй, че процеса е двустранен

Гост 18.10.2017 09:43:29

Чудесно като върнем парите на НЗОК ,ние лекарите пък ще заявим искове към всички прeгледани пациенти по ЕГН, дати и час от амбулаторните листове да направят нзабавно плащания за тези прегледи кеш или по банкова сметка в размери определени от здравното заведение тоест преглед не по-малко от 50 лева без значение деца,възрастни и т.н. Познайте кой ще виси на въже пред Парламента....

Пич 18.10.2017 00:18:09

Просто адвокат, не прост, но не разбира от здравеопазване. На първо място защото липсата на този акт дава свобода за преговори между БЛС и НЗОК. Само така може да има истински реален пакет покриван според възможностите на Касата, а не такъв обещан предизборно и невъзможен за Касата. Точно този раздут пакет прави дифицитите на Касата, не че лошите лекари я точат. Раздут пакет, който се опитват да компенсират с лимити и здравна карта. От друга страна, прокто адвокатката знае ли, че с отлагане на влизане в сила на решението на съда ще последва и трети нищожен рамков договор със всичките последствия.

Dr_Doolittle 17.10.2017 21:32:39

С две думи стратегията на тъпанарите в МЗ и техните адвокатчета е да твърдим ,че не бълваме тъпотии и да си запазим нормативните кретенизми максимално дълго без значение какви дългосрочни увреждания ще бъдат нанесени на здравната система със забавяне на всякакви европейски реформи или по-скоро да запазим комунистическата здравна система девствена макар с реконструиран химен и я предложим на тълпата за консумация все така безплатна

Браво Док! 17.10.2017 22:27:40

Браво Дулитъл, разби ги!


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...