Събота, 04 Февруари 2023
11
ноем
 

Отново променят Методиката за ТЕЛК

Петък, 11 Ноември 2022 | 16:59:50


ТЕЛК и НЕЛК ще се произнасят относно необходимостта от чужда помощ и при деца при степен на увреждане под 90 на сто, в зависимост от естеството на заболяването и възможността за отглеждането им извън семейството, свързана с посещение на детска ясла, де

ТЕЛК и НЕЛК ще се произнасят относно необходимостта от чужда помощ и при деца при степен на увреждане под 90 на сто, в зависимост от естеството на заболяването и възможността за отглеждането им извън семейството, свързана с посещение на детска ясла, детска градина, училище и др.  Това предвижда промяна в Наредбата за медицинската експертиза, публикувана от МЗ за обществено обсъждане.

В категорията на хората, на които е нежна чужда помощ, са включени и лицата с психични заболявания, като и при помощта може да бъде предоставени при определена нетрудоспособност и степен на увреждане под 90 на сто. Критерий за това е степента на загуба на базисни социални и ключови умения, водещи до невъзможност за съществуване без осъществяване на контрол на хората с психични увреждания.

Проектът допълва и изчиства някои проблеми, свързани с несъответстващо ниски проценти, определени за някои състояния; непълнота по отношение определянето на пожизнен срок и/или на чужда помощ при някои състояния, които дефинитивно изискват това; терминологични несъответствия с общоприети международни стандарти и класификации; терминологични неточности от гледна точка на прецизност и логическа свързаност; неточности, свързани с възрастов признак; липса на необходимата детайлност по отношение на различни състояния; неточно дефинирани отделни състояния, обуславящи различни проценти степен на увреждане; липса на съществени уточнения в „забележка“, което води до двусмислие и различна практика на ТЕЛК при оценяването; непълнота по отношение на някои времеви периоди, които касаят оценяването; доказана в практиката медицинска нецелесъобразност по отношение на някои отправни точки.

Промените в засягат „Заболявания на опорно двигателния апарат“,  „Психични болести“, „Ушни, носни и гърлени (УНГ) заболявания“, „Заболявания на сърдечносъдовата система“, „Нервни болести“, „Хирургични заболявания“ и „Вътрешни болести“.

Променя се и Методиката за оценяване на степента на увреждане и нетрудоспособността като в общата оценка ще бъдат включени всички съпътстващи увреждания, независимо от процентите, които им съответстват по отделните отправни точки. По новата формула ще се взима най-високия процент на най-тежкото увреждане + 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. „Предложеният начин на изчисляване на процента е почти идентичен с този преди 2018 година и по емпиричен път е доказал своята целесъобразност от гледна точка на реалното съответствие на оценката с действително формирания функционален дефицит на организма като цяло, спрямо здравия човек“, категорични са от здравното ведомство.

Предложената нормативна промяна в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти не променя размера на  финансовите разходи, свързани с осъществяването на медицинската експертиза, казват от МЗ. От ведомството обаче посочват, че разходите на държавното обществено осигуряване, свързани с осигуряването на социални права за лицата с увреждания, към момента не могат да се определят, тъй като се очаква известно преразпределение на броя на лицата помежду категориите, ползващи определени социални права, в зависимост от определения процент трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, в съответствие на промените, свързани с повишаване на процентите, съответстващи на отправните точки и промяната на Методиката.

Пълния текст на проекта може да видите тук, а на доклада на министъра - тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R3dw


Всичко за коронавируса
Още новини
България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...

1,67% положителни проби, един починал
04.02.2023 09:14:00

1,67% положителни проби, един починал

39 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 2331 теста, което прави 1,67% ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...