!
Вторник, 05 Март 2024
11
ноем
 

Отново променят Методиката за ТЕЛК

Петък, 11 Ноември 2022 | 16:59:50


ТЕЛК и НЕЛК ще се произнасят относно необходимостта от чужда помощ и при деца при степен на увреждане под 90 на сто, в зависимост от естеството на заболяването и възможността за отглеждането им извън семейството, свързана с посещение на детска ясла, де

ТЕЛК и НЕЛК ще се произнасят относно необходимостта от чужда помощ и при деца при степен на увреждане под 90 на сто, в зависимост от естеството на заболяването и възможността за отглеждането им извън семейството, свързана с посещение на детска ясла, детска градина, училище и др.  Това предвижда промяна в Наредбата за медицинската експертиза, публикувана от МЗ за обществено обсъждане.

В категорията на хората, на които е нежна чужда помощ, са включени и лицата с психични заболявания, като и при помощта може да бъде предоставени при определена нетрудоспособност и степен на увреждане под 90 на сто. Критерий за това е степента на загуба на базисни социални и ключови умения, водещи до невъзможност за съществуване без осъществяване на контрол на хората с психични увреждания.

Проектът допълва и изчиства някои проблеми, свързани с несъответстващо ниски проценти, определени за някои състояния; непълнота по отношение определянето на пожизнен срок и/или на чужда помощ при някои състояния, които дефинитивно изискват това; терминологични несъответствия с общоприети международни стандарти и класификации; терминологични неточности от гледна точка на прецизност и логическа свързаност; неточности, свързани с възрастов признак; липса на необходимата детайлност по отношение на различни състояния; неточно дефинирани отделни състояния, обуславящи различни проценти степен на увреждане; липса на съществени уточнения в „забележка“, което води до двусмислие и различна практика на ТЕЛК при оценяването; непълнота по отношение на някои времеви периоди, които касаят оценяването; доказана в практиката медицинска нецелесъобразност по отношение на някои отправни точки.

Промените в засягат „Заболявания на опорно двигателния апарат“,  „Психични болести“, „Ушни, носни и гърлени (УНГ) заболявания“, „Заболявания на сърдечносъдовата система“, „Нервни болести“, „Хирургични заболявания“ и „Вътрешни болести“.

Променя се и Методиката за оценяване на степента на увреждане и нетрудоспособността като в общата оценка ще бъдат включени всички съпътстващи увреждания, независимо от процентите, които им съответстват по отделните отправни точки. По новата формула ще се взима най-високия процент на най-тежкото увреждане + 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. „Предложеният начин на изчисляване на процента е почти идентичен с този преди 2018 година и по емпиричен път е доказал своята целесъобразност от гледна точка на реалното съответствие на оценката с действително формирания функционален дефицит на организма като цяло, спрямо здравия човек“, категорични са от здравното ведомство.

Предложената нормативна промяна в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти не променя размера на  финансовите разходи, свързани с осъществяването на медицинската експертиза, казват от МЗ. От ведомството обаче посочват, че разходите на държавното обществено осигуряване, свързани с осигуряването на социални права за лицата с увреждания, към момента не могат да се определят, тъй като се очаква известно преразпределение на броя на лицата помежду категориите, ползващи определени социални права, в зависимост от определения процент трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, в съответствие на промените, свързани с повишаване на процентите, съответстващи на отправните точки и промяната на Методиката.

Пълния текст на проекта може да видите тук, а на доклада на министъра - тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@hjX


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...