!
Събота, 27 Юли 2024
24
март
5
 

Отново съмнения за готовността на НЗОК да поеме медицинските изделия от 1 юли

Липсата на ясни критерии за качество, доплащането и малкото средства в бюджета остават все още проблеми без решение според депутатите

Четвъртък, 24 Март 2022 | 14:31:49 Невена Попова
5

Междуведомствената работна група, която подготвя нормативните промени, необходими при прехвърлянето на медицинските изделия и помощните средства към НЗОК, приключва работата си, а за днес е предвидена среща между участващите в процеса институции за при

Междуведомствената работна група, която подготвя нормативните промени, необходими при прехвърлянето на медицинските изделия и помощните средства към НЗОК, приключва работата си, а за днес е предвидена среща между участващите в процеса институции за приемането им. Това заяви от парламентарната трибуна управителя на НЗОК проф. Петко Салчев по време на изслушването си във връзка с темата.

По време на дискусията народните представители поставиха редица въпроси, свързани с готовността на касата да поеме и администрира процеса. Повечето от тях изразиха притеснение от наближаващия скоро краен срок за въвеждането на промените – 1 юли, както и от наличния административен капацитет на НЗОК. Според тях има основателни опасения, че оставащото време няма да бъде достатъчно, за да може касата да приеме и обезпечи един сериозен обем от дейности и отговорности, свързани пряко със здравето и качеството на живот на най-уязвимата група български граждани.

Според управителя на НЗОК проф. Салчев стремежът е процесът по предоставянето на тези средства да бъде максимално дигитализиран и що се отнася до електронизацията на процеса, срокът ще бъде спазен. Той цитира конкретни дати и увери, че базата данни от ЛКК и ТЕЛК, както и данните от регистъра на Агенцията за хората с увреждания се прехвърлят към НЗОК, която занапред ще води регистъра, а фирмите контрагенти на касата сами ще разработят софтуера и ще й го предоставят.

Народният представител от ГЕРБ/СДС Деница Сачева обърна внимание на факта, че списъкът с медицинските изделия и помощните средства не е актуализиран от 2008 г., към тази дата е фиксиран и размерът на средствата, което означава, че промяната е абсолютно наложителна. В отговора си проф. Салчев увери, че актуализация на списъка ще се прави всяка година, за да се включват в него по-съвременни и иновативни изделия. Също така те ще могат да се отпускат от аптеки и дрогерии.

Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, бивш социален министър, като много сериозен проблем се очертават липсата на ясни критерии за качество на изделията, които ще бъдат предлагани на касата. Друг, също изключително важен според него проблем, е доплащането от страна на пациентите. Д-р Адемов бе категоричен, че предвидените в бюджета 38 млн. лв. са крайно недостатъчни и това е ясно още отсега.

Според социалния министър Георги Гьоков, който също взе участие в дебата, трябва да се помисли много сериозно за административния капацитет на НЗОК и 28-те РЗОК, който по думите му никак не е голям и едва ли може да се справи с новата дейност.

Според депутата от БСП проф. Георги Михайлов пък партиите от коалиционния формат ще търсят най-добрите решения, за да не се допусне хората с увреждания да се окажат в ситуация, в която не могат да получат необходимите им помощни средства.

Депутатът от ИТН д-р Ивайло Христов сподели опасенията си относно свързаността между отделните институции, както и от неяснотата за видовите изделия, които ще бъдат включени в списъка на здравната каса. Според него остава без отговор и въпросът за това колко и кои доставчици ще бъдат партньори на касата.

Народният представител от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова на свой ред изрази опасения относно контрола върху изписването на помощни средства от лекарските комисии и неяснотите за това кой ще го осъществява. Също така за нея остава под въпрос намирането на адекватно решение за ремонта на изделията по начин, който не затруднява  хората с увреждания, повече от които са възрастни и трудно подвижни.    

Тя предложи проблемните моменти отново да бъда обсъдени в близките дни в двете ресорни комисии – по здравеопазване и по труда, социалната и демографската политика.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6P9k

Gost 25.03.2022 09:38:35

Абе, тъпи депутати, защо не видите как се прави в другите европейски държави!!! Естествено, че това е социална дейност и това не е работа на НЗОК!!!

Гост 24.03.2022 23:31:27

Тъпото и адски крадливо Гоче Михайлов крепи Петко Салчев! Днес се доказа отново.

Гост 25.03.2022 07:51:44

Що!

гост 24.03.2022 15:49:44

НЗОК е здравен фонд и следва да плаща само дейности за здравно-осигурени лица , социалните дейности нямат място тамл Но в България здравното застраховане отдавна се смята за здравно финансиране , още откакто тапира дянков апна резерва на касата и той изчезна. Помощните средства са социална дейност и подпомагане и нямат работа в НЗОК.#

Гост 24.03.2022 15:26:38

Така става, когато нечии интереси седят зад това прехвърляне към касата без да се мисли за реалните проблеми които ще предизвика то


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...